Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Asi bych kontaktovala učitelku - za mě na toto nemá právo
. A nešla bych se skopenou hlavou..ale zpříma.
Nešla bych tam se skloněnou hlavou. Zeptala bych se slušně učitelky, jestli měla nějaký problém s učebnicí a jestli ji skutečně poškodila. Pokud by to přiznala, žádala bych náhradu škody. A určitě bych využila nabídky spolužačky na okopírování.
Šla bych pěkně naštvaná. Školství je bezplatné, takže požadavek na učebnice sice mít mohou, ale to je tak všechno.
Vím, že většina rodičů koupí, co je třeba a i pracovní sešity.
Ale pokud jsem měla ve třídě žáka, který peníze nedonesl, prostě jsem mu kopírovala a nebo jinak pomohla.
Takže učebnice by měla dodat škola, pracovní sešit může kopírovat od kamarádky.
Píšu teda o základní škole
Prosím tě, z tou sklopenou hlavou to nepřeháněj a s prosíkem už vůbec ne. Je jedna věc, že nemáte peníze a to je vaše chyba, ale řešíte to tak, abyste to zvládli, tak jste se asi poučili a děláte to, co je teď nejlepší. Ale i kdybyste měli miliony, nemá učitelka co ničit věci vaší dcery. Pokud je to nevyhovující, má to říct a našli byste společně řešení. Jaké že nemá výjimky - snad proboha učebnice je za účelem toho, aby dcera v hodinách mohla pracovat. Za tím účelem stačí kopie vyplňovacích cvičení. Spolužačka je hodná, její nabídky bych využila a učitelce to takhle normálně řekla. Nemá co dceru perzekuovat za to, že nemáte peníze. To je čirý naschvál, snad jí musí být jasné, proč tu knížku nemá novou, jaký důvod by k tomu asi tak byl.
Já bych teda s prosíkem nešla, šla bych za ní a řekla, že se chovala velmi nevhodně že dcera přiběhla domů s pláčem a že nemá právo si toto k dítěti dovolit. Musela se cítit poníženě. Pokud by ani rozhovor s učitelkou nezabral, obrátila bych se na ředitele. Tuto situaci měla řešit s vámi a ne tak jak ji řešila s vaší dcerou.
To je snad troll? Která učitelka by si dovolila trhat žákovi z učebnice listy?
To je jednoduche, nemáš povinnost kupovat nic. Napis e-mail fo školy musí zajistit variantu zdarma
@eva valoi
Mě to tak nadzvedlo proto, že jsem si vzpomněla, jak mě jako dítěti učitelka roztrhala sešity s německou gramatikou za 4 roky, 6-9 třída. Měla jsem to tam dle mého názoru krásně a přehledně zpracované a velice jsem si toho vážila, ona chtěla na závěr školní docházky sešity přinést a vyhodnotit, jak jsme si je vedli (důvod mi uniká), a u mě naznala, že jsou sešity tak strašné, že tohle udělala. Takže ano, jsou takové k…
@jahuhudka zitra tam pujdu a kdyz s ucitelkou nebude rec tak zajdu za reditelkou a snad najdu pochopeni. Dcera je ve tretaku na gymplu, maji tam moznost si okopirovat a4 za 2kc a ta „pi“ ucitelka ji to nedovoli, ze to neni plnohodnotne?
fakt nevim kde to zijeme ![]()
Souhlasím se všemi, a le malinko půjdu proti proudu.. Asi bych nedala dítěti učebnicci s výsledky.. Pokud bych byla v takové situaci jak jste vy-zažila jsem jako dítě, chápu to, tak i přesto bych, to sama zabělila a, učitelce to samas řekla..
Dcera za to nemůže, v jaké jste situaci a prostě musí si to v té škole,, vyžrat sama.
Myslím, že neni problém učebnice, ale to, že pokud by jim dala ukol, tak by dcera měla už výsledky
Ale to jen z pozice rodiče.. Učitelka si myslím, je trochu nějaká podrážděná, zachovala se hrozně
Oni někteří učitelé prostě ztrácejí kontakt s realitou. Úpravné sešity a ty správné učebnice se pro ně stanou smyslem života. Zapomenou, že to fakt smyslem školní docházky není. Je potřeba jim to připomenout.
No tak to je fakt sila! Neklop hlavu a prosika si taky odpust. Dojdi za ni slusne, ale razne. V podstate to, za co jsi zaplatila, ti ucitelka znicila a penize prisly vnivec. Dalo se to resit i jinak. Chtej nahradu, bud at ti zaplati, co te ucebnice stala, nebo at dceri zajisti jinou…ale prijde mi to uplne neskutecny..a to ma byt vykvet spolecnosti ![]()
@Anonymní píše:
@jahuhudka zitra tam pujdu a kdyz s ucitelkou nebude rec tak zajdu za reditelkou a snad najdu pochopeni. Dcera je ve tretaku na gymplu, maji tam moznost si okopirovat a4 za 2kc a ta „pi“ ucitelka ji to nedovoli, ze to neni plnohodnotne?fakt nevim kde to zijeme
a ví, o tom?? Byla jsi jako rodič za ní s vysvětlením dřív jak se toto stalo.. že si prostě nemůžete dovolit..
Kamarádka taky neměla na školu a první co bylo, tak zvedla telefon a domluvila se s učitelkou, že zatímmm…
@Anonymní píše:
@jahuhudka zitra tam pujdu a kdyz s ucitelkou nebude rec tak zajdu za reditelkou a snad najdu pochopeni. Dcera je ve tretaku na gymplu, maji tam moznost si okopirovat a4 za 2kc a ta „pi“ ucitelka ji to nedovoli, ze to neni plnohodnotne?fakt nevim kde to zijeme
Upřímně já bych udělala celkem haló. Minimálně bych chtela aby se učitelka dceři omluvila. Vy nejste v podřízeném stavu k ucitelce. Já bych začala v ředitelne a z pozice rozlobeneho rodiče, ne chudaka co na to nemá
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Ahoj prosim anonym, je mi strasne trapne. Chlap nasekal silene dluhy a stale jeste obrovskou sumu dluzime, ale pomalu splacime. A ja obracim kazdou korunu, je to pro mne uplne nova situace a jsem z toho psychicky spatna. Dcera pred pololetim prisla, ze potrebuje na dalsi poleti novou ucebnici na anglinu, nemcinu, pracovni sesity a jeste nejaky britsky casopis. Proste neco ku 3000,coz jsem ted rada kdyz na tri tydny za to uvarim a nakoupim nejlevnejsi drogerku. Koupila jsem sesity, ale ucebnice jsem vzala z druhe ruky… dnes prisla dcera s placem ze ji ucitelka vytrhala stranky
(byly jiz vyplnene a neslo to vygumovat) a ze si ma obstarat novou, plnohodnotnou ucebnici. Spoluzacka se ji nabidla, ze ji ucebnici pujci at si ji okopiruje, ale to ucitelka uplne zazdila, ze proste nebude mit zadne vyjimky a ma tyden na to si sehnat novou. Nechapu, ze to ucitelka roztrhala, zabelila bych to. Zitra za ni pujdu se sklonenou hlavou s prosikem, ale uz ted mi je hrozne trapne a bojim se, ze na mne bude koukat jak na nejhorsi povl.
Ale do takove situace se muze dostat snad kazdy ne? Vubec nevim jak s ni mam jednat a co vubec cekat…