Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prvňák by měl být schopen rozlišit komu vykat a komu týkat. Může se stát, že se splete (hlavně, když něco popisuje, vysvětluje), ale aby všem bez rozdílu tykal, mi připadá dost neslušné. Myslím si, že v první třídě už na rozlišení mentální kapacitu má. Chápu, že vás na to učitelka upozornila.
@Anonymní píše: Více
Taky doufám, že učitelka přehání. Tohle se učí přece už děti ve školce a drtivá většina jich to pochopí hned. Nejmladší dítě chodilo do třídy dvouletých dětí a i tihle caparti to chápali. Nechce se mi vůbec věřit, že by to v říjnu nezvládala celá první třída.
Zajímavé. Nikdy mě nenapadlo jak se to učí. Já mám pocit, že jsme to děti ani nikdy neučili. Nepamatuji si. Chodili do školky, kde se učitelkám tykalo. Myslím, že děti jsou vnímavý a samy vypozorují, že i my lidem, které neznáme vykáme. Je to jak učení cizího jazyka.
Já mám spíš problém, že mi najednou vykají spolužáci, spoluhráči z oddílů, kteří nám tykali, poznali jsme se v rámci různých narozenin, školních akcí, turnajů, přespávali u nás apod.. S jejich rodiči si taky často tykáme a najednou jsou už na střední a vykají. Nevím co blbnou. ![]()
Dítě říká paní učitelko ty. Podej mi, pomoz mi. V MŠ tykali.
Syn jel jako předškolák ještě s jedním spolužákem na školu v přírodě se základkou - malotřídka. Jejich učitelky ze školky nejely. Ve školce byl zvyklý tykat, tak na škole v přírodě také tykal a byl z toho pak obrovský průšvih. Jak to, že předškolák tyká. Museli hned začít děti ve školce učit vykat. Přišlo mi to hodně vyhrocené. Stačil týden, synovi jsem to vysvětlila, ve školce mu to vysvětlili a normálně přešel na vykání. Prý už na tý škole v přírodě, po upozornění, začal vykat. Tam si sice říkali jmény, ale vykali.
Myslim, ze tykani a vykani maji klidnou pristupnou formou vysvetlit a naucit rodice. Skol(k)a pak pomuze s upevnenim, pokud se tam vyka.
Myslím, že běžný prvňák to umí (má umět), i když se třeba občas splete. Jedno moje dítě s tím bojovalo ještě v druhé třídě, ale je specifické, není to tím, že bychom se nesnažili.
@Platanka podle učitelky to neumí celá třída. Byla z toho dost rozladěná, že je to máme učit i doma, že je opravuje a zatím se nechyta nikdo.
U nas v obci mi kamaradi mych deti, co chodi na prvni stupen, tykaji. Je mi 40+ a prekvapuje me to, v mem detstvi si neco takoveho neumim predstavit, asi je to ted beznejsi. Vykani svoje deti ucim, kluci maji navic VD, takze to je trochu narocnejsi.
Dvouletý děti ti rozlišujou vykání a tykání, jo? Když třetina z nich pořádně ještě nemluví ![]()
Plus kdo si nechává vykat od batolete, tak je za mě divnej ![]()
Nepřijde mi to běžnější, je to divné. Znáte se nějak víc nebo ti tykají prostě cizí děti? Ve škole taky nevím, že by kdy děti učitelce tykaly. Možná to hned neuměly, ale rychle se to naučily.
Pokud to neumí „celá třída ", tak buď učitelka přehání, nebo aspoň nejste "pozadu“ a nebude s tím buzerovat tebe konkrétně ![]()
A snad ve škole vědí, z jaké školky jim tam převážně děti jdou, a jestli se v ní vyká/tyká? Když to není Praha.
@Liberalissima kladla to na srdce všem. Přišlo mi, že to zbytečně moc řešila. Jsou ve škole měsíc, mají čas se to naučit.
@Liberalissima píše: Více
Věř nevěř, všechny děti v této třídě mluvily ve větách a všechny byly přes den odplenkované. Buď tu na venkově fungujeme jinak nebo se sešel mimořádně šikovný ročník, Ale nic to nemění na tom, že když děti v první třídě nepobírají vykání, tak je něco špatně. A opravdu nevěřím tomu, že to tak mají všechny děti. To zvládají i děti v logotřídě nebo děti s poruchou chování.
Naše ted skoro 4 letačka to umí, neučili jsme ji to. Ani vlastne nevim, jak dlouho to umi, proste to vypozorovala, ucila jsem ji zdravit tak obecne…