Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@smurfka píše:
jasně..jak ho vystěhuješ? kam ho vystěhuješ? nemáš právo, pokud nejde sám dobrovolně..zrušit můžeš jen pokud tam nebydlí..nemůžeš mu zrušit TP když tam bydlí..a když se nechce vystěhovat tak ho prostě nevystěhuješ..soudně to trvá měsíce, mezitím ti nebude platit..ty musíš platit hypo, ještě svůj nájem a ještě ti nebude platit..a ty čekáš a čekáš až ti soud dovolí ho vystěhovat z tvého vlastního bytu..vzpamatuj se..zákony chrání hajzly
Ale to právo nemáš ani když tam ten trvalý pobyt nemá… postup je stejný.
@smurfka píše:
jasně..jak ho vystěhuješ? kam ho vystěhuješ? nemáš právo, pokud nejde sám dobrovolně..zrušit můžeš jen pokud tam nebydlí..nemůžeš mu zrušit TP když tam bydlí..a když se nechce vystěhovat tak ho prostě nevystěhuješ..soudně to trvá měsíce, mezitím ti nebude platit..ty musíš platit hypo, ještě svůj nájem a ještě ti nebude platit..a ty čekáš a čekáš až ti soud dovolí ho vystěhovat z tvého vlastního bytu..vzpamatuj se..zákony chrání hajzly
Ale to je naprosto stejné pokud tam trvalý pobyt má nebo nemá. Opravdu doporučuju si řádně prostudovat občanský zákoník a vše řešit výhradně s právníkem. Máš v tom totiž dost hokej ![]()
@uživatel2 píše:
Jediné co majitel může, je neprodloužit smlouvu. Mít trvalý pobyt, tam kde bydlíš je zákonem umožněno a majitel o tom vědět nemusí, je to „automatické“. Jen spousta majitelů přihlášení trvalého pobytu bere jako něco děsivé, neprijatelneho… je to dáno neznalosti práv nájemníků. Mít trvalý pobyt na úřadě je nesmysl a naopak to může být problém v běžných záležitostech, napr. hypotéku, ten kdo má trvalou adresu na úřadě dostane jen těžko, je to jedna z veci, která se kontroluje a je pro banku rizikova, protože ji tam často mají lidé s problémy (dluhy, exekucemi atd)
To jsem nevěděla, že trvalý pobyt na úřadě může být problém pro získání hypotéky?
Já i přítel jsme oba hlášení na úřadě, ale důvodem nebyly naše potíže, ale našich rodičů.
Jsme obyčejní pracující lidé, co už bydlí v nájmu přes šest let, nikdy jsme se s placením neopozdili, ale majitelka nám dá vždy smlouvu na rok, postupně zvyšuje nájem a trvalý pobyt odmítá, jinak by nám smlouvu už neprodlouzila, dokonce má ve smlouvě, že pokud to uděláme, zaplatíme pokutu 50000 Kč.
Takže doufám, že až budeme řešit hypotéku, že budou zjišťovat důvody, proč máme trvalý pobyt na úřadě, protože my bychom ho už v místě bydliště dávno měli, kdyby byla vůle na jiné straně…
@karma3 je to jedna z věcí, které banky automaticky kontrolují. Před žádosti o hypotéku doporučuji změnit. Neznamená to, že hypo nedostanete, ale budete muset minimálně vysvětlovat a ne každá banka to musí akceptovat. Ta smluvní pokuta ve smlouvě za trvalý pobyt je protizákonná, ale pokud by se majitelka rozhodla vám neprodloužit smlouvu, tak s tím nic nenadelate
bohužel spousta lidí co pronajímají byty nezná základní věci viz diskuze tady.
Mimochodem, kdybych nedělala nic, tak by mě hrozila 15 tisícová pokuta, to bylo napsané v tom dopise. Na Úřadě bych nejspíš skončila, ale musela bych ještě zaplatit pokutu.
@karma3 píše:
To jsem nevěděla, že trvalý pobyt na úřadě může být problém pro získání hypotéky?Já i přítel jsme oba hlášení na úřadě, ale důvodem nebyly naše potíže, ale našich rodičů.
Jsme obyčejní pracující lidé, co už bydlí v nájmu přes šest let, nikdy jsme se s placením neopozdili, ale majitelka nám dá vždy smlouvu na rok, postupně zvyšuje nájem a trvalý pobyt odmítá, jinak by nám smlouvu už neprodlouzila, dokonce má ve smlouvě, že pokud to uděláme, zaplatíme pokutu 50000 Kč.Takže doufám, že až budeme řešit hypotéku, že budou zjišťovat důvody, proč máme trvalý pobyt na úřadě, protože my bychom ho už v místě bydliště dávno měli, kdyby byla vůle na jiné straně…
Tak až to bude aktuální, tak si tp přihlásíte a holt budete počítat s tím, že vám majitelka neprodlouží smlouvu. Pokutu vám dát nemůže.
@karma3 píše:
To jsem nevěděla, že trvalý pobyt na úřadě může být problém pro získání hypotéky?Já i přítel jsme oba hlášení na úřadě, ale důvodem nebyly naše potíže, ale našich rodičů.
Jsme obyčejní pracující lidé, co už bydlí v nájmu přes šest let, nikdy jsme se s placením neopozdili, ale majitelka nám dá vždy smlouvu na rok, postupně zvyšuje nájem a trvalý pobyt odmítá, jinak by nám smlouvu už neprodlouzila, dokonce má ve smlouvě, že pokud to uděláme, zaplatíme pokutu 50000 Kč.Takže doufám, že až budeme řešit hypotéku, že budou zjišťovat důvody, proč máme trvalý pobyt na úřadě, protože my bychom ho už v místě bydliště dávno měli, kdyby byla vůle na jiné straně…
Jak by tu pokutu chtěla vymáhat? Napsané to tam mít může, ale je jí to k ničemu. Trvalý pobyt si v bytě, kde žiješ nahlásit můžeš, jediné, co by ona mohla, tak neprodloužit smlouvu.