Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj , potřebuji poradit,protože obě naše děti mají atopický ekzém. Nejlépe je prý odletět s dětma k Mrtvému moři.Prý to má úžasné účinky. Je to pravda…,máte někdo zkušenost, v jakém místě jste byli s jakou např.cestovkou letět atd .Již nyní díky za Vaše rady a vlastní zkušenosti.
Ahoj Aja ![]()
Ahoj,
ve své podstatě stačí jakékoliv moře. V rodině ekzém mám a ten se až zázračně zhojí, ať už v Chorvatsku nebo Itálii. ALE počítej s tím, že pokud jsou otevřené rány, tak první dny voda hodně pálí.
U Černého moře jsme osobně nebyli.
Ahoj,
já byla u Mrtvého moře někdy v roce 1998 a na léčbu AE super,vydržela jsem bez ekzému několik dalších let.
Ale je fakt,že začátku mě to šíleně štípalo,ale po pár dnech to přestalo. Byli jsme v Eilatu,doufám,že jsem to nepopletla a cestuvku si ,už teda nepamatuju…Ale chce to minimálně 14 dnů,lepší 3 týdny v kuse
Mrtvé moře je super na všechny kožní problémy. Pokud chcete jet s dětmi letos tak co nejdříve, v létě se tam nedá vydržet (a jezdí tam jenom turisti z východní evropy), vzduch k padesáti st., voda dost přes třicet, na písek a kamínky se nedá šlápnout bosou nohou…pro děti naprosto nevhodné (a ono vůbec, já bych k MM s dětma jela až tak okolo 5 roku nejdříce, jen stříknutí vody do oka je nepříjemné a vyžaduje okamžitý výstup na břeh a důkladné vypláchnutí pitnou vodou…). Takže hned anebo až na konci října. Můžete jet přímo do hotelů na pláž (resorty poblíž Masady) nebo do Jeruzaléma a dojíždět na jih nebo do Eilatu a jezdit na sever. Já bych jela teď do Eilatu (Rudé moře, Akabský záliv), máčela se v Rudém moři a párkrát vyjela do lázní Ein Gedi (je tam taky Kibuc a přírodní rezervace). Na delší pobyt přímo k mrtvému moři až zase koncem roku.
myslim ze kazde more je na AE dobre, my jsme loni z tohoto duvodu jeli do Tunisu s 2 letym prckem - loziska mel pryc po 2 dnech a vydrzelo to doted…
letos jedem do Turecka v cervenci..
Moc se tesim a navic mu topomuze takze super..
pres zimu kupuju sul z Mrtveho more do vany a taky to udela hodne…
samozrejme to neni samospasne - chce to taky dodrzovat dietu atd ![]()
já byla u Mrtvého moře jen na výletě, dělali jsme tam zastávku, když jsme jeli do Jeruzaléma a já osobně bych tam asi nevydržela. Opravdu na zkoušku dobrý, ale jinak.....na kožní problémy to sice zabírá, ale fakt si musíš dávat pozor na to, aby se ti ta voda nikam nedostala. Mě cákla jen jedna kapička na ret a byl to fakt humus. Nehledě na to, že loknutí té vody může prý způsobit i zástavu srdce, takže s malými dětmi nevim nevim
nesměly by se pouštět z dohledu
Ahoj, omlouvám se, jestli už je pozdě na odpověď. Chtěla bych vám napsat, jak to probíhalo u naší Johanky, diagnostikovaná s atopickým ekzemem od 6. měsíců, bez zjištěné alergie. Drželi jsme to pod kontrolou za pomoci homeopatik - vřele doporučuji. No ale přesto, jsme se už v zimě rozhodli jet v létě k moři, do Černé Hory.
Když jsme přijeli před dvěma týdny k moři stéměř čistou pletí, tak se ekzém začal pomaličku zhoršovat bez toho, že bychom odhalili příčinu. Přesně po týdnu měla vyrážku ve formě malých zarudlých pupínků všude tam, kde za celou dobu, co ekzem má, se jí někdy objevil = byla celá červená, zádíčka, bříško, nožičky, paže, obličej měla jako struhaldo, moc ji to svědilo, škrabala se a my zoufalí, co dál, od dalšího dne se mi ale zdálo, že se to pomaličku lepší, vysušuje a zatahuje a dnes, po uplynutí dvou týdnů máme čistou a hladkou holčičku, jen hlavní ložisko na ramínku je ještě vidět a malá má občas tendenci si ho poškrabat, i když myslím, že spíš ze zvyku. Budeme tu ještě týden, tak doufám, že už žádné překvapení nenastane a po návratu stav vydrží.
My byli loni v chorvatsku a holkám ekzém zmizel, ted se po roce začal znova objevovat. No ale letos nepojedem. ![]()
Já jsem měla ekzem od narození do svých asi 14let. Vyzkoušela jsem vše možné i nemožné abych se ho zbavila nebo aspoň trochu zklidnila a potlačila svědění.
Mrtvé moře super, ale stačí koupit v lékárně nebo DM Drogerii sůl z Mrtvého moře a připravit malé z toho koupel…také mi hodně pomohla Modrá indulona. Chce to hodně mazat, ale neparfemovaným kremen, dobrá je i lékařská vazelína.
Chodila jsem i psychotronikovi který nade mnou máchal rukama a přenášel energii. Je pravda, že jsem cítila jakési teplo proudící do těla. Poté mi řekl, že do 3týdnů mi to začne mokvat tak to mám zavázat a za týden že to zmizí a ono to opravdu zmizelo. Od té doby mám klídek, jen si nesmím dát třeba hodně jahod a čokolády.