Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše: Více
Dítě se to nějak přirozeně učilo někdy ve školce. VIděla že vykám já začínala vykat taky. Vyká babičce tchýni protože já ji vykám a mojí mamce tyká. V předškolácích už ve školce učitelkám vykala stejně jako většina dětí.
@ludmilaadamkova píše: Více
Dítě vyká vlastní babičce?
Já teda tchyni taky vykám, ale aby ji vykali děti, to by nikoho ani nenapadlo.
@Salome123 píše: Více
ted už ji normálně tyká ale když se učila nějak přirozeně vykat tak opakovala po mě a prostě nějaký čas babičce vykala
Já si pamatuji, že od školky až po vysokou jsem všem vždycky vykala. Prostě to byla samozřejmost. Nepamatuji si jediné dítě, které by tykalo… Myslím, že v tomhle popsaném případě bude problém v tom, že tyká celá třída, takže se v tom navzájem pořád utvrzují a proto jim to trvá. Kdyby tam bylo alespoň pár dětí, které by vykaly, tak by se toho ten zbytek zvládl lépe chytit… Jinak myslím, že většina rodičů to nějak zvlášť neučí, protože to není třeba. Děti se učí hlavně nápodobou, takže když cizím vyká rodič, bude to dítě dělat víceméně automaticky. Ono se to nejvíc pokazí na tom, když ve školce děti můžou učitelkám tykat. Pak si zafixují, že učitelkám se tyká. Případně to přeroste do toho, že se tyká všem… Ale takových případů nebude moc, protože jsem tedy zatím nepotkala dítě školou povinné, které by třeba prodavačce v obchodě tykalo. Naopak mi přijde, že většina je hezky vychovaná, pozdraví, poprosí, poděkují…
@smile_xxx píše: Více
Mě to jen tak napadlo, že je to takový první krok k tomu „všem se tyká“. Jakože na vsi fakt všem. Někde to tak je… já to nemám ráda, děti jsem odmalička učila zdravit sousedku „dobrý den“… Ve městě je to jiné. Je rozdíl „známý od našich“ a teta na každém kroku.
@DandátkoP oni říkají Dobrý den, ale paní učitelko, pomoz mi, ukaž mi…