Český jazyk - dotaz k tvarosloví "zápasník"

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8283
6.9.11 22:37

tak ted jsem si ušila ostudu já :oops: :mrgreen: je vidět že jsem dlouho ze školy :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
7.9.11 14:22

Tak se mi ozvala kolegyně-absolventka učitelství českého jazyka UK v Praze a napsala, že první varianta je správná.
Tedy Za je předpona, pas je kořen a ník je přípona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17226
7.9.11 14:28

:oops: Tak jo, měly bychom skoor všechny jít vrátit vysvědčení z 5.třídy :lol: :lol:
Teda a já se stydím dvojnásob, tento rok končím VŠ a nejsem schopná udělat klasický rozbor slova :zed: :roll: 8-) :oops: …jediná omluva je, že studuji Biologii :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LENKACAR
7.9.11 16:58

mě to taky těší ,že jsme tady banda blbců a ne já sama :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
17226
7.9.11 17:13
LENKACAR píše:
mě to taky těší ,že jsme tady banda blbců a ne já sama :mrgreen:
:lol: :lol: :lol:
Já si ještě pamatuji, jak jsem se dost divila, když mi roidče nebyli schopni pomoci s látkou na ZŠ, když přeci mají i VŠ :lol: :lol: …myslím, že Kuba bude chudák :-D Bojím se hodně množin :zed:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LENKACAR
7.9.11 17:34

ale je to dobrý nápad řešit úkoly na netu :dance: snad se vždy najde nějaká p.učitelka.Já se divim ,že jsem tu základku prolezla a známky nebyly špatné,už na lecos koukám jako jelen a na matematiku vyšších tříd jako úplně.

• Citovat
  • Upravit
720
7.9.11 23:59

Kruci, tak to bude mazec. Já bych dala taky druhou možnost. Dcera je teprve ve druhé třídě, tak asi začnu zpětně studovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
8.9.11 06:58

Tak mě napadlo,že bychom mohly utvořit skupinu s názvem domácí úkoly snadno a rychle nebo tak něco… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1857
8.9.11 09:24

mnoziny uz se pry neberou, byla jsem prekvapena, ale v osnovach uz nejsou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2404
8.9.11 14:00

Tak to jsem z toho jelen, takhle s tím původem slova zní logicky i ta první varianta. Takže jestli to tak je, omlouvá mě snad to, že na učitelství ČJ jsem teprve nastoupila :mrgreen: Asi se hned na první přednášce zeptám :-P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17226
8.9.11 14:34
bylinka píše:
mnoziny uz se pry neberou, byla jsem prekvapena, ale v osnovach uz nejsou

Fakt? super :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
15.9.11 19:47
eva valoi píše:
E.K.L. píše:
zá-pas-ník
zá je předpona, pas kořen a ník přípona

U předpony nezáleží, zda jde nahradit jinou, důležité je, od čeho slovo vzniklo, a to bylo odvozením od slova „pas“ přidáním předpony a přípony. Třeba jiný příklad slov: náprstek od slova prst (taky předpona nejde nahradit jinou), ná/prst/ek, zá/pěst/í (koncovka í), atd.

S matematikou neporadím, jsem učitelka češtiny. :wink: Sice momentálně na mateřské, ale doufám, že si ještě něco pamatuju. :lol: Tak snad jsem to napsala dobře a netrhnu si ostudu. :mrgreen:
Díky. No a mně dcerka tvrdí,že jim právě paní učitelka říkala, že kořen je zápas…a mně se to moc nezdálo, protože právě toho zápasníka si pamatuju, že jsme o tom, kdysi dávno mluvili.

Takže učitelka to učí blbě? 8-o Mno taky bych to tak sice řekla, ale diplom jsem už zahrabala hoodně hluboko nicméně je z ekonomie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
15.9.11 20:11
Gina108 píše:
eva valoi píše:
E.K.L. píše:
zá-pas-ník

U předpony nezáleží, zda jde nahradit jinou, důležité je, od čeho slovo vzniklo, a to bylo odvozením od slova „pas“ přidáním předpony a přípony. Třeba jiný příklad slov: náprstek od slova prst (taky předpona nejde nahradit jinou), ná/prst/ek, zá/pěst/í (koncovka í), atd.

S matematikou neporadím, jsem učitelka češtiny. :wink: Sice momentálně na mateřské, ale doufám, že si ještě něco pamatuju. :lol: Tak snad jsem to napsala dobře a netrhnu si ostudu. :mrgreen:
Díky. No a mně dcerka tvrdí,že jim právě paní učitelka říkala, že kořen je zápas…a mně se to moc nezdálo, protože právě toho zápasníka si pamatuju, že jsme o tom, kdysi dávno mluvili.
Takže učitelka to učí blbě? 8-o Mno taky bych to tak sice řekla, ale diplom jsem už zahrabala hoodně hluboko nicméně je z ekonomie.

No ona naše dcera občas tvrdí i něco, co není pravda.
Ale fakt je,že třeba v angličtině je učitelka (zase jiná) učila, že např. na stole je kniha se přeloži On the table is a book.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
15.9.11 20:33
eva valoi píše:
Gina108 píše:
eva valoi píše:
E.K.L. píše:
zá-pas-ník

Ale fakt je,že třeba v angličtině je učitelka (zase jiná) učila, že např. na stole je kniha se přeloži On the table is a book.

Hehe, kdo neumí, učí :mrgreen: Mně taky ve škole občas někdo naučil pěkné koniny, ale nejvíc hovadin jsem se kupodivu dozvěděla na vejšce :mrgreen: Základku a gympl jsem měla kvalitní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
15.9.11 21:37
Gina108 píše:
eva valoi píše:
Gina108 píše:
eva valoi píše:
E.K.L. píše:
zá-pas-ník

Ale fakt je,že třeba v angličtině je učitelka (zase jiná) učila, že např. na stole je kniha se přeloži On the table is a book.
Hehe, kdo neumí, učí :mrgreen: Mně taky ve škole občas někdo naučil pěkné koniny, ale nejvíc hovadin jsem se kupodivu dozvěděla na vejšce :mrgreen: Základku a gympl jsem měla kvalitní.

Zajímavé, tak to já si na složení naší fakulty nemohu stěžovat. Zatím jsem tam potkala skutečné odborníky ve svém oboru.
Nejhorší zkušenosti mám s výukou angličtiny, a to jak na zš, tak pak i na gymplu (nejen jako žákyně, ale ted´už i jako rodič).
Naopak třeba na francouzštinu jsme měli perfektní vyučující, to samé na ruštinu. Ale ta angličtina ta jim nějak nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí