Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nevidim do problemu detailne, ale ve vasi situaci je muj nazor jednoznacny - neni to prizivnictvi.
Ktery bod jste, nesplnili' pro neziskani council flatu? Nebydleli jste spolu..?
@Adelinne No normálně spolu žijeme jako rodina a já bych se vydávala za svobodnou matku, co nemá kam jít bydlet, že mě chlap vlastně vykopnul. O to jde…
Ano, jde o podvod.
Navíc co vím, v poslední době dost přitvrdili a je leckde běžné, že vám můžou kontrolovat třeba čí účty k vám chodí nebo udělat přepadovku. Myslím, že ta úspora za ten neustálý strach, že vás vyhmátnout, nestojí.
Ja bych do toho sla, zas takovy podvod to není, platit najem budes tak jako tak, akorát byt dostanete dřív..taky jsem bydlela v council flat - bylo to dokonce placene statem, protože strejda byl na invalidaku, a nikdo to neresil, ze tam bydli někdo uplne jiny a strejda u pritelkyne, a my s přítelem tam..
@pavla001
Za určitých okolností nemusí platit žádný nájem. Mimochodem díky, už chápu, proč na Čechy kouká můj skoro švagr jak na ufo. Jestli se setkává s lidmi, co si myslí, že žít v bytě pro postižené na útraty státu je vlastně OK, tak už začínám chápat řadu jeho otázek a komentářů.
Já bych nájem platila, ale asi dost malý. Po pár měsících bysme nahlásili i přítele, takže by nám to zvedli, ale i tak bysme na tom dost šetřili. @kotyk Samozřejmě, že jde o podvod. Proto to řeším. Jednak je to vážně risk a jednak vím, že jsou maminky, které s mimčem opravdu nemají kam jít
Na druhou stranu stranu se cítím, že pro nás nejsem schopná urvat kus žvance, ale zase že to dělá každý neznamená, že to mám dělat taky, že. A mám z toho bobky. Já se přikláním spíš k tvému názoru, že to za to nestojí.
@pavla001 Díky za zkušenost. Ono už to vážně asi tak snadno nejde.
Zakladatelka
Ahoj, takze jestli tomu dobre rozumim, tak nastehovanim se do council flatu byste za dva roky usetrili, abyste se mohli prestehovat do Cech? Nebylo by lepsi, aby si partner nasel jinou, lepe placenou praci? Nebo druhou praci?
@jjanekk Ano, lépe placená práce by byla skutečně daleko lepší.
Děláme, co můžem. Oba děláme v cateringu dlouhý hodiny. Já mám teda ještě 3 měsíce mateřskou ![]()
No nic, založila jsem tu debatu proto, že jsem z toho celkem smutná. Přítel to postavil tak, že je to jedinečná příležitost a že to chce pro budoucnost malýho. Nemyslel to zle, ale vyznělo to, jako že já pro něj dobrou budoucnost nechci, když do toho nechci jít a bojovat za to jenom proto, že se necítím comfortable. Ale já na tohle nemám náturu. Proto mě zajímaly vaše názory na „okrádání státu“ v zájmu rodiny. Já jsem hrozná citlivka a fakt na to asi nemám, ale když to postaví takhle, tak tu bulim jak želva a vyčítam si to.
@jjanekk Ano, lépe placená práce by byla skutečně daleko lepší.
Děláme, co můžem. Oba děláme v cateringu dlouhý hodiny. Já mám teda ještě 3 měsíce mateřskou ![]()
No nic, založila jsem tu debatu proto, že jsem z toho celkem smutná. Přítel to postavil tak, že je to jedinečná příležitost a že to chce pro budoucnost malýho. Nemyslel to zle, ale vyznělo to, jako že já pro něj dobrou budoucnost nechci, když do toho nechci jít a bojovat za to jenom proto, že se necítím comfortable. Ale já na tohle nemám náturu. Proto mě zajímaly vaše názory na „okrádání státu“ v zájmu rodiny. Já jsem hrozná citlivka a fakt na to asi nemám, ale když to postaví takhle, tak tu bulim jak želva a vyčítam si to.
Ahoj holky,
Ráda bych znala názory vás, které žijete, nebo jste žily v UK. Jedná se o trochu kontroverzní téma, proto se chci poradit tady, anonymně.
Komu se nechce číst dlouý popis mojí situace, moje otázka zní: Jak se stavíte k neoprávněnému nabytí council flatu? Jak moc to vnímáte jako příživnictví a jaké je riziko, že odhalí lež?
Žijeme oba v Anglii už celkem dlouho. Nejsme svoji a máme teď půlročního prcka. Já bych strašně moc chtěla do Čech. Přítel ví, jak je to pro mě důležitý, ale nemluví česky, tak se bojí, že nebude schopen zabezpečit rodinu, že to nemůže nechat jenom na mně, kor když chceme druhý mládě, a nemáme žádnou rezervu.
Teď, když máme malýho, najednou se nás okolí začalo ptát, jestli si budeme žádat o council flat, že bysme přece určitě dostali (já bych dostala), když jsem vlastně svobodná matka. Celkem jsem koukala, jak to mají všichni nastudovaný. No nic. Já jsem to pouštěla jednim uchem tam, druhym ven.
Nicméně po nějaké době přítel přišel s tím, že bysme to zkusit měli, že to dělá každej, že před council blockama stojí zaparkovaný bavoráky, a my že opravdu nic nemáme, makáme tu poctivě, nikdy jsme nic nechtěli, a žít 2 roky v council bytě by nám umožnilo zrealizovat návrat domů do Čech.
Já jsem povahou takovej ten dobrák blbec, co bude radši dřít jak osel, než zkusit použít lokty. O nelegálních věcech nemluvě. Na podvody jsem absolutní posera. No ale nechala jsem se přesvědčit. Brala jsem to tak, že je to ohromná šance pro naši rodinu a nechala jsem si nabulíkovat něco ve stylu „kdo nekrade, okrádá vlastní rodinu“. Šla jsem tam na schůzku, skoro jsem si musela půjčit miminčí plínu, ale všechno vypadalo dobře, dokud nezavolali našemu bývalýmu landlordovi. Ten jim asi řekl něco, co moje tvrzení zpochybnilo, nevim přesně. Začali se chovat úplně jinak. Včera mi volali, že mě můžou právně stíhat, jestli se prokáže, že jsem lhala a nežila s přítelem. Tak jsem to sehrála tak, že jsem samozřejmě nelhala, ale přesvědčivá jsem asi moc nebyla. Hlavně jsem nebyla vůbec dravá, jak bych asi byla, kdyby mi bezdomovectví s mimčem hrozilo. V zásadě jsem tu ženskou nechala, ať moji application prozatím uzavře, a upřímně, ulevilo se mi. Vůbec jsem z toho celého neměla dobrý pocit. Bála jsem se zvedat telefon a měla jsem výčitky.
Přítel je samozřejmě hrozně zklamaný. Asi na to dost spolíhal. Ví, že tu nejsem extra šťastná a tohle by byla cesta ven. Neni s nim teď vůbec řeč. Věčně zadumaný, mluvit o tom nechce.
Nevím, co dál. Samozřejmě se to dá znovu otevřít, když dodám nějaké podklady. Nebo se prý dá zažádat na jiném councilu, že prý si mezi sebou informace nevyměňují…
Já bych nejradší šla do Čech s holou řití třeba zítra, ale chápu, že pro mě je to jiné, já bych se vracela domů, kde mam zázemí a možnost si sehnat relativně dobrou práci.
Díky, že jsem se vám tu mohla vyzpovídat. Nikdo z mých známých to ani neví. Celkem se za to stydim a hlavně se toho bojim. Zdá se mi to všechno tak lehce ověřitelný a průhledný.