Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím, mám takový dotaz. Tenhle měsíc bych měla jít na iui a partner v tu dobu kdyby to mělo proběhnout, jede na hory. Dala by se do té doby uchovat krátkodobě sperma? nikde o tom na internetu není ani zmínka… jenom o dlouhodobém z důvodu onkologických problémů a podobně.
@Levana33 Stejně jako v případě dlouhodobého uchování se zamrazí.
@Litta Takže by nebyl problém i kdyby to bylo jenom 3 dny? A na kolik to vyjde?
@Levana33 To se musíš podívat do ceníku konkrétního centra. Řekla bych tak 3000.
Partner by si měl ujasnit priority. Buď na hory nepojede, nebo to odložíte na příští měsíc.
@Karleon Prvni, co me napadlo, byl smesny důvod ke zmrazeni spermatu
.
Možná proto jsi nikde nic nenasla, jelikož normalni lidi nejedou na hory, kdyz maji podstupovat tak zasadni vec. ![]()
@Tiffany1 Mně ta situace přijde absurdní. Tatínek si odloží sperma a odjede na hory, maminka si sama projde inseminací s rozmraženým spermatem, sama se vrátí domů a čeká, jak to dopadne. Vážně bych nechtěla být takto počaté dítě.
@Levana33 píše:
Zdravím, mám takový dotaz. Tenhle měsíc bych měla jít na iui a partner v tu dobu kdyby to mělo proběhnout, jede na hory. Dala by se do té doby uchovat krátkodobě sperma? nikde o tom na internetu není ani zmínka… jenom o dlouhodobém z důvodu onkologických problémů a podobně.
Zvaž, jestli člověk, který nemůže odložit hory kvůli početí vašeho potomka, bude tomu potomkovi dobrým rodičem.
@Karleon píše:
@Tiffany1 Mně ta situace přijde absurdní. Tatínek si odloží sperma a odjede na hory, maminka si sama projde inseminací s rozmraženým spermatem, sama se vrátí domů a čeká, jak to dopadne. Vážně bych nechtěla být takto počaté dítě.
Tak tomu dítěti je úplně šumák, jestli po jeho početí na klinice maminka odejde domů sama, s tatínkem nebo s celým konvojem. Předpokládám, že detaily z početí se běžně dětem nevyprávějí. Spíš bych přemýšlela, jak kvalitní bude rodič, který kvůli tak důležité věci nemůže odložit blbé hory…
Teda vy naděláte, jako kdyby cokoliv stran asistované reprodukce bylo něco přirozeného, nebo dokonce romantického. Svíčky, romantická hudbička, pěkný vykachlíkovaný sál, pipetka se spermatem… ![]()
Pokud to ale stojí tři tácy, tak by mně bylo líto peněz za 3 dny. To, že by mně budoucí tatínek u toho nežmoulal ruku (nevím teda, jestli je u toho partner přítomen, asi spíš ne) a pak by si mě jako drahý zabalený dáreček neodvezl domů, to by mně bylo srdečně šumák. To je přeci na domluvě těch dvou lidí, ne? ![]()
@XYZ1234 píše:
Teda vy naděláte, jako kdyby cokoliv stran asistované reprodukce bylo něco přirozeného, nebo dokonce romantického. Svíčky, romantická hudbička, pěkný vykachlíkovaný sál, pipetka se spermatem…Pokud to ale stojí tři tácy, tak by mně bylo líto peněz za 3 dny. To, že by mně budoucí tatínek u toho nežmoulal ruku (nevím teda, jestli je u toho partner přítomen, asi spíš ne) a pak by si mě jako drahý zabalený dáreček neodvezl domů, to by mně bylo srdečně šumák. To je přeci na domluvě těch dvou lidí, ne?
Ale vždyť o to přece nejde. Jde o to, že chlap si neumí kvůli návštěvě kliniky odříct hory a ženská musí vymýšlet, jak se to sperma za drahý peníz zamrazí. To není o žmoulání ruky a svíčkách, ale o tom, jestli takový člověk je opravdu vhodný kandidát na rodiče.
Souhlasím s příspěvky výš, navíc zakladatelka píše o partnerovi, ne manželovi, to při iui jde?
Ale ještě je tu praktické hledisko - není ze zmraženého spermatu šance na početí nižší než u čerstvého?
@Elenentka píše:
Souhlasím s příspěvky výš, navíc zakladatelka píše o partnerovi, ne manželovi, to při iui jde?Ale ještě je tu praktické hledisko - není ze zmraženého spermatu šance na početí nižší než u čerstvého?
Manželství není podmínka, stačí, aby se chlap podepsal a odevzdal sperma. Šance trochu nižší je, protože po rozmrazení už nemusí být tolik kvalitních spermií. Ale pokud to nechtějí o měsíc odložit, tak to někomu za zkoušku stojí.