Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky, učí/učili se vaše děti ve škole hodiny? Kamarádka „zjistila“, že její dcera neumí hodiny (teď je ve třetí třídě). Nějak to nechávala na škole a oni se to prý ve škole neučí. Tak by mě zajímalo jak je to jinde ![]()
Já to učím 4leťáka. Sám má o to zájem.
Baví ho i čísla a počítání, bez problémů napočítá do 100 i víc.
Ať jí to naučí sama a nečeká na školu !
No sice je už je to dávno, ale za mě nás teda hodiny učili
Ale podle mého názoru je to potřeba učit děti i doma, jenom ve škole to musí být těžké.
Náš Kuba se je učil (ale velmi zběžně, spíše mi připadalo, jako by bylo počítáno s tím, že už je umí) loni v prvouce-2.třída. ![]()
U nás se děti učily v rámci prvouky, jen si teď nejsem jistá, jestli v první třídě, spíš bych řekla že ve druhé…ale určitě se nic nestane, když se tomu budou věnovat doma…Vénovi to moc nešlo a ve škole se k tomu moc nevraceli, tak jsme trénovali, aby se mu to pořádně uleželo.. ![]()
Díky, ona spoléhala asi na školu a když teď holce koupili hodinky kvůli dojíždění tak zjistili, že holka ani neví na co to je
I já jsem myslela, že se aspoň trochu tomu věnují ve škole v rámci prvouky, ale máma mi teď říkala, že já jsem se učila hodiny ve škole, ale mladší ségra už vůbec.
Učí se to v 1. třídě. Včera jsem listovala dceřinou učebnicí prvouky (jmenuje se to tuším Svět kolem nás, je to takový ten pracovní sešit) a je to tam, odhadudju kapitola 6. nebo 7..
Naše Kačka je bystrá šikulka, ale hodiny taky ještě neumí. Ťeď vlastně začínáme tím, že se orientuje kdy ji kdo vyzvedne z družiny a odvede na hudebku nebo oddíl. Navíc místo klasických „hodinových ručiček“ skoro všude převažuje digitální zápis času takže je to trochu komplikované. Ale na konci 1. třídy by děti měly hodiny znát.
Já to učím pětiletého..
Neznalost ručičkových hodin ve školním věku, kdy si troufnu říct, že já jsem to bezpečně uměla, je celkový problém dnešní digitální doby..
Jinak poznávat hodiny se děti ve škole učí,v prvouce v první nebo ve druhé třídě, jak kde..
To, že to starší dítě nepozná, není tím, že by ho to ve škole neučili - nevěřím tomu, možná si na to samo nepamatuje. Ale je to hlavně důsledek toho, že většina hodin a budíků v domácnostech je dnes digitální, to samé hodinky na ruku..Prostě si to mozek správně nezafixuje a operuje s tím, s čím se setkává častěji, co je mu „bližší“..
Podle známé učitelky je to velmi časté i u dětí ve 3. nebo 4. třídě.
Jsem se dnes dozvěděla, že u nás je učí ve školce - třída pro nadanější děti..Mají schválně všude ručičkové hodiny..Prý se musí ručičkami začínat, aby vnímání nepřebila digitalizace..Jak už jsem psala. Naučit se digitální hodiny po ručičkových je jednoduché a nejsou s tím takové problémy jako naopak..
BaraF píše:
Učí se to v 1. třídě. Včera jsem listovala dceřinou učebnicí prvouky (jmenuje se to tuším Svět kolem nás, je to takový ten pracovní sešit) a je to tam, odhadudju kapitola 6. nebo 7..
Naše Kačka je bystrá šikulka, ale hodiny taky ještě neumí. Ťeď vlastně začínáme tím, že se orientuje kdy ji kdo vyzvedne z družiny a odvede na hudebku nebo oddíl. Navíc místo klasických „hodinových ručiček“ skoro všude převažuje digitální zápis času takže je to trochu komplikované. Ale na konci 1. třídy by děti měly hodiny znát.
Ano, tu stejnou učebnici měla i dcera. Učili se to v 1. ročníku, ale stejně jsem ji to musela naučit já. Ve škole to jenom „přeběhli“ a nic z toho.
Moje chodí do 2 třídy a nic s hodinama se neučí. Naučila jsem ji to loni raději sama, ať ví v kolik má jít do školy
zrovna zápasíme s hodinama a ve škole se to syn učí,,jsme ve druhé třídě,,je to učivo z Prvouky
Nás učili hodiny doma rodiče a pak nás to učila ještě družinářka. Při normální výuce jsem s tím nepřišla do styku ![]()
Můj syn je ve 2. třídě a je to opravdu učivo z prvouky. V 1. třídě se učili jen celé hodiny a letos vše ostatní. Už jsme to celkem zvládli, jen máme problémy pokud mají napsáno např. „půl druhé“, tak vždy nastaví ručičky na 2 h 30 min. Vysvětlujeme mu, že když je to půl něčeho - není to ještě celá hodina, ale má v tom zmatek, ten den to třeba zvládne, ale za 2 dny už je to zase špatně. Naše učitelka do toho teda šlape, už z hodin psali 3× test, udivuje mne, že v jiných školách to tak není ( dle příspěvků).