Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, prosím o radu. Dcera (15 měs.) má zánět moč. cest a doktorka jí napsala sirup amoksiklav (jedno balení). Na kontrole po pěti dnech mi řekla, že má ATB dobrat. Dnes jsem si všimla na krabičce, že se sirup má uchovávat jen 7 dní v lednici a já jí ho dávám již 12. den (bere 2× denně 2,3 ml, takže nám pořád ještě zbývá..) máte někdo podobnou zkušenost? Teď už asi neúčinkuje, ne? Zítra máme kontrolu, tak nevím, jestli jí ještě ty dvě dávky dát… díky moc předem.
Ty dve davky uz nic neresi takze bych je klidne dala a ucinne je to jiste i dyl nez tech 7dni, vyrobce se hlavne chrani skrze kontaminaci nez co jineho ![]()
Zkusenost mam takovou, ze na totez dceri predepsala dr. atb na 10 dni s tim, ze po namichani maji trvanlivost 7. Tudiz mi predepsala dve s tim, ze po tech 7 dnech to stare nedobrane vratim do lekarny, nafasuju nove cerstve namichane, ktere budu davat dalsi tri dny a nedouzivane opet vratim do lekarny.
Amoksiklav dcera brala v zimě a brala ho část dní v nemocnici a doma ještě celé balení a brala ho taky cca 12dní a bylo mi řečeno, že to nevadí
@Tyny
Tak doktorka nejspis nemyslela dobrat celou krabicku, ale spis dobrat ovyklou dobu brani atb, coz je 7-10 dni. Jen pri velmi tezkych infekcich se atb podavaji dele. Pokud se uzivaji dele nez 7 dni, lekarka vam ma napsat nove baleni