Ublinkavanie

150
20.6.05 20:25

Ublinkavanie

Chcela by som velmi pekne poprosit o rady. Mame 2 tyzdennu holcicku, ktora dost vyrazne ublinkava. Viem ze je to u takychto mimi bezne, no co je horsie, niekedy ublinkavame aj oblukom :cry: . a vyblinka vsetko co spapala. Potom nasleduje stikutavka, ktora ju strasne trapi, niekedy aj 30 minut :( Prospievame nastastie dobre, mozno aj preto ze po vyblinkani chce opat k prsu a papa znovu. No aj ytak si myslim, ze blinkanie oblukom nie je normalne. Po napapani ju drzim „vo zvysenke“ az 30 minut. Mam taky pocit, ze to trosku pomaha :? . Aj ked mna to hodne obera o cas (vlastne kazde 2 hodiny+30 minut navyse), ale vsak o to teraz nejde… Ked ju ukladam do postielky davam ju trosku do vyvysenej polohy (to mi poradili este v porodnici) V noci ju mam pri sebe v posteli. Stale mam strach aby sa nahodou neudusila zvratkami :? Tiez neviem ci je dobre aby bola stale vo vselijakych vyvysenych polohach a nie normalne na rovnej tvrdej podlozke. Hmm :? ? Mam poprosit moju lekarku nech nas posle na nejake specialne vysetrenie? Ako take vysetrenie vlastne moze vyzerat? Nemate s ublinkavanim u Vasich miminek prosim nejaku skusenost. Budem vdacna za kazdu reakciu. Vopred dakujem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
172
20.6.05 20:37

:lol:
Ahojky, ja mela podobny problem, kojila jsem 2mesice, mazlicek ublinkaval docela pravidelne, nekdy i obloukem, doktorka nas poslala na vysetreni ultrazvukem, je to tak na 15-20 min, nejdriv se dival doktor kdyz byl malej nenapapanej, pak jsme ho musela nakojit a dival se jak mu to tam „beha“. Nas chlapecek byl ale drive narozeny, tak se doktorka bala aby tam nebyl vaznejsi problem, ze by mohl mit neco nedovyvinuteho nebo tak neco…bylo to ale jeste v normalu, po 2mes jsem prestala bohuzel kojit a presla jsem na UM po kterem take ublinkaval, prestal az po nasazeni BEBA H:A A:R jako antireflux, a od te doby neblinka. ted uz mame pokracovaci mleko jen H.A a je to v pohodem, pry to ublinkavani mizi samo, pokud to neni nic vazneho, jinak, mame doted zvysenou postylku-matraci, a pak podlozku nany, tak snad ti to pomuze…hodne stesti a zdrave mimco
mumik+t

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
625
20.6.05 20:48

Ahojky,
taky mám doma jednoho poblijónka :D To co popisuješ, vypadá na to, že má tvoje malá tzv. reflux (když si to zadáš do vyhledávače např. na www.rodina.cz vyjedou ti různé dotazy ohledně toho). Znamená to, že nemá plně vyvinutou záklopku do žaludku, což je normální, jde spíš o míru nedovivinutosti. Děti, které jsou na UM, přejdou na antirefluxní mléka. U kojených dětí v zá:,–(ě platí, že pokud mimi dobře prospívá, tj. přibývá na hmotnosti, tak se s tím nic nedělá a prostě jen máš všechno poblité. :P Pokud by to bylo už hodně neúnosné, tak existuje nějaký gel, který podáš mimču těsně před kojením a který nakojené mlíčko v žaludku zahustí. Funguje to na stejném principu jako ty antirefluxní UM. Já to nezkoušela, takže prodrobnosti nevím.

Jak omezit blinkání? Kojit spíš častěji a míň, což mi přijde jako kravina, protože když mimčo předčasně odtrhneš, tak nebude rádo :? Dávat i v průběhu kojení odkrknout. Po kojení dávat do zvýšené pozice. To ale neznamená, že by mělo mimčo „sedět“. jde o to, aby bylo na rovném, ale celá ta rovina byla nakloněná. Tj. podlož celou postýlku nebo alespoň matračku na jedné straně-pozor, mimčo bude v noci sjíždět dolů 8O S tím dušením asi záleží na tobě. Já hlídačku dechu nemám a nemám pocit, že bych jít potřebovala. kačenka se za celou dobu víc rozkuckala jen jednou a to vážně nešlo přeslechnout 8O Buď se s tím tedy dokáže vypořádat sama nebo jí už musí zaskočit tak, že by kašláním probudila barák:-)

Kačence je půl roku a blinká stále. Máme velkou zásobu brindáků a už jsme si zvykli :D

jo ještě k tomu vyšetření-vyšetřením se akorát zjistí, jestli má mimčo reflux, ale léčit ho stejně nikdo neumí. Prostě se čeká, až záklopka doroste. Jenom v nějakých extrémních případech se to řeší operativně. Z toho důvodu nás doktorka na vyšetření nehnala, protože to prý není moc příjemné.

Snad jsem ti pomohla

Jana + blinkanda Kačenka 6m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8276
20.6.05 21:04

Určitě se o tom zmiň doktorce, ale jsou to jasné příznaky GER (gastroesofagealní reflux).
Můžeš zkusit běkem jídla nechat odříhnout, po jídle jak to děláš, můžeš ji dát do sedačky, kde má vyšší polohu.
Pro kojená mimča existuje NUTRITON (pozor, nemyslím nutrilon)! Je to prášek, který se naředí trošičkou mléka a dá se to sníst před kojením. Nesmí to dlouho stát, protože by z toho byl beton :) Funguje to tak, že to v žaludku zahustí obsah i s tím mlíkem co přijde potom, a tím se to spíš udrží v žaludku a nejde to ven. Není to 100%, ale u většiny mimin, kde se to zkusilo, bylo ublinkávání výrazně menší. Ale musíš vytrvat, některé maminy to nebaví, přece jen je to práce navíc a Prďolům to leze blbě do pusinky, taková kaše. Ale jde to, myslím, že za ten efekt to stojí zkusit.

Hodně štěstí, Alenka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
20.6.05 22:15

Ahojky
malá měla stéjný problém. Zdálo se mi, že snad vyblinkala všechno co snědla. Navíc byla vždycky celá mokrá, někdy jsem ji převlíkala i dvakrát. Chce to trpělivost, já jsem zkoušela i Nutriton, ale nezabral. Ovšem snažila jsem se zkusit všechno co se dalo. Škytavku jsme měli taky dost často. Mě na to řekla doktorka, že škytání je přejezením a že mám kojení dříve ukončit. 8O Ovšem neřekla jak poznám, že už má tak akorát. Myslím, že časem se to bude zlepšovat. :wink:
Dávala jsem ji do postýlky vždycky na bok, to mi radili už v porodnici a do zvýšené polohy. Na posteli jsem ji měla jen dvakrát, protože jsem ji neměla jak zajistit rovnou podložku. Do autosedačky jsem ji dala až v šesti měsících, protože jsem ji něchtěla zbytečně mačkat bříško a podporovat blinkání.

Takže přeji hodně trpělivosti. Malá už dostává příkrmy a ublinkávání se jí spravilo. Ale trvalo to do 5 a 1/2 měsíců.
Jana a Simonka (7m)

• Citovat
  • Upravit
184
20.6.05 22:30

Ahojky,

My máme stejný problém, byli jsme na vyšetření ve 2 měsících a potvrdili nám reflux, ale vyloučili pylorostenozu, proto je dobré na ten utz jít, pro tvůj klid.

Ve 2,5 m jsme přešli na UM na bebu antireflux, ale ublinkáváme stále, někdy je to také hodně, někdy si neublinkne vůbec, ale to je vyjímka.
My jsme také dávali nutriton, ale potom měl průjem................ :(

Teď jsou nám 3,5 měsíce a já doufám, že se to příkrmem zlepší, ale nabíráme slušně.

Zdravíčko + Mates von blitkin :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
134
20.6.05 23:24

Ahoj
Já mám Kristýnku 2,5M a náš začátek vypadal úplně stjeně. Myslím že tak poslední 4 týdny je to výrazně lepší, zejména zmizelo to zvracení obloukem. Protože se mi to ze začátku nezdálo, řekla jsme to doktorce a naplánovala mi hned další prohlídku, na které jsme kojily. Zvážila mi malou před i po kojení, prohmatala jí po kojení i před tím. Protože malá přibírá a vypila toho víc než by měla, spíš to vypadalo na to, že je plnější než zvládne a proto to jde ven. Dost jsme se s tím natrápila a děkovala že máme koženou sedačku, věčně byla pozvracená :lol:
Myslím že to chce ještě vydržet ve 2t je to normální a hlavně že přibírá. Doktorce to řekni určitě.
Ještě k té vyvýšené poloze. Mimču nevadí spát na mírné šikmině, pokud to bude rovná plocha. Aby to bylo ideální, je nejlepší nepodkládat matraci (může se tam vytvořit hrb a taky si jí ,můžeš zničit), ale bytelně podlož nohy postýlky, ty za hlavou. U bežné velikosto postýlky stačí podložit špalíkama cca 8 -10 cm. Poradili mi to tak už v nemocnici, bála jsme se jak budeme doma spát, protože v nemocnici jsme byly naklopený celou dobu.
Tak držím palce, chce to trpělivost
Jo a pořád kojíme :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150
21.6.05 08:43

Tak Vam vsetkym velmi dakujem :wink:
Fakt sa asi musim obrnit trpezlivostou. Mame poblinkane uplne vsetko a prezliekame aj 3× do dna. UF, je to fuska. No zvladneme :D Dnes ideme na kontrolu ku doktorke, tak uvidime kolko vazime a snad podla toho by sme potom nieco riesili…
Tak este raz vdaka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
378
21.6.05 09:57

Ahojky, to vypadá na reflux. Není to nic vážného, jen se musí dám miminku před kojením něco na zahuštění mléka. To ti ale dotorka poradí. Určitě za ní zajdi a řekni jí to. Něco ti na to dá. Pak už by se to mělo lepšit. Držíme palečky :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
945
21.6.05 13:22

Ahoj, taky máme doma blinkací miminko. Myslím, že pokud mimi dobře přibývá tak fakt není co řešit. Naše Agáta měla i tu škytavku, přesně jak popisuješ, jen jí to vůbec nevadilo a při škytání se smála. Pila a přibývala fakt hodně, tak jsem si říkala, že to co se do ní nevešlo, šlo prostě zase ven. Ono to někdy vypadá dramaticky, a občas jsem taky měla dojem, že vyblinkala všechno co vypila, ale ve skutečnosti to tak není. (ani jsem nějak neměla potřebu se o tom radit s doktorkou)
Agáta taky zvracela obloukem ale postupně jí to přešlo. Teď je jí 5,5m a blinká pořád ale už daleko míň a ne obloukem.
Ono to postupně odezní a pak už nebudeš muset tolikrát převlíkat (sebe i miminko) a nebudeš mít všechno v bytě poblinkaný.
Pokud jde o ty polohy - někdo tady doporučoval autosedačku - nám se teda moc neosvědčila. Agáta v ní blinkala celkem pravidelně, asi jak si stlačila bříško. Na nošení se nám nejvíc osvědčila poloha „tygřík“ (z knížky Něžná náruč rodičů) - blinkala v ní sice taky, ale připadalo mi, že jí dělá dobře.
A co se týče toho spaní - přes sen i v noci jsem ji dávala spát na bok. Přes den do postýlky a v noci spala (a spí) s námi v posteli - zezadu byla podepřená polštářkem a zepředu se opírala o mě. (Pod hlavou měla plínku, kterou jsem několikrát za noc vyměńovala za suchou.) Přišlo mi, že na boku to blinkání spíš nevdechne (a vlastně jsem byla ráda, že to lítá obloukem, člil dál od ní :o)
Koukám, že toje pěknej román
Lola a blinkací Agáta

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
21.6.05 20:33

ahoj

Taky máme poblijonka :( přesně to co popisuješ v prním příspěvku. za týden nám budou 4 měsíce a tak poslední měsíc je to výrazně lepší :lol: Takže to chce fakt trpělivost. A neboj, malá určitě nevyblinká všechno co spapá, ono to jen tak vypadá, že je toho hrozně moc. Když přibývá, je to OK. Nutriton jsme nedávali. V postýlce mám podloženou matraci cca 10 cm.

Jinak máme v bytě poblinkaný naprosto všechno :wink:

• Citovat
  • Upravit
86
21.6.05 21:36

Ahojky,
naše malá taky neustále ublinkávala mat. mlíčko :( Dětská doktorka mi říkala, že to je normální, že prostě kojenci ublinkávají. Zřejmě si o mě myslela, že jsem ta hysterická matka :? Neblinkala obloukem, ale teklo jí to z koutku, a nebylo toho nikdy zrovna málo. Já osobně si pod pojmem „ublinkávaní“ představuju méně než polévkovou lžíci. Malá ale „ublinkávala“ potoky.

Jelikož ale můj „šestý“ smysl mi napovídal, že to až tak normální není trošku více jsem si jí všímala. Jeden den byla uplakaná a druhý už apatická a když ležela měla vpadlou fontanelu. Takže jsem nenechala nic náhodě a nakonec jsme bohužel skončili na pohotovosti s dehydratací a malé na:,–(ili fízák :(

Rozhodně už bych „ublinkávání“ ve větší míře, a hlavně takové co tebe samotnou nenechává klidnou, nenechala jen tak a pádila k doktorovi. Na pohotovosti mi dr. říkala, že pokud by blinkala obloukem 2× po sobě, tak máme okamžitě přijet do nemocnice. Lepší přijet dvakrát zbytečně než jednou pozdě :(

Rozhodně tě nechci strašit, jen jsem s „ublinkáváním“ chtěla napsat naši - bohužel smutnější zkušenost. Kdo ví jak by to dopadlo, kdybych poslechla naši děckařku :(

Přeju Vám, aby bylo všechno v pohodě a malá byla zdravá :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
227
22.6.05 08:33

Ahojky, tak my mame taky blinkaci miminko. Porad cekam, kdy to prejde a ted je nam 6 a pul mesice a moc se to nelepsi. Vcera jsem o tom mluvila s doktorkou v poradne a ta rikala, ze pokud mimco prospiva, tak se to neresi. Mame pry vyckat, ze z toho vyroste. Je pravda, ze tchyne rikala, ze manzel blil taky a prestal az kolem jednoho roku. Tak nam holt nezbyva vydrzet a prat a prat. Aspon unosime vsechny oblecky :D
Romca a David

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
22.6.05 19:21

Tak po vcerajsej navsteve u lekarky sme zistili ze mame 3740g :D Z porodnice sme odchadzali pred 14timi dnami s vahou 3090g. Takze super :wink:
Tak zdravime vsetkych blinkacikov a nech sa dari

• Citovat
  • Upravit
Gabika
23.6.05 00:01

Ahoj,

tiež sme vel´a blinkali. Našt´astie už to možem napísat´ v minulom čase. Len som chcela upozornit´, aby ste si nerobili príliš vel´ké nádeje na zlepšenie blinkania s príkrmami. Radko veselo blinkal aj tie, takže sme boli farební obidvaja. :D Skončilo to až okolo 10 mesiaca.

Ešte k tej vpadnutej fontanele. Tá je známkou normálnej dehydratácie, a teda hrozí aj det´om, ktoré neblinkajú, obzvlášt´ v lete.

Gabika a Radko 11,5m

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí