Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Milé maminky,
znova(nevím už pokolikáté) se na vás obracím s problémem, který mě v současnosti ničí.Před pár týdny jsme se z naprostého zoufalství a vyčerpání rozhodli použít Estvillovu metodu, abychom naučili naší 6měsíční Emičku spinkat.Já jsem byla vždy kategoricky proti, dokud jsem se málem nezhroutila totálním vyčerpáním a nezabíralo vůbec nic.No ale s tím už jsem se srovnala - problém je v něčem jiném.Tehdy jsem tedy sebrala poslední zbytky psychických sil a rozhodla se pár večerů vytrvat.Bylo to strašné - první večer vydržela Emička plakat hodinu a půl a já vedle brečela s ní.Musel k ní chodit manžel, aby malá necítila mou měkkou povahu.Po pár večerech to ale vypadalo velice nadějně a to, co mi připadalo před pár dny jako sci-fi, se začalo naplňovat.Emička večer hezky usínala sama, budila se v noci asi jen 2×nebo3× na jídlo a pak až ráno na nás koukala nádherné usměvavé miminko.Ale asi před týdnem to začalo znovu - prostě každý večer před spaním hodinu řev, až se uřve ke spaní.Pak už spí celou noc hezky a přes den je taky v pohodě, ale ten večer…Trpím vždycky jako pes.Co můžeme dělat špatně???Manžel tvrdí, že je prostě jen tvrdohlavá a pořád to na nás zkouší…Ale nemůže jí něco být? I když přes den úplně v pohodě…Je to hrůza nechávat tu moji milovanou berušku každý večer plakat…Co dělat?????Evropanka
Vydrž.
miminka jsou také pořádně vyčůraná a potřebují ujistit, že vy, rodiče, to myslíte opravdu vážně. Mozná to zní hodně tvrdě, ale spokojené miminko = odpočaté miminko. A jak si má miminko odpočinout, když se v noci neustále budí.
Musíš být opravdu pevná a vydržet, a pokud se rozhodneš, že kojíte jen jednou nebo dvakrát v noci (i kdyz v půl roce už můžeš noční kojení vypustit úplně) tak to musíš dodržet, i kdyby čert na koni jezdil (teda mimo nemoci a akutních zubů). Každé tvoje zakolísání si malá vyloží jako slabost a o to víc se bude snažit, aby dosáhla svého.
A pokud to u vás trvá jen týden, tak gratuluju - u nás to trvalo dva měsíce
Ale je fakt, že bez řevu. Malá prostě po večerním kojení už nedostala nic najíst až do rána, jen se mohla napít vody - ale chodili jsme si takhle ve dvě ráno hrát do obýváku (ještěže už dávají něco jiného než jen přenosy z poslanecké sněmovny jako s Adlou).
I když je každé dítě jiné, tak si myslím, že určité korekce spaní zvládne každé a že kadé miminko je ve dne hodnější, kdyz si v noci pořádně odpočine.
L.
Lesi promin, ale zrovna v sesti mesicich muze byt dite v rustovem spurtu. Proc myslis, ze by tak male dite nemelo v noci nic jist? Ja myslim, ze jednou v noci ma jeste narok. Vitek se treba kojil 5× a to uz asi byla zavislost. To resit nechci.
Souhlasim, ze to ditko zkousi. A bude zkouset obcas znovu. Tuhle jsem s Vitkem usnula v poledne na posteli a dalsi dva dny uz nechtel spat v postylce, ale se mnou. Mel smulu. Maminka chtela, aby spal sam:-) Pochopil rychle.
My jsme taky vydrželi a jsme za to nesmírně rádi, už hoodně dlouho. Když ječela moc, tak jsme u ní byli v pokojíčku, ale nemluvili na ní, ani ji nezvedali z postýlky. Nějak to pochopila, že je to k ničemu. Vždy jsme odešli a po 5 ti minutách (děsně dlouhá doba když dítě řve)se zas vrátili. Doteď se známý diví, že přečteme pohádku a jdeme, přes den ani to ne. Jestli už jste vydrželi týden, byla by blbost to teď vzdát a začít chovat nebo tak něco. Dala bych jí najevo, že je vše ok ale jinak má smůlu. Taky své dítě miluju, ale nejsem otrok ![]()
Aladino, je fakt, ze soudim podle mojich holek - cca ve ctyrech mesicich spaly, v peti uz ne - u nich bylo jasne, ze je to kojo verze nocniho vyzirani lednicky… U Pepuldy to koncilo na kojeni co dve hodiny…
U jinych deti fakt zalezi na rodicich - proto tam pisu, at si urci, kolik kojeni chce zachovat a podle toho at se ridi…
vladkaaa, mas recht - taky jsme byli u holek v pokoji, ale bez aktivniho uspavani. Vetsinou jsem vyrizovala postu…
L.
Nemohu než souhlasit. My jsme v noci kojily do 10 měsíců, ale uspávání se taky nekoná. Je jenom pohádka. Myslela jsem, že máme vyhráno, ale teď je Petře 17 měsíců a zase začala večer zlobit. Vždycky tam po chvilce zajdu, oznámím, že je moc hodin a musí se spinkat a zase jdu. Bohužel to odnáší starší, protože nemůže usnout. „Neřvi, ci spát!“
Držím palce a vydržte.
Halka
Pro Capinku - jedná se o metodu, jak naučit bejbátko usínat, popř. v noci spinkat - vykoupat, napapat, pomazlit, uložit a nechat tak s kontrolou v určitých intervalech - to je hodně ve zkratce - nejlépe je přečíst si knížku od dr.Estvilla - Nespavé dítě.
Jinak děkuju všem za reakce.My už to totiž zkoušíme 5 týdnů, ale jak píšu-netrvalo dlouho a vše bylo dobré, ale asi před týdnem se Emička vrátila k původnímu vztekání.Tak mám strach, aby to nebylo něco jiného, než tvrdohlavost…Jinak jsem byla od počátku rozhodnutá kojit, ale nejdříve po 3 hodinách.Musím konstatovat, že nastolit noční režim kojení nebyl problém.Po dvou nocích se začala budit tak2×,max.3.A to jsme ji před tím prakticky pronosili na rukách, aniž by jí něco bylo - prostě se jen chtěla nosit.Takže teď je to naprostá pohoda.Kdyby jen nebylo toho pláče před usnutím…
my meli neco podobneho. maly byl nejdrive moc hodne mimi, do 6mesicu usinal sam. Pak si ale ze dne na den vzpomel, ze v postylce nebude ani za nic. Mysleli jsme,ze to jsou zuby, tak jsme ho po 3 hodinach sileneho rvani dali uspat do kocarku. Jenze druhy den se to opakovalo,je pravda,ze malemu tehdy zuby rostly strasne rychle, i nekolik na jednou, takze jsme nevedeli, jestli to jen tak zkousi, nebo mu fakt neco je. V kocarku se vzdy uklidnil a spinkal krasne. Tak to bylo asi do 10mes.kdy jsme si rekli,ze to neni normalni a po tydnu snazeni uspani v postylce se to nakonec povedlo, maly tak spaval tri mesice krasne, ale ted to zacal zkouset znovu
((.....porad trvame na postylce, dari se nam to i kdyz ho nekdy nechavame vyrvat i hodinu, ale zase zacal delat to, ze se budi v noci, a nechce byt v postylce, rozhodla jsem se ho zase dat v noci do kocarku, vim, ze je to asi chyba, ale prece ho nemuzu nechat v jednu v noci rvat dve hodiny, predevcirem jsem to udelala, jenze jsem vzbudila manzela,ktery vstava velice brzy do prace a sousedy.maly stejne po dvou hodinach revu neusnul a ja ho dala zase do kocarku. co byste na mem miste delaly vy? nechat ho rvat v osm hodin je prece neco jineho, nez nechavat ho rvat ve dve v noci.poradte prosiiiim!!! bydlime v panelaku a tam je slyset i kdyz u sousedu nekdo zakasle, natoz pak takove rvani. ![]()
My uz jsme taky zkusili kde co, ale zatim to konci tim, ze je proste do sediti az pulnoci nosime, chovame, houpeme v kocarku, protoze jinak silene rvou(mame dvojcata, dve holky). Ani pres den nespi v postylce, tam jsou jen tak od te desate az pulnoci tak do 4 až sesti rano, pak jsou u me.Pres den skoro nespi, jen v kocarku venku. Takze i pres den se vlastne skoro porad nosi, protoze nevydrzi jen tak lezet. Zkousim si s nimi povidat, ukazuju hracky, mazlim se s nimi, ale jsou asi zatim male a proste chteji byt na rukach. A to jeste clovek nesmi sedet, ale chodit s nimi. A se dvemi je to fakt narocne, vecer padam unavou. Takze bych moc ocenila, kdyby mi po koupani a krmeni hezky usnuly.
Dnes jsem se rozhodla je proste po krmeni a odrihani polozit a mluvit na ne, ale nebrat z postylky. Uz tam s nimi stridave s manzelem sedime od osmi, ale porad rvou. Uz cteme i pohadky, i kdyz je mi jasne, ze z toho zatim maji prd. Musime je prervavat.Za chvilku je znovu nakrmime a treba usnou, protoze budou unavene. Kez by. Je to fakt silene, ty vecery, den co den…
Capinko,měli jsme naprosto to samé, akorát v jednom vydání.Fakt si neumím představit, že bych měla to samé dvakrát.I s jedním miminem jsem se hroutila.Přesně jak píšeš: uspávání na rukách několik hodin až do noci, vstávání v brzkých ranních hodinách.Přes den nespala třeba vůbec, nebo jen trochu.Celý den jsem ji měla na rukách, jinak řev.Na záchod jsem šla jen když už se to nedalo vydržet a jedla jsem jen to, co se dalo vytáhnout jednou rukou ze ledničky.Brala jsem to jako hroznou zradu - vždyť všude píšou, že miminka prospí celý den…Když byli malé dva měsíce, tak jsem si přečetla knížku od dr.Karpa Nejšťastnější miminko v okolí, což mi pomohlo.Ne, že by se děly nějaké zázraky, jak to popisují v knížce, ale přece jen jsem se naučila malou uklidnit.Sice ne uspat, ale aspoň už to nebyly ty nekonečně dlouhé hodiny řevu…Musím ale konstatovat,i když tehdy se mi zdálo, že to nikdy neskončí, že tak od 3 měsíce se to začalo rapidně zlepšovat alespoň přes den.Nebylo to ze dne na den, ale přišlo to nenápadně.Malá se zabaví hračkama.Musí teda na mě pořád vidět, ale už jí nemusím vláčet celý den na rukách, v pohodě si uvařím i najím se.Ještě ti poradím, co mě trošku pomohlo v prvních třech měsících.Když jsem se chtěla najíst, nebo si umýt hlavu, tak jsem šoupla malou do autosedačky a jednou rukou, popř.nohou, houpala a malá tak vydržela aspoň chvíli v klidu.Ale neboj, 3 měsíce máte už za chvilku a určitě se to začne zlepšovat, i když máš te'd určitě pocit, že už se to nikdy nezlepší.Evropanka
Ahoj i my jsme měli velmi podobný problém, akorát jsme usínali v pohodě v postýlce, do půlnoci spinkal a pak se budil třeba co hodinu a řval a řval, než si vyřval lahvičku. V 7.měsíci jsem zkusila Estivilla, protože už jsem byla vážně k.o., ale buď jsem neměla dobrou výdrž, nebo to bylo na našeho prcka ještě příliš brzo, nebo to mohlo být i tím, že jsem si jen přečetla výcuc, článek o této metodě, ne celou knihu. Musím ale říct, že to trochu pomohlo v tom, že pak jedl jen 2× za noc, ale po měsíci a půl se to vrátilo do stejných kolejí. Po poradě s doktorkou, která mi sama řekla, že pro správný fyziologický vývoj se miminko musí dostatenčě vyspat, což samozřejmě nejde, když se co chvíli budí na jídlo, a také že v 9-ti měsících už po večerní kaši nemůže mít hlad anení to dobré ani pro zoubky, myslím noční jídlo, jsem koupila knížku, řádně se připravila (předměty v postýlce, nezatahovala jsem žaluzie, apod) jsem šla do toho znovu a po třech dnes jsme spinkali krásně celou noc až do cca 5.hodiny, pak dám mlíčko a ještě spinká do 7.hodiny.
Možná ještě chvíli počkej a pak na to najeď, ale tak, že mu struhneš po jídle celou noc. Ono je možné, že je tak trochu zmatené, že jednou mu dáš, podruhé nedáš, tak je o to vytrvalejší, myslím, a píše se o tom i v knize, že mnohem efektivnější je nedávat vůbec. Vím, že tu jsou dva tábory, ale my jsme byli úspěšní, spíme lépe i ve dne a Filip je celkově spokojenější.
ahoj evropanko,
můžu tě potěšit, že i my jsme měli malého tvrdohlavce, která nechtěla usínat sama, ale použila jsem na ní výše zmiňovanou metodu a byla učinná. Ale za týden jsme měli to samé, co ty popisuješ, ale já jsem setrvala (jelikož na tyhle věci jsem sama) a výsledek se za pár dní dostavil a od té doby je klid.
Takže radím: setrvat a nevzdávat se!
My teď máme jiný problém. Malá se chce k večeru nosit a jakmile se vzdálím jen o píď, tak začne hurónsky řvát. ale asi je to zubama.
Tak ahoj, a děj vědět, jak jste to zvládli.
Tereza
ahoj holky, jste fakt statečný, já jsem zatím nedošla k tomu, abych takto zakročila, ale možná jednou.....taky nespíme a navíc malá straší třeba od třech ráno do pěti. Tak já uklízim. Přečtu si tu knížku, snad mi pomůže.