Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Přeji všem pěkné ráno.
Chystáme se na Djerbu a asi předevčírem na Primě ve zprávách prý říkali (volal mi to taťka), že do Tuniska je téměř nezbytné očkovat se měsíc předem-a že to lidi hodně podceňují.
Michalce bude 21měsíců, nevím ani jestli očkováním na tetan a žloutenku může projít.
Poradíte? Popř. uvítám i zprávu kde jste na Djerbě byli, konkrétní hotel, CK a vaši spokojenost, zatím nemáme nic vybraného. Moc děkuji.
PS: doufám, že nezakládám téma o něčem, co už tu bylo hodněkrát, kdyžtak mě prosím nasměrujte
Amitome,
na zloutenku deti ockujou uz od narozeni, a tetan je taky v povinnem ockovani
Ja bych neockovala, ale davala bacha na to, co jite, a hlavne je tam strasne moc toulavych kocek, nechytat nehladit, myt ruce
Ja byla v Sousse pred 3 lety.....zadne ockovani sme nemeli a ani prujem, spise jsem mela problemy se zacpou.......
Dokonce jsem si dala i mistni hamburger a nic mi nebylo.....
Tak krasnou dovolenou
K.
Já byla v Tunisku dvakrát. Jednou v Sousse a jednou na Djerbě. Očkovaní jsme nebyli. Název hotelu si bohužel nepamatuju, ale mám pocit, že většina hotelů je na podobné (dobré) úrovni. Jen doporučuji, vybrat si hotel minimálně tříhvězdičkový, možná i raději 4*. V těchto hotelech na hygienu dbají a nehrozí nějaká střevní infekce typu břišního tyfu. A pak samozřejmě dodržovat - pití pouze balených vod, ovoce omyté také jen v pitné vodě a pozor na nebalené zmrzliny, led do pití a různé místní specialitky připravované na ulici.
Vůbec to neřeš, děti jsou na žloutenku očkované:-))
Musíte dávat pozor na to, abyste nepili místní vodu a kupovali jen balenou a jídlo jen v hotelu a budete OK:-)) Spíš s sebou vezmi nějakou prevenci Smectu pro malou a Ercefuryl pro vás dospěláky na střevní obtíže hlavně ne Imodium, to jen staví a infekce zůstává ve střevech!
Papa Hana a LUkajda
Ahoj,
my jsme byli v Tunisku loni a také jsme to přežili bez větších problémů. Byli jsme upozorněni, ať hlavně nepijeme vodu z kohoutku a nejíme riziková jídla. Od prvního dne nám v pití nosili led (první pravidlo porušeno) a k večeři bývalo ovbykle mletý - v Tunisku častý jev… (druhé pravidlo porušeno). Myslím si, že pokud budeš malou držet od těchto „výhod“ dál, nic se nestane a očkování není potřeba. Samozřejmě bych to ještě probrala s Dr., ale asi spíš jen pro klid duše.
Ať se vám dovolená zdaří, i když upřímně, já už bych do Tuniska asi nejela. ![]()
Ahoj,toto je cisto len moj nazor ale ja by som s malickym dietatom rozhodne tam nesla.V hoteloch je pekne ale ked ides von docela spinave okolie a otravujuci arabi.More nadherne ale to je asi tak vsetko co sa nam pacilo.Skor by som odporucala Kanare ![]()
Ahoj,
DJERBU můžu jen doporučit, je tam o hodně čistěji než normálně v Tunisku. Je to asi tím, že je to malý ostrov a o hodně líp se tam starají o okolí, pláže atd..
Já tam letos pojedu někdy na konci léto s malou.
Byli jsme v hotelu PRIMA LIFE GARDEN PARK a je to tam super.
Velký bazén, pak menší, který je spojený s dětským, kde je skluzavka. Je tam udělaná u bazénku taková brána kamenná, po které teče voda, jako vodopád… moc super. Je tam v areálu dětské hřiště, písek, houpačky, kolotoč. Všude krásná tráva, kvetoucí ibišky a čisto! Měli jsme ALL a je to super, spousta dobrého jídla, sladkostí, ovoce a hlavně všude zadara pití. Vevnitř hotelu, v kavárně, u bazénu i na pláži.
Byli jsme několikrát i normál v Tunisu, ale ta Djerba je lepší.
Jo a parádní pláže, hned u hotelu je hodně dlouhý mělký přístup do moře a pak kousek dál je to klasika.
Jarka a Nikolka
Taky bych s malým prckem do Tuniska nebo Egypta nejezdila. Hlavně, kvůli těm hygienickým podmínkám. My čekáme mimi v srpnu, příští rok si dovolenou odřekneme a ten další pojedeme k moři někam v Evropě. Ale v Tunisku můžu doporučit na Djerbě hotel Ksar Paradise Djerba *** a v Port El Kantaoui (asi 10 km od Sousse) hotel Golden Soviva **** nebo Soviva Club *** Jsou to udržované hotely za dobrou cenu, s výbornou kuchyní a bazény pro děti.
Ale jinak je potřeba hotel vybírat opravdu pečlivě a v těchto destinacích volit raději stravování AI, protože dost často dochází k tomu, že vás cestovka ubytuje v jiném hotelu, protože ten, který jste si objednali, je bohužel plný. Tak aby se nestalo, že s malým mimi skončíte v nějakém 30 let starém a neudržovaném špindírově, který ale má ***
Ale stravování AI nabízejí většinou slušné hotely a tento standard vám cestovka musí zajistit.
Ahoj, v Tunisku - konkrétně na Djerbě - jsem byla 7×, očkování není třeba… 5× jsem byla ve zmiňovaném Prima life a musím souhlasit s tím, co Jarka napsala…:) Budeš-li chtít, písni mi sz, pošlu ti nějaké fotky..
Ale s malým mimčem bych koncem léta nejela, to je ještě dost teplo.., spíš tak max. červen a pak až koncem září.. já jezdím říjen - duben (leden, březen) a v poho, teplo… Problémy žádné. Hezkou dovolenou:)
a též doplním: ALL určitě ber, pokud nemáš reference na nějaký hotel (jako od Jarky a ode mne na PLGP) tak ber určitě 4*. Kdyby náhodou něco, úroveň lékařské péče pro turisty je na špičkové úrovni, na Djerbě je CK exim, blue style vozí na soukr. kliniku v Houmt Souku..
holky, moc děkuji. Pokud to klapne, jeli bychom zač. června.
Malou kojím ještě docela dost, tím je tak trochu jídlo i vyřešeno
zkusím si najít ty hotely, o kt. píšete
s případnými dotazy si dovolím písnout vám SZ
Ahojky, tak my sme sa pred tyzdnom vratili z Egypta takze to mam teraz hodne aktualne a nastudovane
.
Zakladala som to o tom aj diskusiu, kde ma baby super ukludnili, este ze to emimco mame ![]()
Takze. Zltacka sa sice ockuje v zakladnom ale len jeden typ, tusim B, ta ktora sa prenasa krvnou cestou. Ta co sa prenasa spinavymi rukami sa standartne neockuje a musi sa dokupit. Maleho sme proti nicomu navyse ockovat nedali. Zistovala som si to aj u dr. a zhodnotila, ze netreba. Inak zakladne uz mal hotove.
Tetanus by mal byt, ten deti maju, ja uz som ho platny nemala, ale bohuzial od 25 rokov, kedy sa ockuje som bud bola tehotna, alebo kojim a vtedy ma odmietaju zaockovat, takze som to musela jedine risknut ![]()
Dalej-lieky z domu si berte len smectu a kuliska (rehydratacny roztok), nase lieky je zbytocne tahat, jednak moc neucinkuju a jednak aspon v egypte su lieky dobre dostupne, lacne (pozor zjednava sa aj v lekarni) a volne predajne. dopurucujem Diax a Antinal, oboje mozu aj dojcata (maju sirup) a aj tehotne a kojace zeny.A dat si ich hned pri problemoch, necakat!!
Boli sme v 4* hoteli, ziadnu spinu a bordel a teroristov sme nestretli
proste sa mi zda to strasenie, co sa siri prehnane.
Treba si dobre vybrat cestovku a hotel. My sme sli cez Kartago u vas Exim a vsetci, aj cesi co tam boli boli hrozne spokojni.
Deti tam bolo ako maku a aj uplne malinke babetka (kamoska bola napr, v egypte mimo sezony s mesacnym dietatom!!!) a bez problemov.
Ja som toho uz pocestovala celkom dost, egyptu som sa fakt bala, ale bola som milo prekvapena. Napriklad tym, ze tam sme mali neskutocny servis. to som nezazila fakt nikde. Super sa o nas starali, v:,–(e bolo blizko, vysoke stolicky, detske menu, ihrisko, detsky klub, detske bazeniky, hracky, plazove potreby, lezadla, vsetko v cene.
No proste maly bol ako v raji. (V chorvatsku napr. som toto nezazila a maly sa tam strasne nudil, izba malinka, kde bola len postel, ihrisko o nicom a to bol este klub hotel zamerany na deti, o privatoch a inych hoteloch, to radsej ani nehovorim
)
V meste (hurghade) sme boli len raz a uz by som nesla. Nie je moc o co stat a nakupit sa da lepsie na letisku v duty free zone. Lietadlo super, dali nas do bussines triedy, maly aj ked bol bez naroku, tak mu dali normalne sedadlo.
Arabi otravni su, to je pravda, ked som chodila s muzom, tak nebol problem. Maleho ale nikto nepusinkoval, akurat hotelovy personal ho dost nosil na rukach, ked sme jedli, aby ho zabavili, ale to boli chlapi vazne na urovni, kazdy vedel minimalne 3 jazyky, cisti, upraveni, takze mi to vobec nevadilo a maly bol stastny (kradol im menovky) ![]()
Co sa tyka crevnych problemov, mala som ich len ja, ale ja som tam fakt jedla jedno cez druhe, nedavali sme si vobec na nic pozor. Trvalo to 1 den na druhy uz som normalne jedla. Muz si umyval zuby normalnou vodou (nebalenou), syn pil vodu z bazena (nedalo sa tomu zabranit) a obom nic nebolo. Syn tam kakal za 12 dni asi 4×
Z jedla sa dalo vybrat aj pre neho (varene, alebo suche zemle).
Jediny problem sme mali, ze maly mal zapalene oci, sli sme s tym este ale z domu, zacalo to den pred dovolenkou a vyzeralo to ako kruhy pod ocami z nevyspania, tak sme tomu nejak neprisudzovali vyznam. Potom si to tam stale trel, ale bol tam 24h lekar, dal nam na to nejake silne svinstvo, nemali sme moc na vyber
tak sme mu to davali asi 5 dni, potom sme prestali, vratilo sa mu to a nakoniec sme to uplne vyliecili materskym mliekom!!! Vzdy som mu ho nakvapkala do oci a za 2 dni nic a nema nic doteraz.
Inak sa fakt nemam na co stazovat a bola to najlepsia dovolenka, aku som zazila ![]()
jaj a zabudla som, vsetko tam kuchari robili v rukaviciach, aj rano prazenicu, dalo sa ist pozriet do kuchyne, voda bola bez ladu, ked som si davala drink v bare, tak som povedala bez ladu a bol bez ladu ![]()
Tak prajem peknu dovolenku a snad som trocha ukludnila.
Ono v:,–(e je nieco, to by clovek musel sediet doma na zadku, kamoska mali zas cela rodina neskutocne crevne problemy v luxusnom hoteli na Zakyntose ![]()
http://www.gardenpark.com.tn/index_it.htm
spousta recenzi je na www.invia.cz
a pak je tu take forum, kde najdes spoustu hotelu www.tunisko.org
jůů, to je dobrých rad
gothic nezklamala, opět superdlouhý příspěvek, jsem moc ráda, že ses ozvala