Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já jako dítě byla taky tupozraká, zjistili mi to ve chvíli, kdy jsem narazila přímo do hrany dveří.
Pamatuju si, že jsme nosila brejličky, ale jen krátce. Ani žádnou fotku v nich nemám. Teď jsem pro změnu krátkozraká, šeroslepá a k tomu mám suché oči, ale tupozraká už nejsem. ![]()
Můj syn nosí brýle teď asi měsíc,taky jsem to obrečela
Má teda -3 dioptrie a občas na něm bylo vidět,že třeba při sledování televize přimhuřuje víčka,jakoby ostří.
Jinak když jsem šla vybírat brýle,tak jsem chtěla něco pěkného,ale on je prcek,má 10 kg a všechno mu bylo velké,i s gumičkou mu to padalo dolů,i ty silikonové Como baby,takže jsme na konec museli vzít jediné,které mu nespadly z nosu,jsou sice plastové,ale ne nerozbitné,mají nožičky na klasické kloubky,tak jsem měla strach,jak to zvládneme uhlídat,on si je asi dva týdny pořád sundával,ale nikdy na ně nešlapal nebo s nima netřískal a pak ze dne na den se to zlomilo a v pohodě je nosí.Dokonce každý říká,že mu i sluší ![]()
Tak přeju pevné nervy na zvykání a snad se vám očka brzo zlepší ![]()
@Wiolla píše:
Jejda, to se u nás na 3-leté prohlídce vůbec netestovalo.Když to dítě funguje normálně, jak to vlastně zjistím, že vidí opravdu dobře?
Zkus namalo vat nějaké obrázy, jednoduché, míč, letadlo, auto atd,. no a v různých velikostech a z dálky zkus at ti děcko řekne co vidí. Nejdřív ať zakryje jedno očko, pak druhé. Možná že na internetu nejadeš k vytištění nějaké testovací obrázky. Nebo na očním taky něco mají vytisknutého, co ti dají.
To nejlepší, co se mohlo v tomto případě stát je fakt, že jste to zjistili včas. Tupozrakost je léčitelná právě jenom v dětství.
Zkušenost mám - synovi na to přišli až na pětileté prohlídce, na jedno oko totiž viděl úplně normálně, normálně fungoval, dokonce ani nešilhal (tedy tak, abych já to bývala poznala). Očař nám řekl, že jsme přišli doslova za minutu dvanáct. Začali jsme používat tzv. okluzor, tzn. zakrývat dobré oko a namáhat a cvičit a nutit koukat oko horší (mnohem horší). Začali jsme po deseti minutách dvakrát denně, pak po nějaké době jsme zakrývali hodinu dvakrát denně. Na televizi, na hraní pexesa apod., aby to mělo smysl. Také jsme tenkrát chodili pomalu co čtvrt roku na oční, neustále mu byly upravovány dioptrie.
Do cirka 14 let doma si syn zakrýval oko, dnes má asi + 3,5 dioptrií, na jedno oko asi o 3/4 víc. Používá obě oči. Myslím, že tenkrát to byla i zásluha vynikajícího očaře, ke kterému jsme chodili.
@Bella29 píše:
Můj syn nosí brýle teď asi měsíc,taky jsem to obrečela![]()
Má teda -3 dioptrie a občas na něm bylo vidět,že třeba při sledování televize přimhuřuje víčka,jakoby ostří.
Jinak když jsem šla vybírat brýle,tak jsem chtěla něco pěkného,ale on je prcek,má 10 kg a všechno mu bylo velké,i s gumičkou mu to padalo dolů,i ty silikonové Como baby,takže jsme na konec museli vzít jediné,které mu nespadly z nosu,jsou sice plastové,ale ne nerozbitné,mají nožičky na klasické kloubky,tak jsem měla strach,jak to zvládneme uhlídat,on si je asi dva týdny pořád sundával,ale nikdy na ně nešlapal nebo s nima netřískal a pak ze dne na den se to zlomilo a v pohodě je nosí.Dokonce každý říká,že mu i sluší
Tak přeju pevné nervy na zvykání a snad se vám očka brzo zlepší
Moc děkuji za podporu,také přeji hodně sil a i pevné nervy.Ať je vše co nejdříve v naprostém pořádku a očka vidí jak mají.Mohu vás poprosit,nemáte fotečku,jaké máte brýle?Nebo odkaz?Klidně na mail JHlavova@seznam.cz děkuji ![]()
@Marta78 píše:
Zkus namalo vat nějaké obrázy, jednoduché, míč, letadlo, auto atd,. no a v různých velikostech a z dálky zkus at ti děcko řekne co vidí. Nejdřív ať zakryje jedno očko, pak druhé. Možná že na internetu nejadeš k vytištění nějaké testovací obrázky. Nebo na očním taky něco mají vytisknutého, co ti dají.
Díky, zkusím pohledat.
@janikhlavik píše:
Moc děkuji za podporu,také přeji hodně sil a i pevné nervy.Ať je vše co nejdříve v naprostém pořádku a očka vidí jak mají.Mohu vás poprosit,nemáte fotečku,jaké máte brýle?Nebo odkaz?Klidně na mail JHlavova@seznam.cz děkuji
Fotečku dám,ale zíta to smažu
Jsou to brejličky active,měli různé barvy,v optice mi teda nutili fialové,ale byla jsem urputná,tak mi objednali modré ![]()
Příspěvek upraven 30.04.12 v 20:50
@1024 píše:
Veru s brýlema a bez brýlí
téda,to je parádnice.Moc jí sluší.Vybrala si dobře ![]()
Moc díky
Já jsem za tyhle ráda,naštěstí je malej docela kliďas,takže s nima fakt nic strašnýho neprovádí,akorát se mu je občas pokouší je sebrat jeho sestřička dračice
On má bohužel ty dioptrie mínus,takže pravděpodobně už na pořád,ale v té optice jsem byla velmi mile překvapena,jak hezké brýle pro prcky mají.Už se skoro těším,až budeme vybírat další ![]()
Ještě mám malou radu na zvykání - máme vzadu gumičku a když začal brýle nosit,tak je pořád sundával,mě přišlo,že mu vadí,jak to táhne dozadu,tak jsem gumku sundala,sice mu sjížděly z nosu,ale evidentně mu to vadilo míň než to táhnutí dozadu,po dvou dnech jsem gumičku vrátila a už to bylo OK ![]()
Dají se koupit takové „nástavce“ průhledné na nožičky brýlí, že je ta nožička pak zakroucená pořádně za ucho…
@Pipet To jsme měli pro malou,má úzký obličej a všechny brýle ji padaly. Teď už trochu povyrostla a už jsem je dali pryč. Jen ji potom strašně odstávaly uši ![]()
@Bella29 píše:
Moc díkyJá jsem za tyhle ráda,naštěstí je malej docela kliďas,takže s nima fakt nic strašnýho neprovádí,akorát se mu je občas pokouší je sebrat jeho sestřička dračice
On má bohužel ty dioptrie mínus,takže pravděpodobně už na pořád,ale v té optice jsem byla velmi mile překvapena,jak hezké brýle pro prcky mají.Už se skoro těším,až budeme vybírat další
Ještě mám malou radu na zvykání - máme vzadu gumičku a když začal brýle nosit,tak je pořád sundával,mě přišlo,že mu vadí,jak to táhne dozadu,tak jsem gumku sundala,sice mu sjížděly z nosu,ale evidentně mu to vadilo míň než to táhnutí dozadu,po dvou dnech jsem gumičku vrátila a už to bylo OK
děkuji za radu.Mohu se zeptat kde jste byla pro brýle,že mají takový výběr?Tam co jsem byla já mají pouze jedny plastové-ještě k tomu růžové
.Paní v optice slíbila,že objedná modré a poté příjdem znovu vyzkoušet.Měla zavolat nejpozději dnes,no a nevolala.Tak musím sehnat nejspíše jinde.Recept máme od čtvrtka,tak chci brýle co nejdřív