Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, jsem 28+5 a dnes po poledni mi začalo dost tvrdnout břicho. Je prostě jako balvan, co cca 5 minut, někdy i častěji na pár sekund (do 10). Nic mě nebolí, jen je to jak kámen a je to nepříjemné. Vzala jsem si hořčík a dala jsem si sprchu a je to pořád stejné. Je to ok nebo může být něco špatně?
@Diane1990 píše: Více
Ahoj,
můžou to být poslíčci, ale pokud je to delší dobu, pravidelně a intenzivní, vzhledem k těhotenským týdnům bych jela na pohotovost. jistota je jistota ![]()
@chs.jasmin moc děkuji, já právě nikdy poslíčky neměla, tak vůbec nevím, co čekat. Koukám na hodiny a tvrdne mi na pár sekund vždycky co tři minuty. No pokud to nepřestane, tak pojedeme.
Určitě jeď na kontrolu/pohotovost. Může to být jen dráždivá děloha, ale taky to může způsobovat zkracování čípku/otevírání a to už je problém v tomhle týdnu. Radši bych pro klid jela. Tuším, že by nemělo být víc jak 6 tvrdnutí do hodiny. Držím palce!
Takto jsem jela v prvním těhotenství na pohotovost ve 28. týdnu, měla jsem pravidelné bolesti a to tvrdnutí. Poležela jsem si v nemocnici chvíli, trochu se mi zkracoval i čípek, ale nic dramatického. Nakonec byl závěr jen silně drazdiva děloha.
@Diane1990 píše: Více
Sjeď na pohotovost. Já to takhle měla kolem 34tt. Na pohotovosti mě dali na monitory a nakonec si mě tam chtěli nechat přes noc. Naštěstí se porod nerozjel a já porodila až 39tt.
Měla jsem to. Dráždivá děloha je odborný výraz. Dávají na to kapačky a léky. Každý týden, kdy se dítě udrží uvnitř, je dobrý. Nedonošené dítě má horší vstup do života a dá víc práce.
Jak jsi dopadla?
Já měla u prvního těhotenství taky diagnózu dráždivá děloha a silný dávky magnesia az do porodu. Břicho mi tvrdlo i tak pořád. Měla jsem rizikac a 2× jsem ležela po týdnu v nemocnici na kapackach.
Tak snad jsi v pořádku ![]()
@lucynka25 nakonec je to v pořádku, měla jsem to pak co tři minuty na pár sekund, tak jsem si říkala, že to už asi není v pohodě. Je to dráždivá děloha jak píšete a dostala jsem také magnesium. Kdyby cokoliv máme zase přijet. Hlavně, že je malá v pořádku, dost mě to dnes vyděsilo takhle z ničeho nic. 😅
@Diane1990 Mně už to břicho tvrdlo až do porodu, nesměla jsem na něj sahat, sprchovat silnym proudem. U druhého taky, jen to začalo mnohem dřív a bylo to tvrdnuti obecně bolestivé, čípek se mi začal zkracovat taky dřív, takže asi bych to měla při každém těhotenství. Ale oba jsem donosila v pořádku.
@citlivaduse já doufám, že to přestane, ještě jsem předevčírem říkala, jak se cítím skvěle a z ničeho nic to přišlo. Ale i kdyby ne, budu doufat, že to nějak doklepeme do zdárného konce ![]()
@Diane1990 Neboj, nejsi v tom sama. Mě břicho tvrdne od nějakého 16. týdne…od 18. jsem na magnesiu a progesteronu na udržení. Teď jsem 22. týden a tohle mě čeká až do 34. ![]()