Úklid v papírech

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
7572
31.1.12 22:32

Úklid v papírech

Ahoj holky!
Chystám se na generální úklid v papírech, které jsem totálně zanedbávala :oops:
Máme pokoj, jen pro papírování, a je tam z papírů přímo hora Říp :cert:
Chci se zeptat, jak dlouho skladujete a schováváte různé papíry, doklady a tak.
Takže jak dlouho daně a papíry k nim - živnostník.
Dále SIPO, výpisy z účtů, splacené úvěry, leasingy - smlouvy, výplatní lístky, prostě cokoliv k papírům.
Vůbec se na to třídění netěším :roll: , ale udělat SE to musí (pan SE jsem samo já :mrgreen: )
Tak poraďte, nejraději bych to naházela do kotle :pankac:
Děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5473
31.1.12 22:42

Z toho, co mám já- výplatní pásky mám všechny od doby, co pracuju (asi nostalgie), výpisy z účtů si nechávám 2 roky zpátky, stejně tak papírky SIPO. Vyúčtování elektřiny, plynu, bytu apod. mám tak 3-4 roky zpátky, zbytek vyhazuju. Papíry ohledně např. stavebního spoření jsem vyhodila asi nějakou dobu po tom, co doběhlo a „utratilo se“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16986
31.1.12 22:43
liška píše:
Ahoj holky!
Chystám se na generální úklid v papírech, které jsem totálně zanedbávala :oops:
Máme pokoj, jen pro papírování, a je tam z papírů přímo hora Říp :cert:
Chci se zeptat, jak dlouho skladujete a schováváte různé papíry, doklady a tak.
Takže jak dlouho daně a papíry k nim - živnostník.
Dále SIPO, výpisy z účtů, splacené úvěry, leasingy - smlouvy, výplatní lístky, prostě cokoliv k papírům.
Vůbec se na to třídění netěším :roll: , ale udělat SE to musí (pan SE jsem samo já :mrgreen: )
Tak poraďte, nejraději bych to naházela do kotle :pankac:
Děkuji :kytka:

Nesnasim… za trest… nenavidim… vzdy se do toho na X dnu zahrabu a nic nevyhodim, jen tridim.
Jsem zvedava na odpovedi. Pri poslednim uklidu jsem googlila jak dlouho schovavat vypisy z banky a jak jsem nemela cas prostudovat tu problematiky a shltla jen uvodni komentare, tak jsem vse nechala jak mam.
Take me moc zajima doba archivace ucetnictvi. Kdyby se nasel nejaky odbornik, tak i podvojneho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9649
31.1.12 22:44

Doklady k reklamaci - dokud neubehne zarucni doba, dokud jde listek precist a nebo i pet let, dokud ho proste nenajdu :-)
Pri podnikani je snad doba deset let, kdy musi byt vsech faktury a tak schovane!
Bezne platby jako sipo, uvery, a tak neschovavam, to mam vse na internetovem bankovnictvi a vypisy mi rovnez nechodi, mam vse na netu.
A ukoncene hypo a leasingy (prozatim jen dva) mam schovane a schovam vsechny, to nikdy nevis, ze…
Jinak mam na vse sanony a slozky, roztrizene tip top, vzdy to rok hazu na jednu hromadu a potom presne jak ty - tyden zakladam, rovnam a prirazuje!!!
A pokazde si slibuju, ze priste uz dam vsechno hned kam to patri! :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101503
31.1.12 22:46

No, já jsem podobný bordelář jako ty… papíry házím do krabice a když je plná… tak založím další :mrgreen: a pak zuřím, když něco hledám.
A jinak zatím skladuju všechno, bez ohledu na stáří, při nárazové probírce vyházím akorát různé dopisy od pojišťoven, info o tom, že mám něco zaplatit a podobně, plus již neaktuální záručáky.
Když se překonám, tak papíry rozdělím dle kategorií, udělím dírky a založím do šanonu… ale poslední 3 roky minimálně se tu válí po krabicích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7421
31.1.12 22:53

Ahojky,
jsem na tom podobně, jen mám na to vyčleněnu jen část stolu, takže likvidovat musím průběžně…
S papírama k živnosti zkušenost nemám, ale podobně jako Aninevím nelikviduju, jen třídím. Likviduju pouze účtenky a návody od něčeho, co už prokazatelně neexistuje.
Výplatní pásky a výpisy z účtu nechávám všechny. Už několikrát se mi stalo že jsme lovila ve výpisu i 5 let zpátky. No a někde jsem slyšela nebo četla, že by se měli schovávat 10 let… Stejně tak jako různé potvrzení o zapalcení lektřin, plynů a podobně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6555
31.1.12 22:54

Schovávám raději vše, jen to mám roztříděné v šanonech - vždy všechny papíry od jedné společnosti, úřadu, zaměstnavatele…Nikdy nevíš, třeba já před 6ti lety zaplatila dluh a nedávno mi přišla exekuce na ten dluh jako 8o :cert: jak jsem byla ráda, že na to mám papír…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
172
31.1.12 22:58

já mám na to velkou krabici v šatní skříni a mám všechny doklady roztříděný v obálkách nadepsaný abych věděla co je co :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
31.1.12 23:05

taky nesnáším úklid v papírech. Zatím skladuju všechny složenky, potvrzení o platbách, sipo. Taky jsem přemýšlela, že bych už nějaký starý vyhodila, ale pak jsem četla nějaký článek jak na paní přišli exekutoři za jízdu na černo před 10 lety, naštěstí měla od toho složenku. Takže jediný co vyhazuju jsou starý záručáky, návody apod. A mám šanony ve skříni, ale jsem líná do toho ty papíry zakládat, takže se kupí na nich. Měla bych s tím zase něco udělat.

• Citovat
  • Upravit
7932
31.1.12 23:11

já mám takové ty papírové „šanony“ z Ikey (toto http://www.ikea.com/…ts/60177958/#…), nadepsané (záruční listy, návody, účtenky, doklady, smlouvy,…), všechno do nich láduju, jednou za čas projdu, případně dám k sobě papíry, co spolu souvisí…

účtenky schovávám, dokud běží záruční doba (nebo dokud jsou čitelné, jak tu někdo správně poznamenal), výpisy z účtů schovávám stále - teď už mi pár let nechodí, ale ze staré banky to mám schované - kámošce se taky stalo, že protřídila výpisy, nechala si je jen za 2 roky zpátky - a snad měsíc poté jí přišla nějaká upomínka, že cosi nezaplatila a ona ani neměla jak dokázat, že to opravdu zaplatila :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81477
31.1.12 23:12

Já to dělala v neděli. :roll:
Všechny výpisy (telefon, elektřina, mobil, banky) mám naštěstí elektronicky, neskladuji
záručáky dávám do obálek podle roku, vyhazuji vždy v lednu 2 roky staré (teď jsem vyhodila r. 2009).
návody vyhazuji hned, najdou se příp. na netu
daněová přiznání, smlouvy, výplatní pásky… skladuji na věky věků

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7240
1.2.12 07:10

Jednoduchá odpověď - tak dlouho, dokud jsou ty papíry platné, respektive dokud by je po mně někdo mohl požadovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7240
1.2.12 07:11
Alpaka píše:
Všechny výpisy (telefon, elektřina, mobil, banky) mám naštěstí elektronicky, neskladuji
záručáky dávám do obálek podle roku, vyhazuji vždy v lednu 2 roky staré (teď jsem vyhodila r. 2009).

Já to mám taky tak, jen ne v obálkách, ale v deskách. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7572
1.2.12 07:18

Teda holky, děkuju :hug:
A jsem ráda, že nejsem nepořádník sama, ale na 100% největší :pankac:
Já to nedělala několik let, na stará kolena jsem studovala, tak jsem fakt neměla čas :oops: , ale už je to opravdu nutné.
Takže raději vše schovat :roll:
Manžel podniká víc jak 12 let + ostatní papíry, takže i ty daně nevyhazovat???
Chjo, to bude brzy potřeba místnost jen pro papíry :zed:
Na elektronické výpisy jsme přešli teprve loni…
Takže moc děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7572
1.2.12 07:20
rejžička píše:
Jednoduchá odpověď - tak dlouho, dokud jsou ty papíry platné, respektive dokud by je po mně někdo mohl požadovat.

A to je jak dlouho? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný