Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Včerejší rodinnou oslavu okořenil můj syn (4) tím, že se se svou sestřenicí (skoro 3) zavřeli do pokoje, kde se hráli na doktora. Načapala je má sestra, matka holčičky. Bylo z toho trochu haló. Alespoň podle telefonátu mé matky, já jsem se pro nemoc oslavy neúčastnila a byla s mimčem doma.
Naštěstí to před dětmi nehrotili, spíš to pak probírali mezi sebou a došli k názoru, že by spolu na vánoce neměli spát v jenom pokoji
.
Momentálně se cítím jako matka sexuálního násilníka, i když se jednalo o klasicky dětské „ukaž mi“.
Otázky kolem sexu začaly syna zajímat asi před 3/4 rokem, byla jsem těhotná (2.syn má 4 měsíce) a byl zvědavý, co se to se mnou děje atd. Bavili jsme se o tom bez vytáček, ale ani jsem nezacházela do detailů. Stačilo mu, že jsme se s tatínkem tulili. Koupili jsme knížku „Má první kniha o sexu“, která je super, probrali jsme, co ho zajímalo. Otázka ženského přirození ho i tak pořád dost zajímá a když už se nenarodila sestřička, tak získává info jidne. I u druhé čerstvě 6ti leté sestřenice.
No a já teď nevím, jak to s ním probrat, abych ho nezahnala do kouta, popř. mu sexualitu netabuizovala a tím z ní nedělala něco ještě víc lákavého. A zároveň nevím, jak to pořešit s mou rodinou. Šíleně to prožívají a já z toho mám pocit, že z něj dělají někajého úchyla.
Poradíte, jak jste to řešili/y vy?
Já si vzpomínám, jak jsme si ukazovali se sousedovic klukem stejně starým jako já a načapali nás. Jak mě máma vyslýchala, čí to byl nápad a podobně, já brečela na schodech. To bych nikdy neudělala u svých dětí, přijde mi to normální, že se zkoumají, obzvlášť když to druhé pohlaví je úplně jiné.
Taky si myslím, že to byla jen přirozená zvědavost, ale podle rodiny to bylo „něco víc“.
Nikdo ho naštěstí nevyslýchal ani nedával za vinu, na jednu stranu to taky berou jako normální věc, ale mají strach z případného pokračování…
Jo naši se taky zkoumají a hrajou si na doktory,ze začátku jsem z toho byla vyplesklá,ale kdo z nás to nědělal ![]()
Ja si myslim, ze rodina to zbytecne, ale opravdu ZBYTECNE resi!!!!!!!!
Rekla bych jim pekne svuj nazor, vzdyt proboha maji skoro stejne stare deti, sami musi vedet, ze se deti vyptavaji!!!!
Kluk uz je dost veliky, aby dokazal pochopit, ze lidske prirozeni je normalni vec, ale neni vhodne je ukazovat „na verejnosti“…
Podle me jen koukali, kazdy to ma dole jiny, stejne tak by koukali, kdyby mel jeden z nich o jeden prst mene - je to pro ne jen zajimavy rozdil.
A s tim, ze by spolu nemeli spat v jednom pokoji, to uz mi prijde az komicke!!!!
Vysvětlila bych mu, že je to něco soukromého, co se jentak neukazuje a hlavně, aby nikomu nedělal, co se mu nelíbí a stejně tak si nenechal nic nepříjemného dělat sobě. Příp. se ho zeptat, jestli má ještě nějaký otázky. Víc bych to asi nerozmazávala ![]()
Barca12345 píše:
Rekla bych jim pekne svuj nazor, vzdyt proboha maji skoro stejne stare deti, sami musi vedet, ze se deti vyptavaji!!!!
Kluk uz je dost veliky, aby dokazal pochopit, ze lidske prirozeni je normalni vec, ale neni vhodne je ukazovat „na verejnosti“…
Podle me jen koukali, kazdy to ma dole jiny, stejne tak by koukali, kdyby mel jeden z nich o jeden prst mene - je to pro ne jen zajimavy rozdil.A s tim, ze by spolu nemeli spat v jednom pokoji, to uz mi prijde az komicke!!!!
Co by v tom pokoji asi dělali? Myslím, že spali jak dudkové:-)
Angua píše:
To je zajímavé, že za to může automaticky kluk![]()
Ja si urcite nemyslim, ze by za to mohl automaticky kluk, nicmene sestrenici to musi vysvetlit jeji maminka, proto ta formulace, ze to ma zakladatelka vysvetlit svemu synovi.
hofka píše:Barca12345 píše:Co by v tom pokoji asi dělali? Myslím, že spali jak dudkové:-)
Podle me jen koukali, kazdy to ma dole jiny, stejne tak by koukali, kdyby mel jeden z nich o jeden prst mene - je to pro ne jen zajimavy rozdil.A s tim, ze by spolu nemeli spat v jednom pokoji, to uz mi prijde az komicke!!!!
Presne, absolutne by nepochopili, proc jim to rodice zakazuji a byli by smutni! Je dost dobre mozne, ze to byl jen takovy impulzivni napad a uz si na to drobotina ani nevzpomene… ![]()
Angua píše:
No, jsem si na 99% jistá, že iniciativa vyšla od něj. Sestra je i chvíli tajně poslouchala a bylo to - Sundej si punčošky a ukaž mi zadeček a holčina si je automaticky sundálala. Trochu mi to připomíná Báječná léta pod psa
.
Téma soukromí atd. máme už dávno probrané a občas aktualizujeme.
Aki píše:Angua píše:
No, jsem si na 99% jistá, že iniciativa vyšla od něj. Sestra je i chvíli tajně poslouchala a bylo to - Sundej si punčošky a ukaž mi zadeček a holčina si je automaticky sundálala. Trochu mi to připomíná Báječná léta pod psa
Téma soukromí atd. máme už dávno probrané a téma občas aktualizujeme..
Taky bych to tak udelala, mluvit o tom, nicmene nezahanet ho do uzkych… vsak on taky dospeje ![]()
Fakt v tom nevidim zadny „sexualni podtext“, jsou to deti, kdyby jim bylo deset, tak uz to je divny… ![]()
Barca12345 píše:Angua píše:Ja si urcite nemyslim, ze by za to mohl automaticky kluk, nicmene sestrenici to musi vysvetlit jeji maminka, proto ta formulace, ze to ma zakladatelka vysvetlit svemu synovi.
Mně právě přijde, že podle rodiny za to může on. Viz. např. věta Šíleně to prožívají a já z toho mám pocit, že z něj dělají někajého úchyla. Leda by dělali úchyla i z holčičky ![]()
Asi bych to též nijak víc nerozmazávala - rodině bych řekla, že v tom jedou oba společně a že je to normální a že o tom už nechci slyšet v nějakém negativním kontextu ani slovo a nevidím důvod, proč by neměli spát v jednom pokoji (že by se báli, že holčičku přivede do jiného stavu?
)
Když přemýšlím, co bych řekla synovi… Asi bych řekla, že tohle může dělat jenom, když s tím souhlasí i ta druhá strana (což zřejmě beztak souhlasila) a že mezi příbuznýma se takové věci neukazujou (což zas nevím, jestli dovede v tomto věku rozlišit).
Ještě poznámka - on neukazoval nic. Asi si pamatoval na naše diskuse.
![]()