Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zajímalo by mě, jestli tříleté dítě je schopné rozpoznat komu tykat. Když potkáme na chodbě souseda tak sice řekne dobrý den, ale hned nato se zeptá „kam jdeš? Ty máš kolo a dáš ho do kolárny?“ Ono je to v tomhle věku sice roztomilý, ale kde je ta hranice kdy už to roztomilý nebude? Doma si hrajeme a přiveze mi náklaďák a říká „můžete vykládat pane“. Ani nevím jestli učitelkám ve školce tyká nebo vyká. Se poptám. Mám ho to už cíleně učit, nebo to prostě přijde samo?
V pohodě. Děti ve škole s tim mívaj problém. Je fajn, že je to učíte teď…
Klidně bych ho na to upozornovala už ted, ale ne nijak násilně. Obecně by se dítě mělo naučit cizím dospělým vykat než jde do školy.
Příspěvek upraven 02.10.12 v 15:08
Ahoj. Já to starší dceru neučila, přišlo to tak nějak samo, nejspíš to pochytila ve školce. Mladší to zatím taky neučím, ta ještě nemluví téměř vůbec (2,5 roku
, takže pochybuju, že ve 3 letech bude rozlišovat tykání-vykání).
Hkac, ty mas taky nemluvu? jedno z dvojcat mele porad, sklonuje casuje akorat teda ty vety jsou takovy neladny neskladny, hodne detsky
slovosled nic moc ![]()
druhy mluvi malo, on to nechava na svem dvojceti ![]()
Malá taky při hře vyká, ale jinak moc ne
Ale myslím, že ve školce to pochytí a nějak se to „samo“ vyřeší…
Zatím jsem ráda, že jsem vysvětlila, že se říká Dobrý den a Ahoj můžeme říkat jen babičkám, kamarádům atd.
Takže někam jdeme, potkáme cizí babču, Majda jí způsobně Dobrý den, ona jí samozřejmě odpoví Ahoj a Majda okamžitě řeší, proč jí paní říká ahoj, když to není její kamarádka
![]()
Tak mladší zatím nemluví a starší ve školce učitelkám tyká, ale to snad je ve všech školkách, nebo se pletu? Sousedy a v obchodě zdraví Dobrý den a pokud se jí někdo ptá víc, tak pak tyká.. Myslím, že stačí začít učit až tak v 5 letech, než půjde do školy.
Ve třech letech ještě v pořádně nemluví, resp. rozumím mu jen já…
Takže to, že všechny zdraví „čau“ nikomu nedochází…
Podle mě než půjdou do školy, měli by to umět, u školkovýho dítka bych to ještě neřešila… ![]()
Já to nikdy neučila, přišlo to samo, asi okoukali podle mě
posledníček, budu ráda když řekne normální slovo před nástupem do školy ![]()
@Pipet píše:
Malá taky při hře vyká, ale jinak moc neAle myslím, že ve školce to pochytí a nějak se to „samo“ vyřeší…
Zatím jsem ráda, že jsem vysvětlila, že se říká Dobrý den a Ahoj můžeme říkat jen babičkám, kamarádům atd.
Takže někam jdeme, potkáme cizí babču, Majda jí způsobně Dobrý den, ona jí samozřejmě odpoví Ahoj a Majda okamžitě řeší, proč jí paní říká ahoj, když to není její kamarádka![]()
ja rikam dobry den i detem
ono je to zpusobnejsi ![]()
Pamatuju si, ze nas to ucili uz ve skolce tim, ze jsme museli vykat uz i panim ucitelkam ![]()
Mému synovi jsou čtyři roky a s cizími se moc nebaví, zato je příkladně zdraví, narozdíl od rodiny. Takže cizím lidem říká „dobrý den“, ale babičce „ahoj“ neřekne.