Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Harley 1 chápu zoufalost matek/ tetiček nad některými úkoly, obzvláště takto k večeru a nejlíp na zítra… ![]()
@vokishka píše:
je to vnější popis, stejně jako třeba to, že má krátké vlasy. To taky není vlastnost
Mít krátké vlasy je vlastnost stejně jako dobře zpívat. ![]()
Vlastnost neznamená nic specifického pro lidské nitro. Ostatně vlastnosti mají i neživé předměty.
@vendulaaa píše:
@Harley 1 chápu zoufalost matek/ tetiček nad některými úkoly, obzvláště takto k večeru a nejlíp na zítra…
kdyby si 13leté dítko plnilo povinnosti tak, jak má, nemusela celá široká rodiny zoufale přemýšlet nad náhradním úkolem…
@neumisa
. Takhle je to běžně kamarádka už je zvyklá jednou prý řekla že mají projekt když šli v 11 hodin spát. Tak vstali a šli dělat. ![]()
@Harley 1 píše:
@neumisa![]()
. Takhle je to běžně kamarádka už je zvyklá jednou prý řekla že mají projekt když šli v 11 hodin spát. Tak vstali a šli dělat.
jo, to je děsná standa, že dítě v 7. - 8. třídě nedělá úkoly. V žádném případě bych nevstávala a úkol nedělala, ať si to dítě vyžere samo, věk a rozum už na to má. Matka si kakinká do vlastního hnízda.
@neumisa píše:
jo, to je děsná standa, že dítě v 7. - 8. třídě nedělá úkoly. V žádném případě bych nevstávala a úkol nedělala, ať si to dítě vyžere samo, věk a rozum už na to má. Matka si kakinká do vlastního hnízda.
jestli ono to nebude celé trochu jinak, podle další diskuse
@vokishka píše:
jestli ono to nebude celé trochu jinak, podle další diskuse
už jsem objevila… ![]()
Myšlenka pěkná, ale docela nešťastné zadání. Chápu, že učitelka chtěla ať se děti zamyslí a prostě ke každému spolužákovi nenapíšou to samé. Ale chtít hned 29 hezkých rozdílných vlastností je trochu moc. Řekla bych, že to přesně povede k tomu, že vůbec nějakých 29 vlastností vypotí. A potom je prostě už bezmyšlenkovitě přiřadí ke spolužákům. A jestli se na ne hodí už řešit nebude. Hlavně, že ty vlastnosti má. Protože Petra je milá a kamarádská, ale taková je i Lucka a Dáša. Ale napsat to může jen k jedné. A tak Lucka bude energická, Dáša tolerantní… Navíc holčina, která ještě ani všechny pořádně nezná bude chtě nechtě střílet od boku.
@zrcadlo píše:
Učitelka donutí děti se zastavit a přemýšlet, podnítí jejich zvědavost o těch druhých něco zjistit/vědět, posílí sebevědomí dětí, že na nich ostatní vidí něco dobrého. Může to postavit třeba tak, že řekne, že deset dětí vnímalo u někoho jako hlavní vlastnost laskavost, a kdo by to podle nich mohl být? Děti začnou hádat a tím v podstatě samy těm laskavým ukážou, že je tak vnímají (a nakonec ta učitelka vůbec nemusí žádného vítěze říkat, a děti si třeba samy o přestávce řeknou „já napsal jako laskavého Honzu, koho ty?“ a opět tím podnítí jejich komunikaci).
Takové úkoly fakt smysl mají. Češi se moc chválit neumí, máme tendenci pochvaly shazovat, ale přitom se z nich uvnitř radujeme.
No, to ale neklapne, kdyz to za ni udela mama po konzultaci s emiminem.
@Sedmnactnulajedna píše:
Stejně jako třeba já si okamžitě vybavím, kdo z místních diskutérů je za každých okolností arogantní. Jo, pardon, to mají být dobré vlastnosti. Bohužel pod tou poklicí jedovatosti nevidím žádnou
No, ono se ale casto ukaze, ze mely lepsi odhad nez ty laskave naivni…
@mroe píše:
No, ono se ale casto ukaze, ze mely lepsi odhad nez ty laskave naivni…
A je nějaký problém jednat s lidmi slušně, jakkoli si myslím, jak moc jsem vědoucí? Měla jsem za to, že to se nevylučuje.
@Zvonielka píše:
Dcera chodi do nove tridy od zari, ale i ja bych umela napsat na kazdeho spoluzaka dobrou(i spatnou vlastnost). Je jich 30. Protoze jsem trvala na tom, aby se bavila s kazdym a protoze se zajimam.
To buvh teda chtela videt ten zajem
. Dcera je v tercii a tam 1/4 tridy skoro neznam… a zajimam se teda dost…a dcera je hoodne sdilna:).
Já bych se inspirovala v astrologii v popisech vlastností u jednotlivých znamení. ta jsou specifikována tak, aby to padlo na každého.