Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahoj holky jsme v 17tt tehotenstvi a obcas mi jakoby ztvrdne bricho (podbrisek tvar jakoby do trojuhelniku) spatne se to popisuje. je to vetsinou kdyz lezim a zvednu se na chvilku a zas si lehnu a kdyz to malinko zmacknu tak to trochu boli..nevim jeslti jsou to streva nebo deloha
chjo jsem tehotna poprve tak si nejsem jista a bojim se aby bylo vse ok. Po chvilce to odezni a je to v pohode… a taky takovy hloupy dotaz kolik cm pod pupikem asi lezi miminko? Obcas jsem citila takovy jako maly elektricky vyboj zalochtani asi 5 cm pod pupikem ale ted uz par dni nic..mohly to byt pohyby?
Ajlo, já bych na to řekla jediné: Moc se pozoruješ
Nevidím důvod, proč tímhle způsobem posilovat břišní svalstvo. Jasně, i normálně, když se zvedáš, tak se svaly na břiše různě napínají a teď se k tomu ještě přidává zátěž působící na děložní vazy. Každopádně zvedat se v těhotenství z lehu na zádech do sedu (jestli jsem to dobře pochopila) mi přijde jako zbytečnost. Přetoč se na bok a pak vstávej
Co se týče pohybů, tak těžko říct. Může to být ono, může to být pohyb ve střevech… Ale neboj, pohybů si užiješ až až. Až se ti to líbit nebude ![]()
to tvrdnutí je vcelku normální, skoro každá těhulka na to bere magnesium aby to nedělalo, nebo aspoň ne tak často, mě doktor říkal že je to dráždivá děloha co se stahuje, není to nic vážného, jen jestli to dělá víc jak 10× za den tak bež na prohlídku…
ještě k těm pohybům, já je cítila jako takový tukání v podbříšku i to trošíčku bylo vidět na kůži, ale někdo je přirovnává k bublinkám jako když máš nafouklý střeva
diky holky tak jsem cetla neco o tom ze pracuje deloha…to jo pozoruju se moc ale je to tim ze mamce dve deti umreli kratce po porodu a segra nedavno potratila a jelikoz jsme dvojcata ta kse bojim…na kontrolu chodim kazdych 14 dni tak se pak zeptam Dr. urcite me uklidni ze to nic neni ![]()
Ajla píše:
diky holky tak jsem cetla neco o tom ze pracuje deloha…to jo pozoruju se moc ale je to tim ze mamce dve deti umreli kratce po porodu a segra nedavno potratila a jelikoz jsme dvojcata ta kse bojim…na kontrolu chodim kazdych 14 dni tak se pak zeptam Dr. urcite me uklidni ze to nic neni
Aha, tak to pak chápu… Ale fakt zkus svýmu tělu víc věřit, nevstávej prudce, nedělej prudké pohyby, vstávej jedině z boku atd. Bude to lepší, uvidíš ![]()
nedělej si z toho hlavu, já se taky pozorovala a to v rodině žádný katastrofy nemáme. Ono to těšení se na první pohyb nejde moc kontrolovat, to se podle mě nemůže dočkat každá těhotná, uvidíš jak už z toho na konci těhu budeš na prášky když tě budou pohyby v noci budit
jinak me tvrdlo bříško od 14tt a to jsem letěla k doktorovi protože to dělalo ve dne v noci, nasadili mi magnesium a trochu se to zmírnilo a nakonec jsem bez problémů rodila 3 týdny před termínem donošené miminko. Ale raději to dr řekni ať o tom ví a může to hlídat…
jo dekuju moc
to mi rika i segra proc na to mckam, ale ja jen zlehounka
mě břicho tvrdne taky cca od 17tt a beru magnesium…teď už mi tvrdne opravdu fest a mám teda šílený dávky magnéska, ale neboj - neznamená to nic špatně, jak tu říkaly holky - určitý počet je v pohodě. mě teda doktoři říkali, že může být 15 ztvrdnutí za den a hlavně…to ztvrdnutí nesmí být spojeno s bolestí. jinak občas se stane, že dítko se tam vzpříčí a to vypadá hodně podobně. taky jsem začala pohyby cítit v 17tt a já spíš taky cítila ťukání a nadzvedávala se kůže…bylo to krásný a je to krásný teda furt. jo a mám zákaz si hladit břicho…to totiž vyvolává tvrdnutí…ale beztak se neovládám a holky moje hladím ![]()
Tvoje obavy chápu ani nevíš jak…takže moc držím pěsti. velký pozorování se sice není úplně dobrý…na druhou stranu, mě vždycky doktor se setřičkou říkali, že mám klidně plašit a volat desetkrát s blobostí, než cokoliv podcenit - ale já jsem na s jednovaječnýma dvojčatama od začátku na rizikovým… tak to dobře zmákni i s prckem! ![]()
ja jsme taky doma skoro od 2. mesice kvuli silnym nevolnostem..jsem z jednovajecnych dvojcat tak ti musim rict ze neni nic lepsiho na svete nez mit dvojce jeto moje druhy ja
…no dneska mi tvrdne nejak casteji ale asi tak 5× asi to vyresim ze si koupim zatim mineralku magnezii a pak to reknu Dr za 10 dni mam kontrolu…diky moc holky
taky jsi z jednovaječných?
no strašně se na holky těším…jsem zvědavá, jaký budou kamarádky ![]()
jinak já od začátku těhu brala magne B6 brala jsem 2 tablety, který mi doktro později navýšil na 6 denně a teď už piju magnosolv..to je ale na předpis. ty tablety můžeš koupit sama ![]()
tak hodně štěstí! ![]()
tak ja se Dr zeptam on mi neco popodruci..jj z jednovajecnych narodily jsem se v 7. mesici a mely dohromady cca 4 kila ale pekne jsme to odhlaly mame ted 180 cm
…myslim ze kamosky budou super my jsem nerozlucny ne ze by sme ctili na dalku co se deje druhy jak se rika ale jsem co nejvic spolu a proste bych za ni dala zivot
a mamka rikal a ze by nemenila ze je suepr mit dvojcata ze si spolu vyhrajou,kdyz jsem ji rikala ze se bojim abych je nemela. Segry svgrova ma dvoulety chlaecky dvojcatka tak ji vsichni rikaj ze je bude mit taky
…
u me to tvrdnuti je ze je to mmimi, tak verim tomu ze tve mimi uz o sobe taky dava vedet:) urcite
jo? ze by? dneska je to takovy divny trosinku to boli ale nejak divne no asi tim ze je to novej pocit ![]()