Úcta ke stáří

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
22.4.23 08:48

Úcta ke stáří

Ahoj, při krásném sobotním ránu trochu filozofické téma. Co si představujete pod pojmem úcta ke stáří? Je skutečně nutné chovat úctu k někomu, jen kvůli tomu, že je o generaci starší? Bez dalších "zásluh? Co když byl někdo celý život blb, mám se k němu chovat s úctou, jen proto, že se překročil určitý věk? :think: prosím anonym, diskutovali jsme na toto téma v práci a kdyby sem někdo chodil, nechci, aby poznali můj nick. Díky

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2068
22.4.23 08:57

Tak já si myslím že takovou nějakou úctu si člověk musí prostě nějakým způsobem zasloužit. :oops: Pokud se někdo celý život choval jako blb - jakože prostě nepracoval, udělal si kupu dětí o které se nestaral, chlastal atd tak takový typ člověka si opravdu asi úctu nezaslouží no :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33380
22.4.23 09:09
@Anonymní píše:
Ahoj, při krásném sobotním ránu trochu filozofické téma. Co si představujete pod pojmem úcta ke stáří? Je skutečně nutné chovat úctu k někomu, jen kvůli tomu, že je o generaci starší? Bez dalších "zásluh? Co když byl někdo celý život blb, mám se k němu chovat s úctou, jen proto, že se překročil určitý věk? :think: prosím anonym, diskutovali jsme na toto téma v práci a kdyby sem někdo chodil, nechci, aby poznali můj nick. Díky

Určitě ne. Respekt a úcta se musí zasloužit, ne jí vyžadovat automaticky, protože věk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
357
22.4.23 09:10

Stáří není samo o sobě žádná zásluha. Staří budeme všichni. Spíš to beru jako určitou dávku respektu a tolerance, protože se staršími lidmi bývá těžší komunikovat, pochopit…Každého beru jako člověka a zajímá mě jeho osobnost a chování, ne věk. Stejně tak můžu mít úctu k puberťákovi, pokud bude mít charakter.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10840
22.4.23 09:13
@arinecka píše:
Určitě ne. Respekt a úcta se musí zasloužit, ne jí vyžadovat automaticky, protože věk.

To, ale hovorite o lidech co znate. Pak je jeste ucta k starsim lidem co potkate. Pustite sednout starsi pani v autobuse, nebudete se sklebit, kdyz nejaky dedecek zdrzuje na schodech, kdyz starsi clovek hned nepochopi na co se ptate, nebo bojuje s technologiema.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6418
22.4.23 09:15
@Tarena píše:
To, ale hovorite o lidech co znate. Pak je jeste ucta k starsim lidem co potkate. Pustite sednout starsi pani v autobuse, nebudete se sklebit, kdyz nejaky dedecek zdrzuje na schodech, kdyz starsi clovek hned nepochopi na co se ptate, nebo bojuje s technologiema.

To snad není úcta, ale prostá lidská slušnost. Chovám se tak ke všem, co se taky chovají slušně. Až jednou budeme staří, tak budeme taky rádi, když nás někdo mladší pustí v autobuse sednout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5374
22.4.23 09:16
@Anonymní píše:
Ahoj, při krásném sobotním ránu trochu filozofické téma. Co si představujete pod pojmem úcta ke stáří? Je skutečně nutné chovat úctu k někomu, jen kvůli tomu, že je o generaci starší? Bez dalších "zásluh? Co když byl někdo celý život blb, mám se k němu chovat s úctou, jen proto, že se překročil určitý věk? :think: prosím anonym, diskutovali jsme na toto téma v práci a kdyby sem někdo chodil, nechci, aby poznali můj nick. Díky

Meli bychom se chovat s úctou ke každému.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10840
22.4.23 09:18
@ZuzaM píše:
To snad není úcta, ale prostá lidská slušnost. Chovám se tak ke všem, co se taky chovají slušně. Až jednou budeme staří, tak budeme taky rádi, když nás někdo mladší pustí v autobuse sednout.

Slusnost, tolerance jak nekdo psal vyse. Proste respektovat, ze jsou stari a uz muzou byt jini.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3580
22.4.23 09:22

To je totéž jako „o mrtvých jen dobře“,,,to taky nevím proč. I tady platí vše, co bylo napsáno výše o stáří. A že se tomu stáří už pomalu blížím, tak jsem zvědavá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2068
22.4.23 09:24
@Tarena píše:

Ono tohle je taková spíš lidská ohleduplnost nebo jak to říct. :think: jakože prostě člověk má pochopení že někteří staří lidé neovládají technologie takže třeba někomu pomůžu s samoobslužnou pokladnou v Tescu a pouštění sednout v autobuse by měla být samozřejmost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33380
22.4.23 09:25
@Tarena píše:

Tak samozřejmě, to dělám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2089
22.4.23 09:28
@Anonymní píše:

Do určité doby jsem ten názor měla, teď už ne. Opravdu záleží spíše na každém člověku. Znám staré lidi co si zaslouží poklonu a pak i takové co si nezaslouží ani pozdrav.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2508
22.4.23 09:30

Každý si zaslouží slušné a ohleduplné chování. Na respekt a úctu není automatický nárok, tam záleží na tom, jaký ten člověk je a jak se chová.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68928
22.4.23 09:43

Jedna věc je základní lidská slušnost, to je mé vlastní rozhodnutí a snažím se ji projevovat vůči všem, kdo na první pohled nevypadá tak, že se mu radši vyhnu (v MHD třeba feťákovi či ožralovi, ty fakt nebudu s úsměvem pouštět sednout, i kdyby vypadali na sto let). Druhá věc je úcta, kterou projevuji těm, kdo si ji dle mého zaslouží - ať už je znám osobně nebo vím, co v životě dokázali.
K cizí stařence v autobuse necítím úctu, což neznamená, že bych ji okamžitě nepouštěla sednout, pokud o to poprosí, nepomohla jí vystoupit nebo na požádání nezopakovala, jakou stanici právě hlásili, protože už špatně slyší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5912
22.4.23 09:45

Já si myslím že nejde o úctu jako takovou. Staçila by základní lidská slušnost a ohleduplnost po celý život. I malé dítě který se pomalu batolí na chodníku nebudu štouchat aby se pohnulo a já mohla projít, taktéž počkám až důchodce se odbelhá a já mohla projít. Klidně na rovinu napíšu že starému člověku není důvod prokazovat úctu a já až budu na jejich místě ji nehodlám vyžadovat, ani by mě to nenapadlo. I staří lidé umí být velice nepříjemní a hnusní a zažila jsem i docela sprostý. Takže to není o věku, pokud by mě někdo požádal slušně o pomoc poradím nebo pomůžu jakékoliv věkové kategorii.Ale pokud na mě kdokoliv vyštěkne tak je mi jedno jestli je to mladý nebo starý, tak si to nenechám líbit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová