Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Monchichik píše:
@Miyako7 Nemáš školní děti nebo co?I učitelé jsou jen lidi a i mezi nimi se najdou takoví…
No, je pravda, že nemám. Nějak si tu situaci, že by učitelka někomu trhala učebnici, nedovedu představit.
@mroe píše:aneb, jak se ztrapnit jeste v reditelne
Nemělo by být spíše trapně učitelce? Mám pocit, že to máš trochu obrácené. Kdoví jak to bylo (nevěřila bys svému dítěti? ) ztrapnit se… no jako sory, když někdo ničí můj majetek ohradím se, ať je to kniha nebo auto, je to fuk..
@jahuhudka píše:
Prosím tě, můžeš mí napsat, jaký bys viděla správný důvod na vytrhávání listů z učebnice, která ti nepatří a někdo cizí ji platil? Navíc tedy jako pedagog?
Treba proto, ze tam ma vysledky u cviceni, ktere ma delat? Mohla si myslet, ze si takovou ucebnici koupila umyslne. Vam prijde normalni koupit ucebnici s vysledky? K cemu je pak dobra?
Chyba byla po zakoupení učebnice obsah nevygumovat, zabělit, přelepit či jinak zakrýt, protože vyplněný pracovní sešit ztrácí svůj smysl. Tohle mela řešit dcera, ne maminka, kdyby dcera měla učebnice v pořádku, nemuselo k dalšímu vůbec dojít. Vytrhavat listy z něčího sešitu je samozřejmě špatně, ale měla se dcera ohradit hned, ne brečet doma mamince a maminka následně chodit do ředitelny řešit tohle s vedením školy.
@mroe píše:
Treba proto, ze tam ma vysledky u cviceni, ktere ma delat? Mohla si myslet, ze si takovou ucebnici koupila umyslne. Vam prijde normalni koupit ucebnici s vysledky? K cemu je pak dobra?
A to je důvod aby učitelka ničila poměrně drahou cizí učebnici?
Obzvlášt když ji žačka prosila, aby si to mohla vytisknout od spolužačky nevyřešení a to bylo zamítnuto. Každopádně toto není důvod k ničení cizího majetku
@jahuhudka píše:
Nemělo by být spíše trapně učitelce? Mám pocit, že to máš trochu obrácené. Kdoví jak to bylo (nevěřila bys svému dítěti? ) ztrapnit se… no jako sory, když někdo ničí můj majetek ohradím se, ať je to kniha nebo auto, je to fuk..
Nemelo. Jak stare mas deti? Nakonec se dozvime, ze to vlastne bylo trochu jinak.
@Anonymní píše:
@topazio
Pozor s tím označováním socky…že jsou socky a plným právěm jsou tak označováni rodiče, neznamená, že si jejich děti slouží za to odsoudit taky. Taky jsem byla socka - rodina příjem jen z dávek, pořád jsem se musela někde vymlouvat a omlouvat na co nemám a co rodiče nezaplatili, často neměla třeba zaplacené obědy. Fakt to nebyla moje vina, hned jak jsem odmaturovala jsem se začala normálně živit sama a nikdy už se do té situace nedostala, vystudovala jsem za vlastní ještě VŠ. Fakt si takové dítě/mladý člověk nezaslouží vystudovat a zaslouží si setřít, že když nezaplatí, ať si dělá co chce?
Ale většina těch sociálně slabých rodičů má na cigarety ale na pomůcky pro děti ne. Pracujícím rodičům se toto zajídá. Třeba to kopírování materiálů. Pracující rodiče dají fondu například 1000 Kč a jejich děti to mají mít zadarmo?
@jahuhudka píše:
Prosím tě, můžeš mí napsat, jaký bys viděla správný důvod na vytrhávání listů z učebnice, která ti nepatří a někdo cizí ji platil? Navíc tedy jako pedagog?
Přesně. Nestačím se divit. Kdyby jí řekla, že si má dát učebnici do pořádku. Nebo toto napsala rodičům jako poznámku. Ale zničit učebnici vytrháním stránek považuji za profesní selhání. Tohle dělají ehm dvouleté děti.
@mroe píše:
Nemelo. Jak stare mas deti? Nakonec se dozvime, ze to vlastne bylo trochu jinak.
Hele at je je to jakkoliv NIKDY nemůže učitelka ničit
A to, že nevěříš svým dětem je tvůj problém, já malé děti nemám jestli si chtěla narazit na toto, že ještě nevím co mluvím
20 a 23
@Anonymní píše:
Ahoj prosim anonym, je mi strasne trapne. Chlap nasekal silene dluhy a stale jeste obrovskou sumu dluzime, ale pomalu splacime. A ja obracim kazdou korunu, je to pro mne uplne nova situace a jsem z toho psychicky spatna. Dcera pred pololetim prisla, ze potrebuje na dalsi poleti novou ucebnici na anglinu, nemcinu, pracovni sesity a jeste nejaky britsky casopis. Proste neco ku 3000,coz jsem ted rada kdyz na tri tydny za to uvarim a nakoupim nejlevnejsi drogerku. Koupila jsem sesity, ale ucebnice jsem vzala z druhe ruky… dnes prisla dcera s placem ze ji ucitelka vytrhala stranky(byly jiz vyplnene a neslo to vygumovat) a ze si ma obstarat novou, plnohodnotnou ucebnici. Spoluzacka se ji nabidla, ze ji ucebnici pujci at si ji okopiruje, ale to ucitelka uplne zazdila, ze proste nebude mit zadne vyjimky a ma tyden na to si sehnat novou. Nechapu, ze to ucitelka roztrhala, zabelila bych to. Zitra za ni pujdu se sklonenou hlavou s prosikem, ale uz ted mi je hrozne trapne a bojim se, ze na mne bude koukat jak na nejhorsi povl.
Ale do takove situace se muze dostat snad kazdy ne? Vubec nevim jak s ni mam jednat a co vubec cekat…
Bych nesla se sklonenou hlavou, ale normalne ji servat… kde to jsme
![]()
@topazio
No jo, ti moji taky měli. Ale nějak rodiče spolužáků nikdy nenapadlo mě za to chtít trestat, naopak mi leckdo z nich sám od sebe nějak pomohl z těch, s kým jsem se kamarádila víc, spíš to brali tak, že za to nemůžu a mám to blbé, než aby řešili, že oni musí platit a já k tomu přijdu zadarmo. Ono být z takové rodiny samo o sobě není zrovna výhra. Závidět, že to dítě, které to nezavinilo, díky tomu přijde ke studijním materiálům zadarmo…no jsem ráda, že tak tenkrát nikdo neuvažoval, a nebyla jsem tedy spravedlivě donucena jít dělat třeba uklízečku se základním vzděláním.
@jahuhudka píše:
Souhlas. Trapas netrapas, nenechám si ničit věci. Splňuje to princip šikany. Nešla bych na nikoho řvát, ale rozhodně bych to řešila.
@mroe
I kdyby to bylo jakkoli a dcera byla největší flink na škole podezřelý z opisování, tak ne, takhle to řešit neměla. To může řešit známkami, s rodiči a podobně, ne ničením jejích věcí. I kdyby jí řekla, že tuhle knížku už ve škole nechce vidět kvůli těm výsledkům. Ale přijde mi to teda v dnešní době takové směšné, za existence internetu a starších ročníků v kombinaci s chytrými telefony si ty výsledky může sehnat kdokoli z nich.
Já osobně vidím chybu na obou stranách. Problém s penězi chápu. Ale když kupuju učebnici (i z druhé ruky), tak přece koupím nevyplněnou, ne? Jinak ta učebnice postrádá smysl.
Možná by bylo lepší normálně za učitelkou přijít a vysvětlit horší finanční situaci. Za mnou studenti taky chodí (i rodiče) a nemám problém těmto studentům materiály okopírovat. Jde jen o komunikaci.
Učitelka rozhodně nemá právo cokoliv trhat a ničit. Šla bych za ní (v klidu) a zeptala se jí, proč k tomu došlo, proč tak reagovala. Zjistila bych její pohled na věc. Dále bych jí vysvětlila situaci a řekla jí, že nevidíš problém v tom, aby si dcera učebnici kopírovala. Pokud bude problém, šla bych za vedením. Přece je fuk, jestli je to originál nebo okopírovaný, ne?
Jako kompromis vidím projít starou učebnici, okopírovat pouze tu část, která je potřeba vyplňovat. Pokud je to učebnice, tak si myslím, že tam nebude tolik cvičení, ne? Od toho jsou pracovní sešity.
@Anonymní píše:
Ahoj prosim anonym, je mi strasne trapne. Chlap nasekal silene dluhy a stale jeste obrovskou sumu dluzime, ale pomalu splacime. A ja obracim kazdou korunu, je to pro mne uplne nova situace a jsem z toho psychicky spatna. Dcera pred pololetim prisla, ze potrebuje na dalsi poleti novou ucebnici na anglinu, nemcinu, pracovni sesity a jeste nejaky britsky casopis. Proste neco ku 3000,coz jsem ted rada kdyz na tri tydny za to uvarim a nakoupim nejlevnejsi drogerku. Koupila jsem sesity, ale ucebnice jsem vzala z druhe ruky… dnes prisla dcera s placem ze ji ucitelka vytrhala stranky(byly jiz vyplnene a neslo to vygumovat) a ze si ma obstarat novou, plnohodnotnou ucebnici. Spoluzacka se ji nabidla, ze ji ucebnici pujci at si ji okopiruje, ale to ucitelka uplne zazdila, ze proste nebude mit zadne vyjimky a ma tyden na to si sehnat novou. Nechapu, ze to ucitelka roztrhala, zabelila bych to. Zitra za ni pujdu se sklonenou hlavou s prosikem, ale uz ted mi je hrozne trapne a bojim se, ze na mne bude koukat jak na nejhorsi povl.
Ale do takove situace se muze dostat snad kazdy ne? Vubec nevim jak s ni mam jednat a co vubec cekat…
Dcera to měla mít dávno zabělené, ne přijít s vyplněnou učebnicí… k problému vůbec nemuselo dojít. Na druhou stranu nevidím důvod, proč by nemohla mít okopírovány nevyplněné listy…
Je to nepříjemné pro všechny zúčastněné a nejvíc pro dceru, která za to může ze všech nejmíň. Jestli chceš a jsi ochotna se mi do SZ odtajnit, napiš mi a já jí tu učebnici koupím.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.