Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@smile_xxx píše:
@Harley 1
A co si z toho dítě má vzít, když horko těžko vymyslí 29 hezkých vlastností, a náhodně je přiřadí ke spolužákům? A jak tu někdo radil „hezká“, to není vlastnost a byla bych s tím velmi opatrná, hodnotit něčí vzhled. Napsala bych, že některé děti neměla dcera ještě čas poznat, aby k nim mohla patřičnou vlastnost přiřadit. Učitelka by to měla pochopit.
Zajímalo by mne, jak s tím seznamem pak bude učitelka pracovat, aby minimalizovala / zastavila šikanu. Vážně mne to zajímá. To řekne: Pepíček jste neprávem šikanovanovali, ale podívejte se, kolik z vás ho vidí jako „šikovného, chytrého, pomůže s taškou, má smysl pro humor“ nebo co?
A proc nahodne?
@Harley 1 píše:
@Ou to asi jo ale ona vážně neví ani nemá ve škole moc kamarády![]()
Tak to může brát jako způsob se potom o nich něco dozvědět. Může úplně s přehledem napsat „Zatím ji moc neznám, ale působí na mě tak, že by mohla mít ráda fajn filmy, o jednom jsem ji zaslechla vyprávět.“ Prostě ať si vybaví nějaké střípky, zážitky, a formuluje to ne tak, že ten člověk je takový a takový, ale „připadá mi“, „mohl by možná být…“, „zdá se mi, že…“, „nevím, jestli se trefím, ale…“
Koneckonců potom může třeba ta spolužačka přijít a říct „včera jsem koukala na film X, nevidělas ho? Docela ses trefila, filmy mám ráda…“ a otevře to konverzaci a s těmi kamarády jí to může pomoct. No a pokud se netrefí, tak minimálně učitelka víc ocení, že o tom dcera uvažuje a pochybuje, jestli je dost zná, a když jí řeknou spolužáci, že se sekla, tak řekne „ok, netrefila jsem se, jenom jsi tak na mě působil, ještě tě neznám“ a nemůže říct nikdo ani popel.
@smile_xxx píše:
@Harley 1
A co si z toho dítě má vzít, když horko těžko vymyslí 29 hezkých vlastností, a náhodně je přiřadí ke spolužákům? A jak tu někdo radil „hezká“, to není vlastnost a byla bych s tím velmi opatrná, hodnotit něčí vzhled. Napsala bych, že některé děti neměla dcera ještě čas poznat, aby k nim mohla patřičnou vlastnost přiřadit. Učitelka by to měla pochopit.
Zajímalo by mne, jak s tím seznamem pak bude učitelka pracovat, aby minimalizovala / zastavila šikanu. Vážně mne to zajímá. To řekne: Pepíček jste neprávem šikanovanovali, ale podívejte se, kolik z vás ho vidí jako „šikovného, chytrého, pomůže s taškou, má smysl pro humor“ nebo co?
Učitelka donutí děti se zastavit a přemýšlet, podnítí jejich zvědavost o těch druhých něco zjistit/vědět, posílí sebevědomí dětí, že na nich ostatní vidí něco dobrého. Může to postavit třeba tak, že řekne, že deset dětí vnímalo u někoho jako hlavní vlastnost laskavost, a kdo by to podle nich mohl být? Děti začnou hádat a tím v podstatě samy těm laskavým ukážou, že je tak vnímají (a nakonec ta učitelka vůbec nemusí žádného vítěze říkat, a děti si třeba samy o přestávce řeknou „já napsal jako laskavého Honzu, koho ty?“ a opět tím podnítí jejich komunikaci).
Takové úkoly fakt smysl mají. Češi se moc chválit neumí, máme tendenci pochvaly shazovat, ale přitom se z nich uvnitř radujeme.
@Harley 1 píše:
Akorát jsem u kamarádky která má 13 letou dceru. U nich ve třídě se řeší šikana dvou dětí, a prý za domácí úkol od třídní učitelky dostali seznam všech dětí konkrétně 29. Ao každé mají napsat jednu hezkou vlastnost mají to do zítra. Teď je ale problém to že tu už hodinu sedíme a vůbec nevíme co napsat. Zatím máme vyřešeno jenom sedm dětí. K tomu se dobré vlastnosti nesmí opakovat.. Taky ona tam Jenny do té školy chodí teprve od září tak ještě všechny úplně nezná.
. Poradí někdo něco hezkého A co se dá napsat?
![]()
Dle mě není řešení, že za ni vymýšlíte vlastnosti kamarádek, o kterých v podstatě nic neví, jak to tak vypadá.
Učitelce by pomohlo, kdyby napsala popravdě, že o některých nemá naprosto co napsat.
Takhle uč. bude mít obraz o situaci ve třídě.
Ale že e-mimi bude vymýšlet kladné vlastnosti a ty vlastnosti se budou náhodně přiřazovat, to je o ničem… ![]()
@free333 máš pravdu
. Ale i tak díky všem za rady a nápady 👍
@Zeoli píše:
@Mar__tanka1983 jo je to dobrý úkol, akorát proč by se vlastnosti nemohly opakovat, pokud je ty děti mají… To je mimo.
Já bych řekla, aby dítka donutila nejen spolužáky ocenit, ale skutečně se zamyslet, čím kladným jsou jednotliví spolužáci výjimeční. Mě se ten úkol líbí, má smysl.
@smile_xxx píše:
@Harley 1
A jak tu někdo radil „hezká“, to není vlastnost
A co to je? ![]()
Jasně že je to vlastnost.
@MrsNorris píše:
A co to je?
Jasně že je to vlastnost.
není to vlastnost
1. Vtipný
2. Milý
3. Laskavý
4. Přátelský
5. Kamarádský
6. Vlídný
7. Štědrý
8. Komunikativní
9. Důvěryhodný
10. Spolehlivý
11. Obětavý
12. Vstřícný
13. Družný
14. Odvážný
15. Statečný
16. Nápomocný
17. Chytrý
18. Bystrý
19. Inteligentní
20. Sečtělý
21. Vzdělaný
22. Schopný
23. Organizovaný
24. Talentovaný
25. Pořádný
26. Veselý
27. Pozitivní
28. Odhodlaný
29. Čistotný
@vokishka píše:
není to vlastnost
A co to teda je? ![]()
Vlastnost, nebo-li atribut, je stejně tak to, že je někdo hezký, jako že je někdo hodný.
@vokishka píše:
není to vlastnost
Podle mě to vlastnost je, ale ne charakteru. Vzhledu.
@MrsNorris píše:
A co to teda je?Vlastnost, nebo-li atribut, je stejně tak to, že je někdo hezký, jako že je někdo hodný.
je to vnější popis, stejně jako třeba to, že má krátké vlasy. To taky není vlastnost