Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Dobrý večer přeji,jsem z té naší babičky už nešťastná. Byla celý život v dobré fyzické kondici ale samozřejmě čím je starší, tím je to horší. Zároveň celý život odmítá jakékoliv léky a snaží se se vším poprat sama. Ano, na jednu stranu je to obdivuhodné ale teď už to zkrátka nejde a nevidím jediný důvod, proč má do konce života trpět jak pes. Zbytečně.
Jenže bohužel jí před 10 lety zemřel v nemocnici jediný syn a od té doby u doktora vůbec nebyla. Bohužel je to komplikované ale ano, veliký podíl na jeho úmrtí měla lékařská péče.
Jenže chytila nějakou infekci do zad, to nám snad měsíce tajila a má obrovské krvavé vředy na zádech.Silná inkontinence, bolesti kloubů, svalů, nespavost, nemůže pořádně polykat a vypadá jako lazar. Já už tohle tolerovat nehodlám ale do nemocnice jí prostě vzít nemohu, to by nedopadlo dobře a nechci jí tomu vystavovat. Prosím, prosím, neznáte v Praze či okolí velmi hodného, tolerantního doktora/ku který by jí přijal a i přes nesouhlas s hospitalizací pomohl a choval se k ní mile a vstřícně? Vím, že je to rébus ale jsem z toho nešťastná a nemůžu se na to dívat. Dokud jsem neviděla ty vředy, tak jsem to zvládala tolerovat ale tohle už je moc.
Jestli pro babičku sháníš běžného praktického lékaře, tak bych tip měla. Vybil se mi mobil, dopisuji se zpožděním.
Příspěvek upraven 24.12.22 v 23:35
Pokud budeš shánět někoho milého a vstřícného, který vezme přes nesouhlas, tak může být taky pozdě
kor pokud jde o staršího člověka
můj otec je něco podobného. Ale prostě když není zbytí, tak ho vesměs odveze RZ. A pak je vše samozřejmě daleko horší ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý večer přeji,jsem z té naší babičky už nešťastná. Byla celý život v dobré fyzické kondici ale samozřejmě čím je starší, tím je to horší. Zároveň celý život odmítá jakékoliv léky a snaží se se vším poprat sama. Ano, na jednu stranu je to obdivuhodné ale teď už to zkrátka nejde a nevidím jediný důvod, proč má do konce života trpět jak pes. Zbytečně.
Jenže bohužel jí před 10 lety zemřel v nemocnici jediný syn a od té doby u doktora vůbec nebyla. Bohužel je to komplikované ale ano, veliký podíl na jeho úmrtí měla lékařská péče.
Jenže chytila nějakou infekci do zad, to nám snad měsíce tajila a má obrovské krvavé vředy na zádech.Silná inkontinence, bolesti kloubů, svalů, nespavost, nemůže pořádně polykat a vypadá jako lazar. Já už tohle tolerovat nehodlám ale do nemocnice jí prostě vzít nemohu, to by nedopadlo dobře a nechci jí tomu vystavovat. Prosím, prosím, neznáte v Praze či okolí velmi hodného, tolerantního doktora/ku který by jí přijal a i přes nesouhlas s hospitalizací pomohl a choval se k ní mile a vstřícně? Vím, že je to rébus ale jsem z toho nešťastná a nemůžu se na to dívat. Dokud jsem neviděla ty vředy, tak jsem to zvládala tolerovat ale tohle už je moc.
vředy na zádech jsou zřejmě proleženiny?
jinak nic z toho co píšeš, není na akutní hospitalizaci,,
babička potřebuje dlouhodobou ošetřovatelskou péči - domov důchodců, LDN nebo se budete muset starat vy, jako rodina - vyřídit příspěvek na péči a z něho platit pomoc od charity
Babičce by pomohla domácí zdravotní péče a pecovatelska sluzba
@stinga Proleženiny to nejsou. Je pohyblivá a obstará bez větších problémů sebe i dům. Akorát kvůli té inkontinenci nechce už nikam chodit, což chápu. Je to obrovská zátěž pro psychiku.
S větším úklidem pomohu ale ten zběžný zvládá. Ona není vyloženě v kritickém stavu ale má spoustu menších problémů, se kterými by jí pomohl lékař a léky ale široko daleko je pouze jeden a ten se nechová k pacientům příliš dobře. K tomu bych jí ani nedostala, protože na něho nadává celá vesnice.
Mně přijde, že se asi spíše i stydí po všech těch letech k lékaři jít, že jí bude nadávat, že své problémy nechala zajít tak daleko, neřeší je a bude jí lanařit k hospitalizaci. Chtěla bych akorát jít vyloženě na jistotu, abych neriskovala, že se teprve zabejčí a už jí nedostanu nikdy nikam. ![]()
Tak na hospitalizaci toto stejne neni…Kdyz k lekari jit nechce, zadny ji k nicemu nedonuti, ani k domaci navsteve. Ale zkusila bych zajit za jejim lekarem a popsat situaci aby neco predepsal na ty zada, nebo se zeptat v lekarne. Na klouby koupila nejakou mast, na nespavost treba nejaky caj, na inkontinenci hygienicke potreby nebo specialni pradlo. A jinak samozrejme presvedcovat, at jde k lekari. Ale dokud nepujde tak ulevit a pomoct cim to jde.
@Anonymní píše:
@stinga Proleženiny to nejsou. Je pohyblivá a obstará bez větších problémů sebe i dům. Akorát kvůli té inkontinenci nechce už nikam chodit, což chápu. Je to obrovská zátěž pro psychiku.
S větším úklidem pomohu ale ten zběžný zvládá. Ona není vyloženě v kritickém stavu ale má spoustu menších problémů, se kterými by jí pomohl lékař a léky ale široko daleko je pouze jeden a ten se nechová k pacientům příliš dobře. K tomu bych jí ani nedostala, protože na něho nadává celá vesnice.
Mně přijde, že se asi spíše i stydí po všech těch letech k lékaři jít, že jí bude nadávat, že své problémy nechala zajít tak daleko, neřeší je a bude jí lanařit k hospitalizaci. Chtěla bych akorát jít vyloženě na jistotu, abych neriskovala, že se teprve zabejčí a už jí nedostanu nikdy nikam.
na hospitalizaci ji fakt nikdo lanařit nebude, ty její potíže jsou běžné potíže stáří, to není na hospitalizaci - a když se nechce léčit - no ono to asi ani léčit kromě těch vředů moc nejde, tak nepomůže žádný lékař, ani kdyby byl zlatý
@g.sandova píše:
Babičce by pomohla domácí zdravotní péče a pecovatelska sluzba
přesně tak, potřebuje, aby se o ni někdo staral - hygiena, přebalování, převazy
@Anonymní píše:
Mně přijde, že se asi spíše i stydí po všech těch letech k lékaři jít, že jí bude nadávat, že své problémy nechala zajít tak daleko, neřeší je a bude jí lanařit k hospitalizaci. Chtěla bych akorát jít vyloženě na jistotu, abych neriskovala, že se teprve zabejčí a už jí nedostanu nikdy nikam.
tak s těmi vředy ji k lékaři zavezte, spíš asi na kožní - a ona nemá praktického lékaře? podle toho, co píšeš?
Domluvte návštěvu lékaře doma a zařiďte babičce pečovatelskou službu.
@stinga píše:
tak s těmi vředy ji k lékaři zavezte, spíš asi na kožní - a ona nemá praktického lékaře? podle toho, co píšeš?
Nemá. Hlavně od doby kdy zaručeně měla, tak se přestěhovala o 200km dál. Tady už si žádného nehledala. Přímo ten kožní už mě napadl, to je pravda. Ale raději bych, kdyby si nějaký lékař právě získal její důvěru a mohli jsme jí tam vozit v případě potřeby se vším. Hlavně vím, že když bude hodný, tak bude i svolnější k dalším vyšetřením. No, ty vředy se určitě musí řešit okamžitě. Tak ještě počkám do pondělí, zda někdo doporučí z vlastní zkušenosti nějakého, obvolám ještě další kteří mají dobré recenze a případně pojedeme rovnou na to kožní. Nedokážu si představit, jak dlouho už takhle trpí a kdybych jí nechtěně nevběhla do koupelny, tak se to nedozvíme asi nikdy. ![]()
No, i kdyby to na nemocnici bylo, tak ji slib, ze ji proste odvezt nenechas.
Sezente praktika, ten napise leky a domaci zdravotni peci. Tu si sezente plus socialni peci, to je ta hygiena atd, ta se plati.
Vzdyt i ty inkontinencni potreby predepisuje lekar, bez nej je to zbytecne tezke.
(Jen teda nechapu, jste na vesnici nebo v Praze…?)
Řeš to opravdu rychle, může mít autoimunni chorobu. At to vidí odborník. Na vyšetření ji porid pleny, at je v pohodě.
Tena dřív posílala vzorky zdarma. Praktik mohl napsat pleny a hradila pojišťovna, nevim jak je to ted…
@Lucie_Sx píše:
No, i kdyby to na nemocnici bylo, tak ji slib, ze ji proste odvezt nenechas.
Sezente praktika, ten napise leky a domaci zdravotni peci. Tu si sezente plus socialni peci, to je ta hygiena atd, ta se plati.
Vzdyt i ty inkontinencni potreby predepisuje lekar, bez nej je to zbytecne tezke.(Jen teda nechapu, jste na vesnici nebo v Praze…?)
To mám právě v plánu. Půjdu tam s ní ať už bude chtít nebo ne ať ví, že má vedle sebe zastání. Vím, čím si prošla a sama nechci, aby tomu musela být vystavena. Já se také do dnes klepu při pobytu v nemocnici. Jaké by to bylo pro ní.. Veškeré potřeby jí hradíme my a má adekvátní vybavení na inkontinenci. Jenže ono jde spíše o tu psychickou stránku. Kdy neustále myslí na to, že je venku a počůrala se, nebo se počůrá a stresuje se tak nadměrně mimo domov. Žije na vesnici blízko Prahy a v okolních vesnicích moc veliký/adekvátní výběr není. Tak raději volíme delší cestu vzhledem k okolnostem..
Každopádně děkuji všem, jedna z Vás mi dala adekvátní recenzi tak budu doufat, že nás paní doktorka přijme a poštěstí se. Pokud byste ale měly další typy, budu za ně ráda. Já byla strašně vyklepaná jak jsem se to dozvěděla a děkuji, že jste byly ochotné mi pomoci a poradit. ![]()
Dobrý večer přeji,
jsem z té naší babičky už nešťastná. Byla celý život v dobré fyzické kondici ale samozřejmě čím je starší, tím je to horší. Zároveň celý život odmítá jakékoliv léky a snaží se se vším poprat sama. Ano, na jednu stranu je to obdivuhodné ale teď už to zkrátka nejde a nevidím jediný důvod, proč má do konce života trpět jak pes. Zbytečně.
Silná inkontinence, bolesti kloubů, svalů, nespavost, nemůže pořádně polykat a vypadá jako lazar. Já už tohle tolerovat nehodlám ale do nemocnice jí prostě vzít nemohu, to by nedopadlo dobře a nechci jí tomu vystavovat. Prosím, prosím, neznáte v Praze či okolí velmi hodného, tolerantního doktora/ku který by jí přijal a i přes nesouhlas s hospitalizací pomohl a choval se k ní mile a vstřícně? Vím, že je to rébus ale jsem z toho nešťastná a nemůžu se na to dívat. Dokud jsem neviděla ty vředy, tak jsem to zvládala tolerovat ale tohle už je moc. 
Jenže chytila nějakou infekci do zad, to nám snad měsíce tajila a má obrovské krvavé vředy na zádech.