Ukňourané dítko

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
12.4.22 11:43

Ukňourané dítko

Ahoj holky, mám syna budou mu letos 5.
Je hodný kluk. Dost si sám i vyhraje je i šikovný co se týče her, básniček a učení něčeho nového.
Je ale dost ukňourany. Někdy je den kdy má problém jen třeba s jídlem. Ale jsou dny kdy je problém se vším. Ponožky nejdou řev, jídlo nechce řev, blbě vyndaný jazyk u bot řev, bunda zapla výš řev, mytí hlavy řev🤦‍♀️
Nutno říct že ve školce tohle vůbec nedělá. Dělá to jen doma. Vůbec nevím jak tyhle situace dávat, protože jsem občas už jako fakt vynervovana.
Potřebovala bych pomoc od někoho kdo to má doma také a řekl by mi jak tu situaci zvládnout. Domlouvání totiž vůbec nefunguje.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
33018
12.4.22 12:11

Zhluboka dýchat. Vysvětlit (a opakovat) dítěti, že pokud má problém, tak ho musí konkrétně pojmenovat, že na fnukání nikdo reagovat nebude.

Pokud vím, že je problém a v čem, mohu pomoci. pokud mi tam někdo akorát kňučí, nevím, v čem je problém a jak pomoci.

Na to fńukání (kvůli číčovinám) prostě nereagovat.

Musí se naučit dostat se na úroveň komunikace, založené na faktech a konstruktivním přístupu, ne emocích a manipulaci.

Ve školce to nědělá
a) protože mu to tam nikdo nežere a dostal jasnou hnd v začátcích stopku
b) sám ví, že je to všeoběcně neakceptovatelný způsob komunikace, a takže se nechce v kolektivu ztrapnit
c) doma se cítí dítě bezpečně, takže si k rodiči dovolí víc. Protože od rodiče ve většiíně případů nehrozí vůči dítěti vyloženě destruktivní reakce.

Edit a zkusit dítě zrcadlit - až budeš mít ty s něčím problém, začni fńukat a dělat přesně to, co to dítě. A pak s ním rozeber, jak se mu to líbí, když se maminka chová takhle. A jak by to třeba mohla udělat lépe…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.4.22 13:15

@Svistice
Máš pravdu s tou školkou.
Vyzkouším i to zrcadlení, když třeba uvidí sám sebe, tak ho to bude samotného štvát. Někdy je to fakt složitý mám ještě menší dceru a ta jde do všeho zas po hlavě. Jsou ji dva roky a je schopná ho obléknout protože mu to trvá. :zed:

• Citovat
  • Upravit
pet p
12.4.22 21:06

Synovi je taky 5 a taky to dělává. Je to jeho způsob, jak ventilovat nespokojenost a blbou náladu. Někdy je ta příčina např. v tom, že má málo pozornosti nebo třeba že se někam spěchá, že se mu něco nebo někam nechce apod. Když má dobrou náladu a je spokojený, tak to nedělá.
Občas si to pro sebe přirovnávám k tomu, že když se dospělému něco nechce, tak to taky obrblá a má u toho kecy… no a dítě to má taky, akorát ta intenzita je o dost větší (ostatně jako obecně intenzita všech emocí u dětí je větší).
Pomáhá mi na to dívat se na to jako na to nespokojené brblání a nechat ho být. Taky vysvětluju, že pokud se mu něco nelíbí a je nespokojený, tak je lepší to pojmenovat a snažit se komunikovat jiným způsobem.
A taky se snažím přijít na to, v čem je problém a pokud můžu, tak to nějak vyřeším. Často stačí jenom dohoda. Např. ok, vidím, že se ti to nechce dělat hned, tak kdy bys to chtěl udělat? Dobře, ok, takže než bude ručička na hodinách na tomhle čísle.
Ale někdy to vyřešit nemůžu. Např. musíme odejít, jemu se nechce, no tak to ventiluje kňouráním.
A když je to pořád a kvůli všemu a já už nemůžu, tak mu řeknu, že už to nechci poslouchat a ať to nedělá nebo si to jde dělat jinam.

• Citovat
  • Upravit
601
13.4.22 16:37

Vítej do klubu „všechno je problém“ nemyslím si že existuje způsob jak to vyřešit, je to povaha, jen obrnit nervy ale taky se mi to občas nedaří no…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí