Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Tarena píše:
To, ale hovorite o lidech co znate. Pak je jeste ucta k starsim lidem co potkate. Pustite sednout starsi pani v autobuse, nebudete se sklebit, kdyz nejaky dedecek zdrzuje na schodech, kdyz starsi clovek hned nepochopi na co se ptate, nebo bojuje s technologiema.
to neni ucta ke staří, to je slušné vychování.
Za mě ne úcta ke stáří, ale k člověku, který si to zaslouží. Jak se člověk chová, tak se to k němu i vrací. Vzpomněla jsem si na situaci, kdy jsme s kamarádkou (bylo nám asi 18), stály v levném bistru (fakt žádná nóbl restaurace), povídaly jsme si, smály se. No a starší paní nás nejdřív okřikla, že jsme moc hlasité. Tak jsme se omluvily, ztišily. No a při odchodu jsem se o ni omylem otřela, protože tam byla hlava na hlavě a lidi se tam dost mačkali. Opět jsem se jí omluvila a ona spustila přednášku, jak si nevážíme starých lidí. Omluvila jsem se jí znovu, ale přednáška pokračovala, tak jsme šly schlíple domů. A pak jsme se s kamarádkou bavily, že zrovna k téhle paní bohužel fakt žádnou úctu necítíme, kdyby to aspoň řekla slušně, ale jasně nám dávala najevo, jak ji strašně obtěžujeme. ![]()
Stáří není žádná zásluha a věc, kvůli které bych měla k člověku úctu. Tu si člověk musí zasloužit svými činy a chováním.
@Anonymní píše:
Ahoj, při krásném sobotním ránu trochu filozofické téma. Co si představujete pod pojmem úcta ke stáří? Je skutečně nutné chovat úctu k někomu, jen kvůli tomu, že je o generaci starší? Bez dalších "zásluh? Co když byl někdo celý život blb, mám se k němu chovat s úctou, jen proto, že se překročil určitý věk?prosím anonym, diskutovali jsme na toto téma v práci a kdyby sem někdo chodil, nechci, aby poznali můj nick. Díky
Na úctu kašlu. Slušně chování vyřeší vsechno.
@Anonymní píše:
Ahoj, při krásném sobotním ránu trochu filozofické téma. Co si představujete pod pojmem úcta ke stáří? Je skutečně nutné chovat úctu k někomu, jen kvůli tomu, že je o generaci starší? Bez dalších "zásluh? Co když byl někdo celý život blb, mám se k němu chovat s úctou, jen proto, že se překročil určitý věk?prosím anonym, diskutovali jsme na toto téma v práci a kdyby sem někdo chodil, nechci, aby poznali můj nick. Díky
Tak já se snažím ctít. Kde to nestačí, dodržuju elementární slušnost.
Tak já to klidně řeknu bez servítků, ta údajná „úcta ke stáří“, kterou nám cpali do hlavy ve škole (90.léta) je jenom maskovaná výmluva za to, aby si někteří starší spoluobčané mohli vůči mladším udělat z huby kanál, nebo z nich rohožky, a nikdo jim údajně nesmí odporovat. Úctu máme mít ke každému slušnému člověku včetně dětí. U starších lidí bychom navíc měli brát ohledy na jejich zdravotní stav. Stejně jako bychom měli brát ohledy na zdravotní stav kohokoliv jiného, kdo to aktuálně potřebuje - třeba těhotných.
A co to vlastně konkrétně znamená, mít úctu ke starým lidem?
Kolečka se točí, ale nějak nevím, co si pod tím představit. Slušně se k nim chovat jako ke každému přece není úcta, ne? ![]()
@Anett.taa píše:
Za mě ne úcta ke stáří, ale k člověku, který si to zaslouží. Jak se člověk chová, tak se to k němu i vrací. Vzpomněla jsem si na situaci, kdy jsme s kamarádkou (bylo nám asi 18), stály v levném bistru (fakt žádná nóbl restaurace), povídaly jsme si, smály se. No a starší paní nás nejdřív okřikla, že jsme moc hlasité. Tak jsme se omluvily, ztišily. No a při odchodu jsem se o ni omylem otřela, protože tam byla hlava na hlavě a lidi se tam dost mačkali. Opět jsem se jí omluvila a ona spustila přednášku, jak si nevážíme starých lidí. Omluvila jsem se jí znovu, ale přednáška pokračovala, tak jsme šly schlíple domů. A pak jsme se s kamarádkou bavily, že zrovna k téhle paní bohužel fakt žádnou úctu necítíme, kdyby to aspoň řekla slušně, ale jasně nám dávala najevo, jak ji strašně obtěžujeme.
doporučila bych jí, ať nevychází z domu, když nesnese lidi.
@Anett.taa píše:
Za mě ne úcta ke stáří, ale k člověku, který si to zaslouží. Jak se člověk chová, tak se to k němu i vrací. Vzpomněla jsem si na situaci, kdy jsme s kamarádkou (bylo nám asi 18), stály v levném bistru (fakt žádná nóbl restaurace), povídaly jsme si, smály se. No a starší paní nás nejdřív okřikla, že jsme moc hlasité. Tak jsme se omluvily, ztišily. No a při odchodu jsem se o ni omylem otřela, protože tam byla hlava na hlavě a lidi se tam dost mačkali. Opět jsem se jí omluvila a ona spustila přednášku, jak si nevážíme starých lidí. Omluvila jsem se jí znovu, ale přednáška pokračovala, tak jsme šly schlíple domů. A pak jsme se s kamarádkou bavily, že zrovna k téhle paní bohužel fakt žádnou úctu necítíme, kdyby to aspoň řekla slušně, ale jasně nám dávala najevo, jak ji strašně obtěžujeme.
Na mě jsou zas vysazeni stari chlapi kolem 65 let, asi jim něco na mně vadí nebo nevím, už se mi parkrat stalo, ze me začali jen tak venku za něco napominat, většinou za to, ze jsem někde podle jejich názoru blbě stala
nejhorsi je, ze jsou fakt neodbytní a i když zprvu nereaguji nebo dokonce podekuji za upozorneni, rejou porad dal a dal a nedají si pokoj, až je pak opravdu musím slušně poslat do toalety
ale fakt nerada, nestojím o to se s nimi vůbec bavit.
@Anonymní píše:
Úctě ke stáří mne učili už jako malou. Není to pouze o chování ke starému člověku, kterého znáš. Ale celkový přístup jako : pustím je sednout, pomůžu přes přechod nebo s taškou. Nevztekám se v obchodě, když jsou déle u kasy. Ale chápu, že i starší lidé mohou být zlí. Pak už zde ale nehledím na věk, ale chování dané osoby
Ovšem i zde můžeš zjistit, že dotyčný je třeba vdovec, stestkní po své velké lásce a je sám. Takže i trošku vřelé popovídání třeba na zastávce MHD může pomoct… oběma ![]()
A já si myslím, že to není o úctě a ani o slušném vychování. Je to o přístupu k životu a vlastní spokojenosti se svým životem. Bydlím v zahraničí, ale tak blízko, že většinou jednou týdně navštívím ČR. Můžu tak sledovat opravdu markantní rozdíly v přístupu ke všem věkovým skupinám a i lidem s různým postižením. Češi-neustále nespokojení, nepříjemní, jakmile se jich člověk jen ve frontě v obchodě dotkne. Na někoho se usmějete a dotyčný vás probodne pohledem. Prodavačky nepříjemné, odpovídají na půl úst a běda, jakmile Vám něco chvilku trvá a zdržíte. O přístupu k dětem se raději nebudu vyjadřovat, protože v Čechách jsou prostě téměř každému na obtíž.
Dříve jsem to tak automaticky brala, ale dneska kdyby mě začal někdo starší, klidně o dvě generace komandovat a já nevím co všechno, a byl by to navíc někdo cizí, tak to si hubu ráda otevřu
nezapomínejme, že i ti staří by k nám, k mladším měli mít respekt, a nechovat se jak burani. ![]()
@ugluk píše:
Jedna věc je základní lidská slušnost, to je mé vlastní rozhodnutí a snažím se ji projevovat vůči všem, kdo na první pohled nevypadá tak, že se mu radši vyhnu (v MHD třeba feťákovi či ožralovi, ty fakt nebudu s úsměvem pouštět sednout, i kdyby vypadali na sto let). Druhá věc je úcta, kterou projevuji těm, kdo si ji dle mého zaslouží - ať už je znám osobně nebo vím, co v životě dokázali.
K cizí stařence v autobuse necítím úctu, což neznamená, že bych ji okamžitě nepouštěla sednout,pokud o to poprosí, nepomohla jí vystoupit nebo na požádání nezopakovala, jakou stanici právě hlásili, protože už špatně slyší.
Jen když si řekne?
@Semtex píše:
Na mě jsou zas vysazeni stari chlapi kolem 65 let, asi jim něco na mně vadí nebo nevím, už se mi parkrat stalo, ze me začali jen tak venku za něco napominat, většinou za to, ze jsem někde podle jejich názoru blbě stalanejhorsi je, ze jsou fakt neodbytní a i když zprvu nereaguji nebo dokonce podekuji za upozorneni, rejou porad dal a dal a nedají si pokoj, až je pak opravdu musím slušně poslat do toalety
ale fakt nerada, nestojím o to se s nimi vůbec bavit.
Hele, takoví sii třeba na tebe ještě myslí. Ale ví, že na tebe nemají, tak tě holt musí za něco seřvat no
![]()