Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminy,
mám doma pětiletou holčičku, která je od malinka hodně citlivá. Poslední dobou je toho ale už trošku moc…kvůli „všemu“ hned natahuje nebo rovnou brečí
vysypou se jí kostky, nejde obout bota, nejde zavřít šuplík, nechce sníst maso, které jí dám, atd. atd. …to všechno je důvod k breku. Už nevím co s ní, vysvětluju jí, že když přijde a normálně poprosí, ať ji pomůžu zavřít např. šuplík, že půjdu a pomůžu jí. Ale když přijde pokaždé s brekem, tak to mě akorát rozlobí. Ono poslouchat to 5× denně + do toho ještě její malou sestřičku, to je fakt někdy na hlavu
Nemáte někdo doma podobné dítko nebo radu, jak na ní…a nejlepší je, když začne natahovat nad jídlem, zeptám se jí, co se děje. Řekne, že jí nic není a brečí dál. Po pěti minutách z ní teprve vyleze, že už nemůže, to už je fakt někdy moc.
Ježišmarja to jsem musela psát já!!! Máš doma klon mojí holky!! ![]()
Trpělivost, trpělivost a zase jen trpělivost. Nervat, nenadavat, nebýt. Ona z toho časem vyroste, já to poslouchala 9 let, 10 rokem se to zlepšilo o 100 %. Je to na palici, ale jinou radu nemám
Přeju pevný nervy
![]()
Petite… a dáváš to? já už dneska myslela, že začnu brečet taky. Můžu jí to vysvětlovat horem dolem a nic. Zajímavý, že ve školce nebo u babi takhle nebrečí.
Ivana-Domca…nestraš, že ještě tak dlouho
aspoň, že ta menší vypadá, že bude jiná…ta je průbojná a od rány už teď, takže u té mě nejspíš nečeká brečení, ta mne rovnou pošle někam ![]()
@evca82 píše:
Petite… a dáváš to? já už dneska myslela, že začnu brečet taky. Můžu jí to vysvětlovat horem dolem a nic. Zajímavý, že ve školce nebo u babi takhle nebrečí.Ivana-Domca…nestraš, že ještě tak dlouhoaspoň, že ta menší vypadá, že bude jiná…ta je průbojná a od rány už teď, takže u té mě nejspíš nečeká brečení, ta mne rovnou pošle někam
a chodí do školky?
@PetiteFillette píše:
NedávámJsem cholerik a neuvěřitelně mě to točí
Tak to jsme na tom podobně. Ne že bych byla vysloveně cholerik, ale tohle nedokážu taky pochopit. Když ví, že když to řekne normálně, nikdo ji hlavu neutrhne, pomůže ji a i přesto podruhý přijde zase s brekem, tak to nechápu
vždyť ona brečela i když jsme ji zpívali k narozeninám a dávali dort. Místo aby se radovala, brečela…říkala jsem si, jak budeme jednou koukat na videa z narozenin, když byla malá a místo toho je každé video probrečené ![]()
Do školky chodí, tam to nedělá, ani žádný mamánek není. Na návštěvách a u babi je taky spíš naopak kapánek odrzlá…nechápu ![]()
Mám doma něco podobného, taky pětiletá dcera. Navíc vždycky ječí snad i když se škrábne o pampelišku
. No co doufám, že za ty 4-5 let z toho vyroste a pak to plynule přejde do puberty
. Syn mě naučil takovéhle situace přehlížet, ten měl mnohem efektivnější způsoby jak mě vytočit.
Mám to samé jen s rozdílem, že další si nedokážu představit.
Fňuká kvůli všemu, přesně jak píšeš, zauzl se jí tkanička, neřekne to a začne fňukat…někam si uklidí hračku, brek, kde ji má, přitom řeba leží na poličce ![]()
Mé nervy jsou jak špagáty, snaažím se být v klidu, ale déle jak 2 dny mi to nejde, pak ječím já na ni:(
Já osobně bych si toho asi nevšímala. Mám doma kluka - hérečku, který sice nefňuká, ale pozornost si snaží vydobýt kdečím. Já bych jí prostě vysvětlila, že se normálně mluví, a pokud by fňukala, holt bych ji nechala vyfňukat, než mi to v klidu řekne. U nás teď aktuálně probíhá období hatmatilky - nevím, jak to říct, jakože si začne vymýšlet posunkovo-skřekovou řeč a sděluje nám informace v tom (podotýkám, že jinak mluví naprosto normálně). Tak jsem mu řekla, že tomuhle nerozumím a ať mi to řekne pěkně, jinak nedostane, co chce.
@Nsoci píše:
Já osobně bych si toho asi nevšímala. Mám doma kluka - hérečku, který sice nefňuká, ale pozornost si snaží vydobýt kdečím. Já bych jí prostě vysvětlila, že se normálně mluví, a pokud by fňukala, holt bych ji nechala vyfňukat, než mi to v klidu řekne. U nás teď aktuálně probíhá období hatmatilky - nevím, jak to říct, jakože si začne vymýšlet posunkovo-skřekovou řeč a sděluje nám informace v tom (podotýkám, že jinak mluví naprosto normálně). Tak jsem mu řekla, že tomuhle nerozumím a ať mi to řekne pěkně, jinak nedostane, co chce.
No, občas přijde ze školky s,,divnou řečí,,a my nevíme, co říká. ohromně se tím baví, ovšem když dojde k tomu, že jí nerozumíme, je oheň na střeše ![]()
Tak í taky řeknem, že jí nerozumíme a jesti nám chce něco říct, že musí mluvit jako my ![]()
Holky, né že bych vám to přála, ale jsem ráda, že v tom nejsem sama
přehlížet to je ovšem těžký. Zrovna včera…jdeme k doktorce, pošlu jí ať si jde obout boty, že ustrojím malou a příjdu. Přijdeme do chodby a ona tam sedí a brečí, že neví jaký si má vzít. Tak jsem se už naštvala a říkám jí, ať si jde teda do pokoje tam si brečí jak chce a až bude v klidu, ať přijde a zeptá se znova normálně. Takže šla do pokoje a po cestě začala nabírat na obrátkách, že jí to pak trvalo půl hodiny než se uklidnila a přišla znovu normálně.......no a k doktorce jsme přišly pozdě ![]()
Mame takovyghi kluka. podle me to zacalo s miminem, predtim mi trebas rekl, co mu teda je, ale tedka, kdyz vidi, ze mimino jen breci, tak to taky zkousi brekem. je to desny. snad to prejde driv, nez v peti letech, to bych se zvencla.