Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Jaký si to uděláš, takový to máš…
Po chlapovi bordel nemám, naopak i on uklízí a děti…taky se učí pořádku, ikdyž taky mají své chyby..
děti nemám, ale uklízím jednou za 14 dní… denně jen myju nádobí. nemám na to čas ani chuť a ani to nikdo neocení… vařím večeře a to stačí. a vánoční úklid? právě naopak, udělám tu velký úklid po vánocích, abych vstoupila s čistým do novýho roku ![]()
Nedělám sezónní úklidy. Jen čas od času vyházím to, co se nepoužívá a není potřeba nebo nejde spravit, hlavně hračky, i když jich má dcera oproti ostatním jen hrstku. Nevedu žádný serepetičky, takže ani nemám moc co uklízet. Čím míň toho člověk má, tím nabordelí toho, co je potřeba uklízet. Jasně, prádlo, drobky, prach, nádobí,.. Ale tohle uklízím každej den a zabere to jen chvilku. Manžel po sobě taky neuklízí
A já po něm uklízet odmítám. Takže když má na pracovním stole už TŘI týdny hrnek od čaje, tak ho seřvu jak malý dítě a on pak po sobě se staženým ocasem nějakou dobu zas uklízí. Dceru učím ke samostatnosti, hodně se naučila i ve školce. Oblečení, hračky a nádobí (odnést do dřezu) zvládne ve třech a půl sama. Kéž by si uměla i sama uvařit ![]()
Příspěvek upraven 10.12.18 v 18:20
@GabinkaCh chlapa a děti učím, aby si uklízeli sami. Zjišťuju, že základ je uklízet oblečení. Rozházené hračky vypadají míň neuspořádaně než poházené ponožky. Takže děti mají místo na oblečení, kam si ho mají dávat jak ho svlečou, ne vždy to zvládnou a chlap taky a ten to zvládá. A když uklízím, tak chlapovi jeho věci dávám na hromadu, co si on pak roztřídí, je to rychlejší.
Tak u mě si děti musí loznicku a hernu uklízet sami. Je to jejich prostor. Jinak vánoční úklid nehrotim uklízím denně takže asi tak ![]()
Nojo, nekdo to delat musi. Uz jsme meli pani na uklid, ale katastrofa, dali jsme ji sbohem.
Kdybych mela vic casu, tak by me ten velky uklid i vcelku bavil, hlavne okna…mam strasne rada, kdyz jsou cisty. Ale cas neni, totalku mam hotovou jen detske pokoje, ty jsou nejhorsi…beru to tak, ze pred svatky provetram satnik (z ceho vyrostly) a hracky, co uz nepotrebuji …zbytek bude raz dva. Musis je zapojit pri bezne udrzbe, ta je obcas ubijejici…
Ja tomu rikam svata trojice( pradlo, zradlo, uklid). Chlap po sobe uklizi, ale 4 leta ne. Dnes uz jsem nevydrzela a vybouchla. Sice neuklidila na sto procent, ale aspon neco. Jinak vsnocni uklid nedelam, ja uklizim prubezne, od pondeli do nedele
.
Já uklízím denně, tzn výstavám, vytiram, myhu kuchyň, nádobí do myčky, utrit indukci. Závěsy Peru jak me napadne, teď byly před týdnem tak na ně kašlu před vánocemi. Tím, že tohle všechno dělám denně tak předvánoční úklid mě nemůže rozhodit. Stejně me zajímá co kdo dělá navíc? Nebo proč někdo uklízí týden před když má doma děti a ví, že to bude uklízet znovu? Vždyť staci večer před vytrit a utrit prach a je to. 0rece nikdo nekouká na peřiny nebo záclony. ![]()
@Natálka26 to by mě taky zajímalo, proč to všichni hrotí. Já uklízím běžně jako jindy. Okna jsem myla před měsícem, v tomto počasí by mě to mohlo. A to se výjimečně okna povedla, většinou je myji o prázdninách a pak už ne. Teď jsem utřela prach z míst, kam nelezu pravidelně. Až budu věšet ozdoby na lustry, tak je taky vezmu hadrem a konec. 23. přes den pouklízíme drobnosti a vytřeme a hotovo. Letos je 22 sobota, tak to bude ve větším klidu. Základ je zapojit aspoň chlapa. Sice ten úklid od něj není 100% jako si ho udělám sama, ale je dostačující.
Já si úklid rozdělila a každý den v týdnu uklidím něco, takže tomu dám max. půl hodiny denně. Vánoční úklid moc řešit nebudu, takové ty velké věci uklízím nárazově když mám čas a chuť.
Nemám záclony ![]()
Hele, přílišné uklízení zkresluje pohled na to, co je pořádek a co bordel. Určitě to není tak tragické, když pořád uklízís, spíš už si nepamatuješ, jak opravdový bordel vypadá.
Já teď debordelizuju opravdu zanedbanou domácnost a mám to jako opravdu dlouhodobý úkol, nebudu se to snažit strhnout za pár dnů. A třeba dneska jsem vstávala ve 4 ráno do práce, takže jsem jen uklidila balkon, ozdobila ho a teď se chodím kochat
Člověk musí mít radost z maličkostí.
No a vzhledem k tomu, že devítiletému začaly kolem školního batohu lítat mušky, tak jsem ho donutila, aby vykydlil obsah, no byl to celkem běs
Oproti tomu je většina nepořádku v domácnosti pořád v pohodě. ![]()
U nás je uklizeno permanentně, dost dbám na pořádek a vedu k tomu i dceru, má dva roky a pokoj má stále uklizený, je naučená, že s čím si přestane hrát vrátí na své místo než si vezme novou hračku… No a manžel je už taky naučený si po sobě uklidit. Vysávám a vytírám obden, prach jednou týdně, koupelna +wc denně, na to jsem vysazená
Vánoční úklid tím pádem neřeším, není co uklízet ![]()
Dvou a půl letá dcera a deseti měsíční syn…na Vánoční úklid kašlu
. Lítám a uklízím průběžně celý den, jinak bychom se utopili v hadrech a hračkách. A někde jsem četla takové vtipné přirovnání…uklízet být ve kterém jsou děti je jako čistit si zuby a u toho žrát fidorku
.
@z92 píše:
U nás je uklizeno permanentně, dost dbám na pořádek a vedu k tomu i dceru, má dva roky a pokoj má stále uklizený, je naučená, že s čím si přestane hrát vrátí na své místo než si vezme novou hračku… No a manžel je už taky naučený si po sobě uklidit. Vysávám a vytírám obden, prach jednou týdně, koupelna +wc denně, na to jsem vysazenáVánoční úklid tím pádem neřeším, není co uklízet
Cože?to musím dceru naučit taky
@GabinkaCh a právě proto si platím uklízečku
velice dobře utracené peníze. Ale jestli toho máš tolik a z nějakého důvodu uklízečku nechcete/nemůžete mít, nevidím důvod, proč by si tvůj muž po sobě nemohl uklidit sám a aspon trochu tím pomoci.