Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj!
jak už píšu v názvu tématu, dcera má tvářičky jako struhadlo. má je samý pupínek. už asi měsíc.
myslela jsem, že se i osypala po používání jakýchsi vlhčených polštářků na utírání celého těla z dmka. jenže pupínky nezmizely, když jsem ubrousky přestala používat. ![]()
byla jsem u doktorky a ta řekla, že je to exém. vyfásli jsme kortikoidy a to se mi fakt nelíbí ![]()
může to být exém? pupínky jsou malinké, kůže hodně hrubá. není ale nijak moc červená, jen je pokožka trošku probarvenější - ale ne všude, spíš flekatá.
taky mě napadlo, zda to není z ovocného příkrmu - ten jí dávám taky asi měsíc. dneska jsem jí u jídla pozorovala pečlivě a přišlo mi, že jí to rozpatlané jablko na obličeji svědí ![]()
taky se snažím malou naučit na um. to ale začlo až po osypání. teď ale teda dumám, zda jí nemám dávat mlého ha ![]()
poradíte, zda to je exém? a co používat?
jo taky se nele začly dělat „zapářky“ v podpaždích. a před chvílí jsem jí našla na stehýnku kolečko suché kůže - barvu má stejnou jako okolní kůže, jen je suchá a hrubší. ![]()
Opravduse asi jedná o exém. My ho mívali z mrazu na tvářích a letos se nám začal objevovat i po přímém pobytu na sluníčku. Nám kožní lékařka v zimě psala Linolu, ta myslím kortikoidy neobsahuje. Teď na ven mažu velkou vrstvou opalovacího krému s faktorem 50.
a co zkusit napřed zajít na kožní než začneš používat kortikoidy. Náš malý měl taky vyrážku na obličeji a zabrala na to obyčejná mastička Fungicidin ale doporučovala bych opravdu konzultaci s jinou doktorkou
merett píše:
a co zkusit napřed zajít na kožní než začneš používat kortikoidy. Náš malý měl taky vyrážku na obličeji a zabrala na to obyčejná mastička Fungicidin ale doporučovala bych opravdu konzultaci s jinou doktorkou
Ještě jsem prohlídla lékárničku a tuším, že nám tehdá kožní navíc napsala Fucidin H …Přikláním se k tomu, zajít na kožní ![]()
já bych to viděla na nějakou alergickou reakci. Tvář, podpaží i ten flek na noze spolu souvisí. Hlavní je najít příčinu. Nějaké ovoce? chce to vynechat a uvidíš, jestli se to zlepší. Nebo používáš nějaký nový prášek na praní? jakákoliv změna. mae
edit: kortikoidy bych nemazala, sice exzém zmizí, ale zase se objeví, až přestaneš mazat.
ovoce dávám jen jablko. zkusím ho vynechat.
peru pořád ve stejném - mýdlový sliz.
kožní zkusím, ani nevím, jestli nemusíme mít nějaké doporučení. uvidíme.
jo a taky před týdnem vylezl nele první zub. prý to může mít souvislost? ![]()
Ahoj, malá to má také, má hrubé tváře a sem tam flíček na noze nebo ruce, střídavě se jí to objevuje a zase mizí, je to atopický exém a mažeme Excipial krémem.
na kožní doporučení nepotřebuješ, jen se objednejte co nejdřív, někde bývají dlouhé čekací doby. Zkus pozorovat jestli se to po něčem nezhoršuje, exem by měl mít původ v nějaké alergii, ale je těžký takto soudit, nejlépe ti pomůže dobrá specializovaná doktorka
nic nezkazíš sudokrémem ![]()
jinak ten suchej flíček zkus mazat třeba excipialem lipolotio a do koupele třeba oilatum nebo linolu.
Nedávno mi tu poradili Leciderm a ten je na suchou kůžičku taky supr.
Zuzanecko, píšeš že máte exem asi měsíc, malé je 7 měsíců, co dáváte za příkrmy? jestli to nemá po tom po něčem. Jinak k těm krtikoidům opravdu i třeba ten excipial a mazat, mazat, mazat. klidně 5× denně.
syn má hrubé tváře od miminka. Dr. to označila za atopický ekzém. po očkování na zarděnky atd. se mu udělaly i ložiska v loketních a kolenních jamkách, tkaže se ekzém potvrdil. Ložiska naštěstí zmizla, ale má teď hrubou kůži na ramenou a na stehnech. Mažu momentálně Biodermou. Pokud se to nebude rozlézat nebo mokvat tak jen promazávat mastným krémem. Ale sleduj potraviny. Syn dlouho reagoval na rajčata, celer, citrusy, čokoládu. Teď už je to ok, ale hrubé kůže se zbavit nedokážeme. Naštěstí ho to nesvědí. Kortikoidy mazat nechci.
asi ve stejném období se nám udělalo ložisko u ouška, fakt škaredé, červené. Potom několik po celém tělíčku jak píšeš kolečka suché kůže. Po všem možném mažeme obyčejnou modrou indulonou a všechno je to pryč i ta červená hnusárna u ucha.
jo, to u toho ouška se nám objevuje ještě stále spolu s růstem zoubků, ale už je to jenom taková pročervenalá, ale hladká, kůže.
Ahoj,
malému (3 roky) se „tvářičky jako struhadlo“ udělaly v zimě od mrazu. Mazali jsme to Linolou, zmizelo.
Malá (1 rok) má zase tu a tam hrubší, suché flíčky po tělíčku. Není to ani tak vidět, jako spíš cítit na dotek. Nevím z čeho to je, mizí, když začnu mazat po koupání obyčejnou Niveou (nějaký dětský krém, ne ta dospělácká).
Takže - sice to může být něco, na co potřebuješ kortikoidy, ale doporučovala bych začít něčím méně drastickým. Na návštěvu kožního, očního a zubaře doporučení netřeba.
Náš malej měl také tvářičky jako struhadlo, mírně červené. Jeli jsme sami od sebe ke kožnímu, za pediatrem jsme vůbec nešli. Odborník je odborník…
Myslela jsem si, že bude mít exém a neměl. Extrémě se mu vysušuje pokožka. Mažeme Excipial U Lipolotio tvářičky i tělíčko 2× denně. Ráno a večer po koupeli a za pár týdnů není po suché pokožce ani stopy…