Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, potřebovala bych poradit, jak oblékat v létě dítě s atopickým exemem. U nás konkrétně stehna, lýtka - převážně zezadu, ruce kolem loketní jamky.
Za případné tipy na obchody bych byla moc ráda, a předem bych ráda poprosila adminy, aby to (pokud se najde někdo kdo má tip na dobrý obchod) nebrali jako reklamu a nemazali příspěvky, jako se poslední dobou často stává.
Jo tak to by me taky zajimalo.Sotva se oteplilo,tak jsme se zacali potit a Tygrovi se AE zhorsil.Ma ho hlavne v podkoleni kde se asi poti dost.
Taky jsem se chtela zeptat jestli by mel mit hlavne bavlnene veci ![]()
Určitě lehké balvněné oblečení a na ty jamky jsou dobré návleky z ponožek (prostě se jen ustřihne ta vrchní část, která se pak navleče na kolena, případně lokty), tak mi to dělala máma, když jsem byla dítě a měla jsem ty jamky hodně zhoršené. Pravda, vypadalo to příšerně, ale pomáhalo mi to, protože se mi na to neprášilo, nedrápala jsme si přímo kůži a když jsem měla nohy pokrčené, tak ekzém netrpěl potem. Nevím, jestli dneska existuje nějaká moderní vychytávka.
Jinak pokud má ekzém i na lýtkách, tak bych dávala slaboučké tepláky.
urcite JEN bavlnene veci - treba misto teplaku jsou dobre kalhoty od pyzamka - jsou slabsi ![]()
a 3/4 bavlnene teplaky - tricky my meli normalne s kratkym rukavem…
ono ted je treba blbe pocasi jeste je vlhko ale pak v lete se vetsine exem lepsi - aspon co ja vim…
nejaky navleky apod bych nedavala - zbytecne se bude potit a to je asi nejhorsi…
opalovaci krem s mineralnima filtrama - my meli Daylonf baby a 100% spokojenost..
urcite nekoupat v bazenech apod.. super je jet k mori kdyz to jde ![]()
beruska2× píše:
urcite JEN bavlnene veci - treba misto teplaku jsou dobre kalhoty od pyzamka - jsou slabsi
a 3/4 bavlnene teplaky - tricky my meli normalne s kratkym rukavem…
ono ted je treba blbe pocasi jeste je vlhko ale pak v lete se vetsine exem lepsi - aspon co ja vim…nejaky navleky apod bych nedavala - zbytecne se bude potit a to je asi nejhorsi…
opalovaci krem s mineralnima filtrama - my meli Daylonf baby a 100% spokojenost..
urcite nekoupat v bazenech apod.. super je jet k mori kdyz to jde
Máš sama ekzém? Víš, jak se potí podkolenní jamky, když si dřepneš na bobek, nebo když si prostě jen sedneš a nemáš přitom natažené nohy? Na to byly ty návleky, samozřejmě ne pod tepláky, bylo to myšleno ke kraťasům.
Ale to jsem si jen vzpomněla na svoje dětsví a jamky rozdrápané do krve. ![]()
mam doma 2,5 leteho atopika takze vim dobre..
a on by teda tohle vubec nesnesl a ani mit nemohl - jak se poti, je exem nejhorsi - njelepsi je nechat kuzi volne dychat, pres leto - suche je to ok , nejhorsi je to ve vlhkem pocasi jaro/podzim…
beruska2× píše:
mam doma 2,5 leteho atopika takze vim dobre..
a on by teda tohle vubec nesnesl a ani mit nemohl - jak se poti, je exem nejhorsi - njelepsi je nechat kuzi volne dychat, pres leto - suche je to ok , nejhorsi je to ve vlhkem pocasi jaro/podzim…
Dobře bys věděla, kdybys měla ekzém sama, takhle nemůžeš vědět, jaký to je mít rozežranej ekzém, kterej se potí. Neber si to osobně
, jen že kdo to nezažije na VLASTNÍ kůži, tak nemůže vědět, jaký to je (je to hrozný). Máš pravdu, pot ekzém zhoršuje (jak já trpěla v těhotenství, ekzém po celým těle, takže krátký rukávy a sukně či kraťasy nepřipadaly v úvahu a v dlouhým se to potilo, tudíž stále zhoršovalo…), od toho taky byly ty návleky, aby odváděly pot, když jsem si klekla, dřepla, sedla, tudíž pokrčila kolena, kde se pot „střádal“ a ekzém trpěl, už rozumíš?
Já je nikomu nenutím, jen jsem si vzpomněla, že mi to tenkrát pomáhalo. Když s tím máma přišla poprvé (bylo mi už takových deset), tak jsem to zaboha nechtěla nosit, ale máma mě k tomu přinutila a fakt to bylo lepší. Jinak teda pro mě je nejhorší léto a zima, pravda, na jaře se mi ekzém zhorší též, ale to je přechodné, v létě trpím tím vedrem celkově, nejen kvůli ekzému (jsem kardiak a astmatik, takže bomba
), v zimě trpí hlavně moje ruce a obličej. Ekzém mám už 25 let, takže zkušeností habaděj. ![]()
tak to u nas ne, on je v lete uplne bez exemu - to teplo a sucho mu dela prave dobre..neskrabe se a nic
co jsme byli loni u more tak vubec obrat o 100% k lepsimu - prvni vyhazeni mel az ted na jare kdyz byl nastydlej jinak nam to vydrzeleo bez exemu celou zimu…
beruska2× píše:
tak to u nas ne, on je v lete uplne bez exemu - to teplo a sucho mu dela prave dobre..neskrabe se a nic
co jsme byli loni u more tak vubec obrat o 100% k lepsimu - prvni vyhazeni mel az ted na jare kdyz byl nastydlej jinak nam to vydrzeleo bez exemu celou zimu…
Tak to upřímně závidím a přeju, ať se ekzém úplně ztratí ještě během dětství.. ![]()
on ma alergii na vejce, moc nesmi coko a takove ty alergeny ale kdyz se dodrzuje nejaky rezim dietni tak je klid
ale za zacatku ten rok a pul - ma to od 3 mesicu - to bylo peklo…
Hanule, tak my (Kubča i já) dodržujeme jen čistě bavlněné věci (obchod ti neporadím, jsem z malého města a sam těžce sháním
) Normálně dávám dlouhé kalhoty a tričko. Žádné návleky na potící místa nedávám, nechávám kůži volně. Pokud má Kuba spocené podkolenní jamky a předloktí, tak je suším bavlněným kapesníkem a namažu jemně Linolou (ta nám pomohla nejvíce). Opalovací krém mám SebaMed, a v pohodě ![]()
zoubky píše:
Hanule, tak my (Kubča i já) dodržujeme jen čistě bavlněné věci (obchod ti neporadím, jsem z malého města a sam těžce sháním) Normálně dávám dlouhé kalhoty a tričko. Žádné návleky na potící místa nedávám, nechávám kůži volně. Pokud má Kuba spocené podkolenní jamky a předloktí, tak je suším bavlněným kapesníkem a namažu jemně Linolou (ta nám pomohla nejvíce). Opalovací krém mám SebaMed, a v pohodě
to rada slysim Sebamed jsme ted koupila ![]()
Hanule píše:
Ahoj, potřebovala bych poradit, jak oblékat v létě dítě s atopickým exemem. U nás konkrétně stehna, lýtka - převážně zezadu, ruce kolem loketní jamky.Za případné tipy na obchody bych byla moc ráda, a předem bych ráda poprosila adminy, aby to (pokud se najde někdo kdo má tip na dobrý obchod) nebrali jako reklamu a nemazali příspěvky, jako se poslední dobou často stává.
jeste jsme chtela - malymu nedelaly dobre vlhcene ubrousky - jakekoliv znacky - utirat s tim pusu, ruce a tak… jen obyc bavlneny nebo papirovy kapesnik…
Díky, návleky máme, tak to vyzkoušíme
Slabé tepláky taky, ale ty nejdřív musíme sehnat… Nemáte nějaké tipy kde?
beruska2× píše:zoubky píše:to rada slysim Sebamed jsme ted koupila
Hanule, tak my (Kubča i já) dodržujeme jen čistě bavlněné věci (obchod ti neporadím, jsem z malého města a sam těžce sháním) Normálně dávám dlouhé kalhoty a tričko. Žádné návleky na potící místa nedávám, nechávám kůži volně. Pokud má Kuba spocené podkolenní jamky a předloktí, tak je suším bavlněným kapesníkem a namažu jemně Linolou (ta nám pomohla nejvíce). Opalovací krém mám SebaMed, a v pohodě
Každé dítě je jiné, ale myslím, že SebaMed nemá problém u nikoho ![]()