Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Obecně platí, že čím vyšší, tím zavažnější. Ale spíš je to myšleno tak, že pokud se jednomu člověku hodnoty snižují, lepší se stav. Sleduje se s tím spíše úspěch léčby, případně návrat onemocnění. Srovnávat ale hodnoty mezi jednotlivými pacienty a určit tak podle hodnot, zda se jedná o nádor/nenádor moc nejde.
To je slinivka a v případě nádoru bývají hodnoty tisíců a desetitisíců, že máš hodnotu deset neznamená nic, můžeš se uklidnit.
A proč ti to nabírali?
prosimte
Tak mi brali markry ca 125,tj na vaječníky a ca 19.9 a to je na dělohu ,ca 125 je hodnota do 35 a já měla,když jsem měla cystu 42 a taky mi řekli,že je to na hranici a že to pohlídají a udělají ontrolní odběry a ty už byly 33 ale je pravda,že opravdu o nádor se jedná,když ty hodnoty jsem třeba 10ti násobně vyšší
Ahoj holky, chtěla bych se zeptat, zda některá z vás nedělá v laboratoři a neví, jak je to se zvýšením tumormarkerů ( Ca 72-4 )? O jakou oblast se jedná jsem si zjistila, i to, že při zvýšení může jít o nenádorové stavy, ale zajímalo by mne, jestli je nějaké pravidlo, že např. i u nižsích hodnot se může jednat o nádor, popř. zda při vyšších hodnotách se i tak může jednat o nezhoubné onem. Nebo s růstem hodnoty souvisí i závažnost? Norma má být do 7, mám jí 10, co si o tom myslet?