Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Můj dům, moje pravidla.
Ale opravdu bych to nehnala do krajnosti ani jako tchyně ani jako návštěva. Dá se to přežít.
Moje tchyně nebrala ohled s jídlem ani na zdravotní omezení, ale prostě to nechápala, jinak byla hodná.
@inkakřivák píše: Více
Aha. A ani to nečteš celé.
On nechce jet s dětmi sám, děti nechtějí say a myslím, že ani oni se tam moc nechtějí starat. Poslední roky jsem vařila a vozila jídlo já.
Problém v tom kafi je, že se odvolávají na pravidlo, které vlastně pravidlem není a mění se podle situace.
Podle mě to zbytečně hrotis. Ten půlden bys měla zvladnout úplně v pohodě. Problém vidím i v tvém očekávání - chtějí jet na výlet, tak se budou točit jen kolem vašich dětí a vás. Ale tak to nebývá, to je jednoduše přehnané očekávání. A opravdu je vidět, že řada je nemáš. Což ani nemusíš. Ale nějakou tu obecnou slušnost bych se snažila zachovat. Dvakrát do roka zajet na návštěvu tě nezabije. Já jsem se řídila tím, že já bych k nim nemusela vubec, ale manžel je miluje, já miluju manžela a nechci, aby se trápil. Tak jsem jezdila. A ono mě to nezabilo.
Přestala bych tam jezdil a utnula veškerou komunikaci. Bez výjimek. Jestli chce tam jezdit manžel, ať jezdí, asi ho nepřivážeš doma na lano, aby neodjel.
Jestliže chceš něco vyřešit, chce to být ráznější a zrovna tohle krásně řešitelné je. Si vem, kdyby s vámi třeba bydlela.
Chlapi většinou takové věci nevidí nebo si na ně potřebují přijít sami, tak ho nech zažít zkušenost. Postupně bych se od těch lidí fakt odstřihla - jde to pomalu, nezapomeneš to úplně, ale určitě není potřeba se každou návštěvou vystresovat a opětovně řešit chování, které tě vytáčí a objektivně divné je. ![]()
No a co s tím kafe? Se zeptám, ne? Mám chuť na kafe, mám uvařit? A je to. Buď kyvnou nebo ho uvaří. Bože.
No tvoje volba. Chceš si komplikovat život, tak komplikuje.
No že manžel ani děti nechtějí sami, je jedna věc. A druhá je, že ty jet nechceš. Tak si vyber, co je pro tebe dulezitejsi a udělej podle toho. On tě tam za vlasy nepotahne.
Příspěvek upraven 17.08.24 v 08:09
Tak samozřejmě, ale oni je upravují návštěvu od návštěvy, člověk od člověka. Tak že se těm pravidlům vyhovět nedá. S nikým jiným problém nemám jako hostitelka a jsme i spíš nenároční hosté.
Promiň, ale jsi jen služka, tak služ. Nechápu, o co ti jde ![]()
A proč by měla? Tchyni něco opravňuje chovat se jako 🐄? K čemu to je přesně dobré, párkrát do roka se tvářit, jaká jsou krásná rodina, když nejsou. Tohle se nosilo dřív. Už to dávno neplatí. Že je někdo o generaci starší ještě neznamená, že se bude chovat jako pitomec, kašlat na své blízké, ignorovat vnoučata a NAJEDNOU, ejhle, naaadherný rodinný oběd, když si pískne. Jako proč? Zvednout telefon a projevit zájem o vnouče nebo o své dítě může i stoletý clovek, chápu zdraví - nemusí se cítit na každotýdenní výlety, ale úplně klidně může vnouce jít chvíli pohoupat na houpačce nebo mu číst a věnovat mu pár milých vět, hlavně si o něm ty věci pamatovat, být věcný, milý. Obecná slušnost je na nic, pokud ji dodržuje jen jedna strana…
Tak to chodíš na návštěvu jinam. U nás by to šlo. U nich ani náhodou. Buď vymýšlí pravidlo, co minule nebylo, udělají z člověka závislého na kávě, co má zase chuť a ještě nutí kávu jim, aby je zabil druhou za den a nebo necitelného, co je honí, jen si sedli. ![]()
tak obecnou slušností i je, že nejezdím tam, kde nejsem pozvaná, nebo ano? a nevím jak u vás, ale u nás si návštěva sama kávu nedělá a rozhodně neořekávám jako hostitelka, ze návstěva by měla dělat kafe mě?
máš podivnou představu o obecní slušnosti ![]()
kolik je dětem? proč má manžel tendece cpát se tam, ikdyž není pozván? pořád ještě doufá, že rodiče budou mít zájem?
@Keyllah píše: Více
Předpokládám, že ten chlap má růžové brýle. On chce, aby jeho rodiče a jeho rodina spolu fungovala. Proto je tam cpe. On nevidí, že jeho matka má chování, které může být manželce nepříjemné. Nepřipouští si to.
@Keyllah cizí lidé ne, rodina si klidně kafe uvaří. A dokonce ho klidně uvaří všem. Zejména ti nejbližší, děti, sourozenci. Anebo třeba vařím kafe a svigrmutr zatím kraji buchty. Anebo chystá stavu do džbánu. A povídáme si. Ona si třeba vybere hrneček pro sebe a manžela, nebo u nich já vybírám pro nás. Jsme rodina.
Třeba tam chce jezdit, protože jsou to jeho rodiče. Protože my se s dětmi třeba zveme jen na akce typu - budou u nás trhy, přijedete? Jinak ne, mohou přijet kdy chtějí. Zavolají oni nebo my - přijedeme v sobotu odpoledne, jo? Budete doma? A je to. Žádné pozvánky. Třeba jsou taky ten typ, a zakladatelka naopak jiný.
Příspěvek upraven 17.08.24 v 08:29
Přesně tak. On si to vůbec nechce připustit, že moc zájem nemají. Ale nějaké „otevírání očí“ když vyloženě manipulovali, se mi nevyplatilo. Urazil se a řekl, to samé, co tu někteří píšou, že je nemám ráda.
Chtěla jsem vyzkoušet ten výlet, abych jim nekřivdila, ale bylo to stejné. Kvůli dětem se nepřetrhli a mě s manželem spíš kritizovali. Pořád mluvili o manželově bratrovi a jeho prvním synovi. Má teď přítelkyni s bohatými rodiči, tak to chválili. Děti chtěli říct, co oprazdninach, to babi a dědu moc nezajímalo. Taky si menší děti naivně mysleli, že jim něco přivezou a nic.