Paní učitelka mě pleskla přes pusu

8911
16.12.11 11:11

Paní učitelka mě pleskla přes pusu

Děvčata, potřebuji poradit. Dnes při oblékání na cestuu do školky, když jsme synovi (3r) dávala rukavičky a říkala mu: „Tak se trošku snaž, máme to špatně“ (prstové), mi syn říká: „Paní učitelka mě pleskla přes pusu.“ 8o Já na to: „Kdy? Proč?“…zkrátím to: prý když se chystali na procházku a on si měl dát sám rukavičky a nešlo mu to, tak ho p.učitelka pleskla. Já byla trošku v šoku, nevěděla co přesně říct, tak jsem jen hlesla: „No teda…“

Ve školce jsem s ní pak chtěla mluvit, nebyla tam. Tak jsem tu druhou požádala o mobil na ni, dostala jsem ho. Syn se ptal: „Už mě nebude pleskat…?“ Já na to: „Ne, nebude…“ Šel do třídy a já cestou domů zvažovala co jí řeknu. Nakonec se toho ujal manžel (domluvili jsme se, že se jí zeptá, jestli syn u oblékání moc zlobí, zda je drzý a že toto říkal) a pak mi volal výsledek. Učitelka to zapřela, prý by si to nedovolila, prý nešlo o rukavičky, ale že se u oblékání bouchl do hlavy. :nevim: Nevím, no. Na jednu stranu stranu nemám důvod synovi nevěřit, on si takové věci nevymýšlí. Na druhou umí být také pěkně drzý a mohlo to být celé trošku jinak (což učitelku neomlouvá, ale měla bych pro to snad větší pochopení).

Závěr, o co mi jde: učitelka ví, že se ozveme, předpokládám, že si to přístě nedovolí. Nemíním to hrotit, nechám to být. Kdyby se to opakovalo, budu řešit s ředitelkou (možná bych měla zmínit, že se jedná o soukromou školku, takže o těžce placenou službu). Na druhou stranu však nechci syna zklamat, jeho důvěru ve mě, že se ho zastanu. Otázka tedy zní: CO MU MÁM ŘÍCT?

Chci, aby byla zachována autorita učitelky (tzn. nemůžu mu říct, že je to blbá kr.va), na druhou stranu chci, aby cítil ve mě zastání. Jediné co jsem vymyslela je odpověď: „Ne, nebude tě pleskat, když se budeš snažit a poslouchat, tak tě bude jen chválit“ Ale moc se mi to nepozdává, protože je to spíš nátlakové, zastrašovací (ve smyslu: když budeš zlobit, dostaneš). TAK CO S TÍM?

P.S. Prosím nepište mi, jak byste na učitelku vlítli a seřvali ji, že byste dítě dali do jiné školky, nebo naopak že byste nad tím mávly rukou, že při tom počtu dětí nějaká výchovná neuškodí atd. Já potřebuji vyřešit/poradit, co mám teď synovi říct, abych co nejméně zranila jeho duši… Děkuji :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
408
16.12.11 11:23

Ahojky, tohle fakt bývá vždycky dvojsečné. Řídím se tím říci mu pravdu. Řekla bych, že mu to samozřejmě věříš, že jsi s paní učitelkou už o tom promluvila a že se to nebude opakovat. Kdyby ano, může se na tebe hned obrátit a budete to řešit spolu. Osvědčilo se - vždy přímá konfrontace, učitelka i dítě řeknou oba svou verzi. Dle jejich chování se pak pravda většinou ukáže :* . Pane Bože to je rada :mrgreen: . Taak bych to řešila já :D , ale myslím, že jsi postupovala skvěle :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1751
16.12.11 11:24

Řekni mu pravdu, ne? Že nikdo nemá právo ho bít a že kdyby se to opakovalo, ať ti řekne. Ale že ti nesmí lhát, protože kdyby si vymýšlel, tak bys z toho byla smutná nebo tak něco, nevím, na jaký úrovni toto se synem hodláš řešit a jak moc tě pochopí.

A na závěr, nemusí si nic vymýšlet, tříleté děti mají obrovskou fantazii a hodně věcí vidí jinak. Myslím, že v dnešní době by si toto učitelka opravdu nedovolila, ale soudím podle naší školky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
16.12.11 11:25

Ahoj.

Souhlasím s tebou, že nemá smysl to hrotit. Učitelka by dítě plesknout v žádném případě neměla, kdyby se to opakovalo, už bych to řešila víc.

Co se synem? To není jednoduché, je ještě malý a může to vnímat trochu jinak, než jak to bylo. Já bych si s ním o tom ještě asi zkusila promluvit. Řekla bych mu, že jsem mluvila s paní učitelkou, že mi řekla, jak to bylo, a zeptala se syna, jestli mi nechce znovu říct, jak to bylo a jestli třeba učitelka mohla mít důvod se na něj zlobit. Pokud by začal protestovat, že ho učitelka opravdu pleskla, tak bych mu řekla, že mu věřím, že už se to opakovat nebude a že jsem ráda, že mi to řekl. Víc bych to s ním asi moc nerozebírala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
697
16.12.11 11:26

Promiň, toto asi slyšet nechceš, ale děti strašně kecaj. Tříletý maj nejbujnější fantazii vůbec. Ani o vlastním dítěti nemůžeme stopro říct v tuto chvíli, že si nevymýšlí (nemám ráda označení „lže“ - vědomé pozměňování skutečnosti, tomu děti ještě nerozumí a tak si vymýšlí = fantazírují, např. přivolávají pozornost..)
Věřím, že učitelka si toto nedovolí.

Hodnotím jen ze zkušeností s dětmi jako máma, ze svého vzdělání i z okolí, matka je zástupkyně ve školce, pedagožkou je přes 30let.

Monitorovala bych situaci a ano, pro tento první případ bych mávla rukou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2616
16.12.11 11:27

Řekla bych mu to tak, jak to je- paní učitelka tě pleskat nemůže, řekla jsem jí aby už to nedělala. Když se to stane znovu, musíš mi to říct. A ty se zase snaž, abys byl hodný, víš že je někdy tvého zlobení moc a to je pro dospěláka taky těžké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
16.12.11 11:28
Sunnyside píše:
Ale že ti nesmí lhát, protože kdyby si vymýšlel, tak bys z toho byla smutná

Tohle moc nedoporučuju, vypadá to trochu jako citové vydírání. Když už, tak bych řekla, že kdyby si vymýšlel, dříve nebo později se na to přijde a pak už mu nikdo nebude chtít věřit. Že chybu může udělat každý (dítě i dospělý) a že je vždycky lepší říct pravdu a pokusit se ji nějak napravit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14079
16.12.11 11:29

Už jste dřív vy nebo někdo jiný s ní měl podobný konflikt?
Takovéhle situace se snažím řešit tak, abych zachovala učitelčinu autoritu (tzn. nemluvit o ní sprostě nebo neuctivě), ale zároveň ukázala dítěti, že kdyby něco, jsem na jeho straně. Přesnou formulaci ti asi neporadím, sama bych to asi řekla nějak neutrálně - Nikdo nesmí děti (tebe) plácat přes pusu. A děti (ty) zase musí poslouchat p. učitelku, aby to ve školce správně fungovalo. Pokud se něco takového stane, řekni mi o tom a společně si s p. uč. promluvíme.

To společné promlouvání mám na mysli proto, že děti mají bujnou fantazii a často si na sebe promítnou něco, co se stalo někomu jinému, nebo řeknou to, co vycítí, že chceme slyšet (mám předškoláka s hoooodně bujnou fantazií - např. tvrdí, že mu nedali na spaní polštář, jako jediný nedostal k obědu maso atd.).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2616
16.12.11 11:30

Jo a určitě bych ho nepodrobovala výslechům. Pokud kecal, dost pravděpodobně to nepřizná, pokud ne, bude to brát jako že mu nevěříš. A že si děti vymýšlí blbosti je sice pravda, ale situace, ve které ti tu informaci podal není z těch, kdy si děti obvykle něco vybájí. A i kdyby jo, nelze nad vším, co dítě řekne mávnout rukou s tím, že děti toho přece navykládají. Já osobně bych v téhle konrétní situaci nevěřila, že si dítě facku vycucalo z prstu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1751
16.12.11 11:31
hkac píše:
Sunnyside píše:
Ale že ti nesmí lhát, protože kdyby si vymýšlel, tak bys z toho byla smutná
Tohle moc nedoporučuju, vypadá to trochu jako citové vydírání. Když už, tak bych řekla, že kdyby si vymýšlel, dříve nebo později se na to přijde a pak už mu nikdo nebude chtít věřit. Že chybu může udělat každý (dítě i dospělý) a že je vždycky lepší říct pravdu a pokusit se ji nějak napravit.

Jasně, tohle je o dost lepší, jen mě v tu chvíli nenapadlo nic lepšího… 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.12.11 11:32

Píšu anonymně :-) tchýně je učitelka a docela děti řeže a netají se tím… prý v dnešní době by si to nikdo nedovolil :-D rodičům to samozdřejmě zapře!!! Řekla jsem jí, že kdyby propleskla to naše, tak ji druhej den jdu proplesknout já… no hádka!!!

Takže za mě … neurážet učitelku, souhlasím. Říct synovi, když se to bude opakovat ať ti to hned řekne. Taky mu řekni, že jsi paní učitelce volala ať v tobě má důvěru, že se ho zastaneš. Je pravda, že i malý si může v hlavičce vytvářet různé prapodivné scénáře. To stejné platí i pro učitelku.

• Citovat
  • Upravit
50725
16.12.11 11:34
TýnkaK píše: Řekla bych mu to tak, jak to je- paní učitelka tě pleskat nemůže, řekla jsem jí aby už to nedělala. Když se to stane znovu, musíš mi to říct. A ty se zase snaž, abys byl hodný, víš že je někdy tvého zlobení moc a to je pro dospěláka taky těžké.

Tak nějak bych to řekla taky… Možná bych vynechala TVÉHO zlobení - že je toho někdy na paní učitelku moc, když ji zlobí už hodně dětí třeba… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
697
16.12.11 11:40
TýnkaK píše:
Jo a určitě bych ho nepodrobovala výslechům. Pokud kecal, dost pravděpodobně to nepřizná, pokud ne, bude to brát jako že mu nevěříš. A že si děti vymýšlí blbosti je sice pravda, ale situace, ve které ti tu informaci podal není z těch, kdy si děti obvykle něco vybájí. A i kdyby jo, nelze nad vším, co dítě řekne mávnout rukou s tím, že děti toho přece navykládají. Já osobně bych v téhle konrétní situaci nevěřila, že si dítě facku vycucalo z prstu.

vycucalo z prstu bych řekla, že je až moc…ale mohlo se to stát při dvaceti příležitostech..1/mohla mu jen pohrozit (hloupé vzhledem k rukavicím…) 2/mohla to říct v jiné souvislosti…jestli budete říkat ošklivá slova, dostanete přes pusu (samozřejmě taky blbě) 3/ dostalo přes pusu jiné dítě (děs)…atd atd…

mávat rukou určitě né, ale fakt vzhledem k věku nějaké osvětlující diskuse oběma směry myslím postrádají smysl..ty dětičky tak rychle přemýšlí a za chvíli jsou zas jinde, že to vše pochopí o pár měsíců/let později..

na můj vkus to zakladatelka řešila naprosto adekvátně vzhledem k synovi, poslechla bych si ještě to vyjádření učitelky (znovu) a uzavřela to (a jak jsem už napsala, věnovala zvýšenou pozornost jak chování učitelky - už kvůli tomu, kde to mohl kluk vzít, tak i jemu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6954
16.12.11 11:43

Líbí se mi, co psala Milli. Kluk musí vědět, že ho máš ráda a zastaneš se ho, když bude v právu.

Určitě bych to neřešila přes ředitelku, ta u toho nebyla a nemá tušení… Kromě toho, jestli ta učitelka kluka neplácla, akorát by jí to u šéfové - ředitelky pěkně zavařila.

A obdivuji Tvou rozvahu, se kterou dokážeš v klidu přemýšlet a nechat si to celé projít hlavou. Nejednáš ukvapeně, jak by to asi provedla většina z nás! Máš můj obdiv!!! :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8594
16.12.11 11:49

Líbí se mi, jak o tom uvažuješ :palec: Mohl jsi to ale opravdu vymyslet (neříkám, že to udělal, proč by to zase dělal, ale možné to je)a kdyby ses za něj před ním 1000% postavila, mohl by nabýt dojmu, že může říct cokoliv a ty mu to budeš věřit i když o nebude pravda. Moje máma učí ve školce a věř mi, že dětí, které doma vykládají horory, šíleně přitom zlobí a doma jsou to sladcí miláčci, jsou hromady,i," Řešila bych to v tomto duchu, nevím ale, jestli to taky není nátlakové :nevim:
„Jestli jsi byl hodný, tak by ti paní učitelka určitě nedala přes pusu jen tak, a jestli jsi zlobil tak to sice hezké od ní nebylo a nedělá se to ale už jsem si s ní o tom popovídala a už to neudělá, ale paní učitelku poslouchat musíš a nemůžeš na ni být ošklivý. Už jsem to ní vyřídila.“Toto je fat ošidné, ztáleží na tom, jaké výchov jsi zastánce (ne jako že by ti plesknutí nemělo vadit, ale jakému typu vúchovy dáváš přednost, je to fakt složité. Moji rodiče dostávali ve škole záhlavce běžně a když to doma řekli, dostali ještě jeden, že si to určitě zasloužili, ale u malých školkáčků je to něco jiného, to s Tvým postojem 100% souhlasím. Držím palečky at to zvládneš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí