Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Děláme úkol z českého jazyka a já si nejsem jistá morfologií slova zápasník. Je tu nějaká češtinářka?
Zápasník - za-předpona, pas-kořen, ník-přípona
nebo
zápasník- zápas-kořen, ník-přípona???
Není to vtip, dcera to má za úkol a mně to ted´vrtá hlavou a nemohu to nikde najít.
Já bych řekla, byť nejsem češtinářka, že správná je ta první varianta.
Řekla bych, že je zápas kořen a -ník přípona ![]()
Nesouvisí to s pasem, ale zápasem. ![]()
druhá varianta. „Zá“ není předpona, muselo by to jít nahradit jinou předponou. A to nejde. Ale takovej cizopasník…
![]()
Taky si myslím, že varianta : zápas- a -ník
Ještě dotaz, v které třídě se toto rozebírá? Já jen, za kolik let se už mám bát své „neschopnosti“ pomoci dítěti ve škole
![]()
Verca182 píše:
druhá varianta. „Zá“ není předpona, muselo by to jít nahradit jinou předponou. A to nejde. Ale takovej cizopasník…![]()
Bych řekla: cizo - předpona, pas - kořen slova od slova pást se, a ník - přípona.
zoubky píše:
Taky si myslím, že varianta : zápas- a -ník
Ještě dotaz, v které třídě se toto rozebírá? Já jen, za kolik let se už mám bát své „neschopnosti“ pomoci dítěti ve škole![]()
Opakují to ted´na začátku 5. třídy. Dělali to už loni. Mně tohle nikdy moc nešlo. Asi o tom moc dumám.
Jinak já vycházela z toho, že slovo zápasník vzniklo totiž tak, že se zápasníci drželi za pas a pokoušeli se jeden druhého vytlačit. Proto mi vyplynulo to zá jako předpona a pas jako kořen. Úkol máme tedy hotový, tak ted´jdu koupat kojence. To snad zvládnu sama
![]()
ta druhá, protože kdyby jsi dala zá - předpona , pas - koředn a ník - přípona tak by to muselo být tak, že místo toho zá by se hodila i jiná předpona , třeba od-pasník a to přeci neexistuje
předpona je to pouze, když místo toho jde dát i jiná předpona a muselo by to dávat smysl…
snad jsem to napsala tak, aby to bylo k pochopení, neumím vysvětlovat ![]()
zanetka2712 píše:
ta druhá, protože kdyby jsi dala zá - předpona , pas - koředn a ník - přípona tak by to muselo být tak, že místo toho zá by se hodila i jiná předpona , třeba od-pasník a to přeci neexistujepředpona je to pouze, když místo toho jde dát i jiná předpona a muselo by to dávat smysl…
snad jsem to napsala tak, aby to bylo k pochopení, neumím vysvětlovat
a co potom ten cizopasník?
![]()
Gina108 píše:zanetka2712 píše:a co potom ten cizopasník?
ta druhá, protože kdyby jsi dala zá - předpona , pas - koředn a ník - přípona tak by to muselo být tak, že místo toho zá by se hodila i jiná předpona , třeba od-pasník a to přeci neexistujepředpona je to pouze, když místo toho jde dát i jiná předpona a muselo by to dávat smysl…
snad jsem to napsala tak, aby to bylo k pochopení, neumím vysvětlovat![]()
jo tak to nevím ![]()