Tupozraké dítě

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
487
29.4.12 10:15

tupozraké dítě

Prosím o radu.Našemu malému (1 rok) zjistila na očním tupozrakost.Na levém očičku má +6 dioptrií a na pravém +3,5. Byla jsem s ním na vyšetření Plusoptixem. Paní doktorka se mě ptala,jestli malej,když chodí nenaráží do futer a jestli bere věci do ruky normálně.Náš malej funguje úplně normálně,jako když dobře vidí a mě se tak velké dioptrie právě nezdají.Na dálku bych řekla,že vidí perfektně a na blízko taky.Po hračkách netápe,každého pozná.Bere do ruky bez nějakého hledání i ty nejměnší kostky.Jak vidí tupozraké oko.Máte s tím někdo zkušenost.Poradíte mi.Děkuji :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
698
29.4.12 10:36

Ahoj, tak my máme to samé. Dcerce zjistili tupozrakost ve třech letech a na pravén očku má 8,5dioptríí a na levém 2.5.
Nenarážela do futer, nešilhala, když jí spadla tužka na zem, šla najisto, netápala. Jenže u doktorky, když jsme byly na tříleté prohlídce nechtěla říkat co vidí na dlku na obrázku, levým to řekla hned, u pravého řekla, že to nevidí. zkoušela jsem jí ještě doma a bylo vidět, že když měla koukat tím nemocným okem a levé měla zakryté, tak si tím pravým okem pomáhala. tak jsme šly na oční, no a tam jí zjistili tupozrakost a ty dipotrie. taky na nějakém přístroji, rozkapali jí očka a musela do toho přístroje koukat a zaostřovat no aten to pak vyhodnotil.

Taže ze zzačátku jsme zalepovali to zdravé očko na celý den, teď po roce už jen na 4hodiny denně a jeden den v týdnz má bez nálepku. Tupozrakost se velice zlepšila, nálepku bude mít do 6ti let,no a dioptrie zůstávají.Prý se se narodila s ,, menším okem,, Má brejličky a očko zalepujeme náplastí Pro optha Junior mini, ta se osvědčila nejlíp. Po jiných měla lišej, asi agresivná lepidlo a ten okluzor na brejle látkový nechtěla a hlavně ze začátku se nedoporučuje, aby děcko nepodkukovalo.
Je dobře, že jste na to přišli tak brzy, máte velkou šnci tu tupozrakost vyléčit. Kdyby něco, ptej se nebo napiš soukroumou zprávu. Držím palce.

Akorát teď mě napadá, jestli je malému 1 rok, jak spolupracoval a říkal co vií a co ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
29.4.12 10:41

Jemu připadá, že vidí dobře, protože neví, jaké to je vidět lépe :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
487
29.4.12 10:45
@Marta78 píše:
Ahoj, tak my máme to samé. Dcerce zjistili tupozrakost ve třech letech a na pravén očku má 8,5dioptríí a na levém 2.5.
Nenarážela do futer, nešilhala, když jí spadla tužka na zem, šla najisto, netápala. Jenže u doktorky, když jsme byly na tříleté prohlídce nechtěla říkat co vidí na dlku na obrázku, levým to řekla hned, u pravého řekla, že to nevidí. zkoušela jsem jí ještě doma a bylo vidět, že když měla koukat tím nemocným okem a levé měla zakryté, tak si tím pravým okem pomáhala. tak jsme šly na oční, no a tam jí zjistili tupozrakost a ty dipotrie. taky na nějakém přístroji, rozkapali jí očka a musela do toho přístroje koukat a zaostřovat no aten to pak vyhodnotil.

Taže ze zzačátku jsme zalepovali to zdravé očko na celý den, teď po roce už jen na 4hodiny denně a jeden den v týdnz má bez nálepku. Tupozrakost se velice zlepšila, nálepku bude mít do 6ti let,no a dioptrie zůstávají.Prý se se narodila s ,, menším okem,, Má brejličky a očko zalepujeme náplastí Pro optha Junior mini, ta se osvědčila nejlíp. Po jiných měla lišej, asi agresivná lepidlo a ten okluzor na brejle látkový nechtěla a hlavně ze začátku se nedoporučuje, aby děcko nepodkukovalo.
Je dobře, že jste na to přišli tak brzy, máte velkou šnci tu tupozrakost vyléčit. Kdyby něco, ptej se nebo napiš soukroumou zprávu. Držím palce.

Akorát teď mě napadá, jestli je malému 1 rok, jak spolupracoval a říkal co vií a co ne?

byla jsem s ním na očním,protože jedním okem šilhá.Tam mu zaměřila pouze to pravé (3,5d) a to levé tupozraké zaměřit nešlo.Tak nás poslala na speciální vyšetření pro takhla malé děti.Rozkapla oči,já ho měla na klíně a ze vzdálenosti asi 1 metr,ho zaměřila přístrojem plusotix.Normálně na očním to nešlo.Máme před velikostí dioptrií napsáno +,Znamená to,že vidí špatně na blízko,nebo do dálky? :think: To jsem se zapoměla zeptat.Nejprve musíme nosit tri týdny brýle a pak nám dá okluzor.Taky říkala,že nalepovací je nejlepší.Doufám,že to bude malej dobře snášet,protože jen zkoušení brýlků v optice byl horor.Snad příští týden je budem mít doma,tak uvidím.CHtěla jsem mu koupit hezké kovové brýle,ale doktorka mě doporučila plastové i kvůli bezpečnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2969
29.4.12 10:50

Ahoj, já mám tupozraké obě své děti. Dcerce to zjistili na 5-ti leté,taky nešilhala,koukala normálně a naměřili ji +3,5 a +2,5. Zakrývali jsme očičko na 6 hodin,pak postupně snižovali. Zrovna v pátek jsme byli na kontrole a v 8 letech má teď +2 a +1,jde to naštěstí dolů.
Prcka vzala tenkrát preventivně kvůli dcerce v 9 měs. a po rozkapání mu naměřila na každém očičku +2. Teď po roce to má pořád stejné,brýlky mu chce dát až mu budou 3 roky a něco málo ji aspoň řekne,zda vidí obrázky apod. Jinak prý se malým dětem dávají brejličky až když sedí,tzn. cca od toho 9 měs. ale až od 3 dioptrií. Šilhavost je jedn jedním z faktorů nikoliv příznak tupozrakosti.
Hodně mě to tenkrát mrzelo,že budu mít brýlaté děti,zvl. u holčiny,je jak princezna a brýlky i když má pěkné moderní,no není to ono. U kluka si říkám,hlavně ať je nemá tak brzo,on je dareba,vše si z hlavy sundává,tak by jsme dostali tu gumku kolem hlavy :,(
Bohužel nás čeká a potvrdila mi to i doktorka,že až se jí to vynuluje cca kolem pubety,tak ji to skočí do mínusek,jelikož mi oba s manželem jsem krátkozrací-manžel cca -3 a já -7 :x . Ale to už třeba bude moct nosit čočky jako já.
Takže neboj,holt je to vada,ale dá se léčit a odstranit,hlavní je to opravdu dodržovat. Nás vždycky chválila,dokonce se divila,že je opravdu nosí pořád a že neprotestuje.
Hodně sil,to bude dobrý :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2969
29.4.12 10:53

Určitě si nech nalepovací,platí to pojišťovna/tedy aspoň nám hradila a vypadá to i lépe,ty strašný co pamatuju ze školy od spolužačky,brrrr.
Ano,sice je to plusová hodnota,ale není to tak jak každý říká,že + je na blízko a - do dálky. Tohle je + do dálky,nerozumím tomu,ael je to tak :) .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14079
29.4.12 10:53

@janikhlavik - vím, že kovové vypadají hezky, ale z vlastní zkušenosti (syn nosí brýle od 2,5) jsou plastové, nejlíp silikonové, praktičtější. Kolikrát mu upadly, sedl si na ně, nebo je ve školce pořád sundaval a nandaval (chlubil se dětem), to by určitě nožičky odnesly mnohokrát. Teď nosí od pěti let takové „dospělé“ z plastu, kovové mu vůbec neseděly a neslušely.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
487
29.4.12 10:58
@1024 píše:
Ahoj, já mám tupozraké obě své děti. Dcerce to zjistili na 5-ti leté,taky nešilhala,koukala normálně a naměřili ji +3,5 a +2,5. Zakrývali jsme očičko na 6 hodin,pak postupně snižovali. Zrovna v pátek jsme byli na kontrole a v 8 letech má teď +2 a +1,jde to naštěstí dolů.
Prcka vzala tenkrát preventivně kvůli dcerce v 9 měs. a po rozkapání mu naměřila na každém očičku +2. Teď po roce to má pořád stejné,brýlky mu chce dát až mu budou 3 roky a něco málo ji aspoň řekne,zda vidí obrázky apod. Jinak prý se malým dětem dávají brejličky až když sedí,tzn. cca od toho 9 měs. ale až od 3 dioptrií. Šilhavost je jedn jedním z faktorů nikoliv příznak tupozrakosti.
Hodně mě to tenkrát mrzelo,že budu mít brýlaté děti,zvl. u holčiny,je jak princezna a brýlky i když má pěkné moderní,no není to ono. U kluka si říkám,hlavně ať je nemá tak brzo,on je dareba,vše si z hlavy sundává,tak by jsme dostali tu gumku kolem hlavy :,(
Bohužel nás čeká a potvrdila mi to i doktorka,že až se jí to vynuluje cca kolem pubety,tak ji to skočí do mínusek,jelikož mi oba s manželem jsem krátkozrací-manžel cca -3 a já -7 :x . Ale to už třeba bude moct nosit čočky jako já.
Takže neboj,holt je to vada,ale dá se léčit a odstranit,hlavní je to opravdu dodržovat. Nás vždycky chválila,dokonce se divila,že je opravdu nosí pořád a že neprotestuje.
Hodně sil,to bude dobrý :mavam:

Moc děkuji,doufám,že mu to časem klesne a bude vidět lépe.Já jsem to ze začátku obrečela.Brýle budeme mít příští týden,tak doufám,že je snese a nebude s nima házet na zem (i z toho důvodu mě doktorka doporučila umělé na gumičku).Děti v nich nevypadaj zrovna moc hezky,ale účel splní.Hlavně aby to pomohlo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
487
29.4.12 10:58
@1024 píše:
Určitě si nech nalepovací,platí to pojišťovna/tedy aspoň nám hradila a vypadá to i lépe,ty strašný co pamatuju ze školy od spolužačky,brrrr.
Ano,sice je to plusová hodnota,ale není to tak jak každý říká,že + je na blízko a - do dálky. Tohle je + do dálky,nerozumím tomu,ael je to tak :) .

děkuji za vysvětlení :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
487
29.4.12 11:00
@Milli píše:
@janikhlavik - vím, že kovové vypadají hezky, ale z vlastní zkušenosti (syn nosí brýle od 2,5) jsou plastové, nejlíp silikonové, praktičtější. Kolikrát mu upadly, sedl si na ně, nebo je ve školce pořád sundaval a nandaval (chlubil se dětem), to by určitě nožičky odnesly mnohokrát. Teď nosí od pěti let takové „dospělé“ z plastu, kovové mu vůbec neseděly a neslušely.

jo,jo,jsou takové jako silikonové.Dají se snim dělat psí kusy a pořád drží tvar.Až bude větší,tak koupíme hezké a bude frajer(ale stejně jsem to obrečela)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2969
29.4.12 11:04

@janikhlavik já taky bračela,nic si z toho nedělej,ale ber to tak,že jsou na světě horší vady,příp.nemoci a že jsou ti naši prcci na tom ještě dobře. Já pak malému taky nechám ty silikonové,ale bude to tedy boj :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
698
29.4.12 11:05
@janikhlavik píše:
byla jsem s ním na očním,protože jedním okem šilhá.Tam mu zaměřila pouze to pravé (3,5d) a to levé tupozraké zaměřit nešlo.Tak nás poslala na speciální vyšetření pro takhla malé děti.Rozkapla oči,já ho měla na klíně a ze vzdálenosti asi 1 metr,ho zaměřila přístrojem plusotix.Normálně na očním to nešlo.Máme před velikostí dioptrií napsáno +,Znamená to,že vidí špatně na blízko,nebo do dálky? :think: To jsem se zapoměla zeptat.Nejprve musíme nosit tri týdny brýle a pak nám dá okluzor.Taky říkala,že nalepovací je nejlepší.Doufám,že to bude malej dobře snášet,protože jen zkoušení brýlků v optice byl horor.Snad příští týden je budem mít doma,tak uvidím.CHtěla jsem mu koupit hezké kovové brýle,ale doktorka mě doporučila plastové i kvůli bezpečnosti.

No každopádně prý je lepší když má dioptrie plus než mínus, to mi někdo říkal.
Malé se ty dioptrie zatím nelepší, ale je to rok, co to zjistili, tak nemám čekat zázraky tak tychle. Prý je důležité, aby se výlečila ta tupozrakost a to se nám úspěšně daří. Nikolka naštěstí tu nálepku přijala pozitivně, neszndavala si ji, ze začátku to chce maléo hlídat, než si očko zvykne, aby se nezranil, jelikož bude koukat tím nemocným okem. Nikča si přivykla rychle, hodně jsme s ní cvičili, třeba navlékání korálků, malování, prostě aby to nemocné očko pracovalo. Dobré je i chodit na ortoptiku, my chodili na cvišní jednou týdně do motola a po měsíi nám sestřička řekla, že je šikovná, jde jí to a že nemusíme chodit, že stačí cvičit doma. Chce to opravdu trpělivost a hlavně důslednost. Že stačí, když by třeba to děcko pak bylo dva dny bez nálepy a brýlý a to co se mezitim zlepšilo, se pak zas vrátí ke starému. Takže fakt ta důslednost. Nikolka má od začátku brýle kovové, chodí s nima i do školky, máme teď druhé, jedny máme do foroty, kdyby se něco s těmi prvními stalo, ale zatim brýle drží. Držím palce, ať to zvládnete. Já z toho měla strach, ale malá si teď pro nálepku chodí sama a brýle nosí taky v pohodě. Ono to děcko zjistí, že s nima vidí lépe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
369
29.4.12 11:06

Jde o to, že jak má mezi očima větší dioptrický rozdíl, vtznikají na sítnici každého oka různě velké obrazy, které v mozku nejso schopé se překrýt a vytvořit jeden 3D ostrý obraz. Děťátko tudíž vidí dvojitě. Mozek udělá to, že začne potlačovat ten rušivý obraz ze slabšího očíčka a vzniká přijatelný 2D vjem. Na dítěti nemusí být vůbec nic znát, protože jeho mozek si je schopný vadu takhle vykompenzovat. Ale to slabší, potlačováné- tupozraké oko začne tím, jak nebude využívané slábnout ještě víc, až se v něm ztratí zraková ostrost a člověk je vlastně na 1 oko nenávratně slepý! Proto je důležité, začít co nejdřív s léčbou- potom bude vidět s vysokou pravděpodobnosrí úplně normálně 3D! Ale poznat to jentak sama doma opravdu nemusíte- jen tehdy, když dítěti zakryjete to ‚lepší‘ oko- může být neklidné, plakat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
698
29.4.12 11:10
@Enie píše:
Jde o to, že jak má mezi očima větší dioptrický rozdíl, vtznikají na sítnici každého oka různě velké obrazy, které v mozku nejso schopé se překrýt a vytvořit jeden 3D ostrý obraz. Děťátko tudíž vidí dvojitě. Mozek udělá to, že začne potlačovat ten rušivý obraz ze slabšího očíčka a vzniká přijatelný 2D vjem. Na dítěti nemusí být vůbec nic znát, protože jeho mozek si je schopný vadu takhle vykompenzovat. Ale to slabší, potlačováné- tupozraké oko začne tím, jak nebude využívané slábnout ještě víc, až se v něm ztratí zraková ostrost a člověk je vlastně na 1 oko nenávratně slepý! Proto je důležité, začít co nejdřív s léčbou- potom bude vidět s vysokou pravděpodobnosrí úplně normálně 3D! Ale poznat to jentak sama doma opravdu nemusíte- jen tehdy, když dítěti zakryjete to ‚lepší‘ oko- může být neklidné, plakat…

Ano, přesně tak, malá taky dle mého viděla normálně, ale prý to bylo tím, že se dokonale naučila používat to zdravé oko a to zatoupilo to nemocné, proto jsem to nepoznala. Až při té kontrole, kdy se jí to zdravé zakrylo, tak nebyla schopna tím nemocným rozpoznat obrázek. Te´ˇd po roce zalepování, přečtě i měnší písmenka na dálku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
29.4.12 11:14
@Marta78 píše: …Jenže u doktorky, když jsme byly na tříleté prohlídce nechtěla říkat co vidí na dlku na obrázku, levým to řekla hned, u pravého řekla, že to nevidí…

Jejda, to se u nás na 3-leté prohlídce vůbec netestovalo. :think: Když to dítě funguje normálně, jak to vlastně zjistím, že vidí opravdu dobře? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí