Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak to zatím nechám plavat. On je papoušek a jak pozdravím já, tak pozdraví i on. Někam vlezem, řeknu dobrý den a Luky opakuje. Potkám známého, řeknu ahoj a Luky opakuje. Vykání teda asi taky nějak pochytí sám. Děkuji za odezvy ![]()
@Manhattan píše:
Pamatuju si, ze nas to ucili uz ve skolce tim, ze jsme museli vykat uz i panim ucitelkam
Ty si pamatuješ co jste dělali ve školce jo? Já si vzpomenu maximálně na nějaký útržky, třeba jaký jsme měli kovový bílý postýlky, který při jakýmkoli pohybu příšerně vrzaly. Nebo mě nutili jíst co mi nechutnalo a pak jsem jim to tam pěkně všechno poblinkala. Ale co nás učili nebo co jsme dělali si nějak nemůžu uvědomit. Máš asi dost dobrou paměť
![]()
Pamatuju, chodil tam i muj mladsi bracha a to neni zas tak davno. Ona prave ucitelka vzdycky rikala, ze ve skole se to nesmi, tak to nebudeme delat ani ve skolce…tak proto mi to asi tak utkvelo
A z jidla jsem se taky poblinkala…z rajske polevky s ryzi…tu nesnasim dodnes ![]()
@Manhattan To já taky, a vlastně neznám nikoho, komu by rajská s rýží chutnala.
Čím to asi bude??
A fakt jsem nesnášela na základce, když nás vraceli zpátky od okýnka, že toho máme na talíři nějak moc. A kolikrát to byly fakt blafy a vraceli to snad všichni.
To jo
My sme meli na zakladce na stolech vazicky se susenyma kvitkama a strkali sme tam maso, kdyz nam to nechteli dovolit vratit ![]()
@marrcellka píše:
Tak to zatím nechám plavat. On je papoušek a jak pozdravím já, tak pozdraví i on. Někam vlezem, řeknu dobrý den a Luky opakuje. Potkám známého, řeknu ahoj a Luky opakuje. Vykání teda asi taky nějak pochytí sám. Děkuji za odezvy
Jojo, nech to plavat. Ve školce ho to naučí. Moje dcera tam teď začala chodit a učitelka je vytrvale učí, že jí musí říkat dobrý den a na shledanou a žádné ahoj. Vykání bude určitě následovat… ![]()
@marrcellka píše:
@Manhattan To já taky, a vlastně neznám nikoho, komu by rajská s rýží chutnala.Čím to asi bude??
A fakt jsem nesnášela na základce, když nás vraceli zpátky od okýnka, že toho máme na talíři nějak moc. A kolikrát to byly fakt blafy a vraceli to snad všichni.
Já mám ráda rajskou z rýží, zato buchtičky se šodo, ty mne něco natrápily ![]()
Hm, tak u nás sa v škôlke tykalo, v škole učiteľkám tiež tykajú… Nikdy som ich to neučila
Mám pocit, že chlapci už cudzích zdravia „Dobrý deň“, ale ešte vykanie nepoužívajú… Asi by som im to mala vysvetliť..
Ale nejako sa mi do toho nechce. ![]()
U násse tykalo asi do 5 a půl, pak ve školce už jako předškoláka ho učitelky zasvětily do tajů tykání a vykání a plně to pochopil než šel do školy. Ale asi co dítě, to originál.
Hmm to já si dodnes pamatuju jak jsem v první třídě stál na začátku hodiny a říkám „soudružko učitelko prosím omluvte mě…“ a všichni se začali strašně smát. Byl to litopad roku 1989. U nás se o tom nikdy nemluvilo a absolutně jsem nechápal proč se ostatní smějí.
Sice je to mimo téma ale hned mi tato vzpomínka vyletěla napovrch…
Je problém, když školní dítě neumí vykat?
Včera jsme měli třídní schůzky, učitelka si stěžovala, že děti neumí vykat. Prý je to samozřejmě učí, ale děti se ani nesnazi. Myslím si, že mají čas. Pak nám říkala, že děti před 10 lety vykaly všechny, před 6 lety pár tykalo, před 3 lety půl na půl a teď prý všechny děti týkají. Myslím si, že učitelka přehání.
@Anonymní píše: Více
A do kdy myslíš, ze mají deti čas? V 6-7 letech by se o vykani mely minimálně snažit.
Mě to teda připadá samozřejmé, že školní dítě vyká. To mají učitelkam jako tykat? U nás teda netykaly ani ve školce ![]()
@Anonymní píše: Více
Do školy děti nastupují s tím, že dokáží rozlišit mezi vykáním a tykáním. Z mých zkušeností to nezvládaly pouze děti, které byly hodně oslabené buď vlivem prostředí nebo děti, které přicházely ze školek, kde se učitelům tyká. Těm však stačily dva týdny, aby pochopily. Pokud jsi dala dítě na školu, kde je vykání norma, pak si myslím, že jsi to trochu zanedbala ty.
A proto nemám ráda tety po celé vesnici. Děti jsem odmalička učila vykat.
Setkávám se s tím i na druhém stupni. Děti něco vysvětlují a tykají mi přitom. Nedělám z toho vědu a naprosto v klidu vysvětlím, že takto ne. Pochopí to hned.