Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojky, po dlouhé době zakládám diskuzi, naposledy asi když jsme se snažili o mimco 😃 teď už to teda není mimco, ale má 2 roky a 2 měsíce a chci přestat kojit.. rada bych nějaké rady, tipy, nebo jen se podělit o zkušenost jak to bylo u vás.. předem píšu, ze tady nechci rady typu nechat vyřvat vždyť už je velký apod.. on ne úplně dobre zvládá tady ty situace emocionálně, je rozhozeny ze všeho atd.. teď se pořad budí a pláče, je toho přes ty Vánoce na nej dost, je dost vnímavy tady na to a snáší to špatne.. jeden večer jsem ho nechala vyplakat, ze zkusime usnout bez kojení a teda trvalo to hodně dlouho, krik, vztekani, což je normální a čekala jsem to, ale to co děla, není snad ani krik, to je šílený zachvat, vymýtani ďábla to připomíná
no a teda na tohle já nemám, vyprdla jsem se na to a kojim dal a přemýšlím jak to udělat co nejvíce v pohodě hlavně pro nej.. je dost upnuty na to kojení, teprve měsíc se nekoji přes den, to jsem utnula, jinak by se nejraději kojil cele dny a pořad mi lezl do vystrihu.. takže teď už měsíc přes den nic, od te doby taky v noci spí trosku hůř, asi to potřebuje nějak vstřebat.. tak teď akorát přestat v tu noc, ale u nas pořad buzení několikrát za noc, někdy každou hodinu na kojení.. kdyby se budil jen třeba 2× za noc, bylo by to jednodušší přestat, než když co hodinu rve.. jsem z toho zoufalá a vlastně na to nemám ani to srdce, ale vím ze už nechci kojit.. budu rada za vaše zkušenosti a příběhy ![]()
@18verca neporadim, jen se pripojim k diskuzi..resim to same, mam ale 15ti mesicniho, jsem tehotna a dost me to nekdy,,vycucava”.. uz par pokusu bylo, ale stejna reakce jako u vas a srdce na to nemam. Jediny kdy vydrzi v pohode je, kdyz nejsem doma.. ted jsem mela dvoudenni kurz od rana do 15hod. A kojila sem vlastne pred spanim predesly den a pak az vecer kdyz jsem byla doma.. tak si myslim ze by to mohl byt jediny setrny zpusob jak prestat.. ale ted ma zase od rana teploty, tak chce zase prso porad🙄me prijde ze v tech prsou uz nic nemam, vubec se mi nenalejvaj jak jsem tehotna
zadny rady co dostavam nepomahaj, gynekolog mi rekl ze ho mam nechat rvat a ze bude rvat tejden a bude to dobry a kamaradka mi rekla ze ma pravdu😂
k_hand:takze takovy rady taky neberu
@vabarbora kamarádce se v těhotenství taky přestalo tvořit mléko, je to těma hormonama a věřím, ze to musí být vyčerpávající.. já nejsem těhotná a je to pro mě už náročné dva roky v kuse pořad kojit
srdce na to fakt nemám, ale nějak to skončit musí.. i pro mě je to citlivé a obrecela jsem to, když jsem se rozhodla přestat přes den, to byla u nas velká změna, nebo pořad vlastně je.. jinak se cele dny jen kojil a kňoural, ze chce prso 😃 jestli to u vás je v pohodě, když jsi na noc pryč, asi bych to udělala takhle.. malý ještě nebyl s nikým na noc ani s manželem, to by byl celou noc takový řev a to nechci
V tehotenstvi jsem odstavovala 20mesicni a 2,5letou. Vzdy pomohlo jedine to, ze jsem byla tyden pryc (jednou v nemocnici a jednou me manzel poslal si odpocinout na wellness a postaral se o 3 deti). A bylo to uplne na pohodu. Kdybych byla treba v obyvaku a manzel by uspaval v pokojicku, tak by to neklaplo, deti by vedely, ze je mleko dostupne. Jedina 9mesicni se odstavila sama, taky pri mem tehotenstvi.
No a ctvrtou jsem odstavila letos v lete ve 2,5 letech. Mela jsem boreliozu a predepsana ATB se nesmi pri kojeni. Male jsem vysvetlila, ze mam “au od brouka” a ze pan doktor zakazal mlicko. A bradavky jsem prelepila ctvercovymi naplastmi. Tak jsme si spolecne mockrat zanadavaly na brouka a mala to vzala. Ty naplasti jsem teda musela nosit 14 dni a mala kontrolovala, jestli je jeste au, vynadala broukovi a bylo to ok. Jenze pak jsme jeli na dovolenou do kempu a asi treti noc mala starsne rvala. To uz byla 14 dni odstavena. No a ja ji nemohla nechat rvat ve 2 rano mezi temi stany. Tak jsem ji dala nakojit, laktace se vratila. Znovu jsem ji odstavovala v zari. To bylo mnohem narocnejsi. Trvdila mi, ze me to uz neboli apod. No ale uz je odstavena.
Příspěvek upraven 30.12.23 v 21:58
Nekojim už něco přes měsíc, dceři v te době byly 2r a 3mesice, desne jsem se toho bala protože jinak mi neusla, kojila se hodně přes den a opravdu moc v noci. Už mě to zmahalo, tak jsem si řekla, že už toho bylo fakt dost. Namazala jsem si prsa marmeladou a rychle ukazala jako, že mám bebi a že zalepime naplasti. A vzdycky když plakala, tak jsem ji hladila a říkala, že mě to bolí, ať se podiva, že mam naplast a ze se to musí zahojit. Asi 3 dny plakala před usnutim a nekdy i chvilku v noci, ale přes den to bylo v pohodě. A pak asi 2 tydny chtela videt zalepena prsa a hladila mi je 😁 teď už si ani nevzpomene a usíná ke mě schoulena jak pri kojeni a celou noc je na mě nalepena, ale spinka najednou krásné a když se probudi stačí pohladit. Čekala jsem to opravdu strašne, protože většího kozomila jsem nikdy neviděla a ty scény co dělala, když už jsem nekdy byla unavena a nechtěla dát prsa, byly fakt šílené. Ale za me to oproběhlo opravdu v pohodě a nikdo jsme nečekali, že to půjde tak hladce.
Musíš být pevně rozhodnuta, že chceš přestat kojit. Pak musíš dítě naučit usínat jinak. Je logické, že chce MM, když je na to zvyklý. Jinak bych to zkusila nejdřív v době kdy bude v pohodě ( bez stresu, bez naročného období) nejdřív vysvětlit přes den. Můžeš ukázat že třeba au prsa, aby to viděl. A pak prostě vydržet nedat, opakovat a učit usínat a spát jinak. Ale hlavně musíš vydržet. Četla jsem že třeba lze prsa přelepit, potřít citronem že mlíčko fuj. Ale u nás to nikdy nefungovalo.
@Alca1212 já si taky říkám, ze vetsi prsomil než můj syn není
já teda ještě na noc pryč nebyla, ani nevím jak by to zvládal, vždycky strašně scény a rve maminka
@kocourGarfield ve všem mas pravdu.. musím být pevně rozhodnuta.. před tím mesicem, když jsem přestala přes den, jsem opravdu rozhodnuta byla a šlo to fakt hezky až jsem se divila, protože nikdy predtim to nevyšlo.. ale na tu noc asi ještě rozhodnuta nejsem i přesto, ze mě to štve to noční kojení.. ale jak říkáš, pockame až se vše uklidni a bude v klidu, teď je toho na nej moc
@18verca píše:
@Alca1212 já si taky říkám, ze vetsi prsomil než můj syn neníjá teda ještě na noc pryč nebyla, ani nevím jak by to zvládal, vždycky strašně scény a rve maminka
Ja bych zkusila byt pryc od rana. Ne az na noc.
@18verca píše:
@Alca1212 já si taky říkám, ze vetsi prsomil než můj syn neníjá teda ještě na noc pryč nebyla, ani nevím jak by to zvládal, vždycky strašně scény a rve maminka
U nás manžel uspal jen jednou a to tím, že asi hodinu brečela, že chce mě a pak se asi za 2h probudila a kdybych tam nebyla, tak by to byl asi mazec. Taky jsem si rikala, že by to pro mě bylo nejlehčí zdrhnout na víkend, ale tady nejde o mě že. Takže jsem tu pro ni v té situaci byla a zvladly jsme to spolu a jsem za to ráda. Konecne ráno se nevzbudi s brekem, že chce mléko, ale obejme mě a řekne maminko mám tě ráda ![]()
@Janča6 u nás to nikdy nefungovalo. Vždy si to pak dítě muselo dát se mnou.
Ale každé dítě je jiné samozřejmě.
Dost podobně jsem to měla u své dcery a také jsem přestala kojit ve dvou letech. Nejdříve jsem omezila den (kojila jen na odpo spaní), ale noci byly o to horší…skoro jsem nespala. A když jsem zjistila, že postupně omezování kojení není cesta, bohužel jsem to utnula radikálně v jeden den. Pomohly si myslím dvě věci: předem slovně připravovat, že mlíčko nebude, stanovit si den, který to bude. Nenechat ho v emocích samotného. Dcera to hrozně obrečela, bylo to těžké pro nás všechny, trvalo to cca 3 noci. Čtvrtou už spala skoro celou noc bez buzení. Akorát se jí tím zrušil odpolední spánek, protože měla návyk usínat u prsa a jinak prostě za boha neusnula…možná jsou i šetrnější způsoby jak ukončit kojení i bych si to tak přála, ale jakmile dcera nedostala prso, jak zrovna chtěla, spustila šílený řev…takže chápu a držím palce, ať to brzy nějak vyřešíte ![]()
Taky chci odstavit, malá má 2,5 roku a kojím jen na uspání v poledne, večer, případně brzo ráno. Když nedám, tak řev. Večer usne s tátou, to je v pohodě až tedy na to, že jim to trvá dvě hodiny.
Nicméně polední spánek tak realizovat nejde, manžel je v práci a já potřebuju, aby spala, protože v tu dobu pak pracuju. Zatím vždy ustoupím, aby nebudila další členy rodiny nebo, že je mi jí líto. Umí dobře mluvit, takže mě prosí, ať jí dám mlíčko, že ho potřebuje
. Přilepit prsa a lhát, že mám bebí, mi přijde blbý, ale asi to budu muset zkusit.
Starší dva jsem odstavila úplně v pohodě. Jen tahle cácorka moje ne a ne se toho vzdát. ![]()
@18verca ja nebyla pryc na noc ale prez den😁ale kojila jsem az kdyz sel spat, u tatinka nebo u babicky totiz bylo jasny ze mliko nepotece.. a chova se s nima uplne jinak nez semnou😁v noci nastesti spinka celou noc(klepu), takze to nekojim
@kocourGarfield píše:
@Janča6 u nás to nikdy nefungovalo. Vždy si to pak dítě muselo dát se mnou.
Ale každé dítě je jiné samozřejmě.
A to bylo dítě celý den s tatínkem a celý den po tobě tesknilo? Nebo nastal problém až večer při uspávání?
První 3 holky byly prakticky pořád se mnou. Přesto na mě nebyly vůbec závislé, to jsem viděla. Klidně by z hřiště odešly s cizím člověkem
Nebo párkrát se mi poštěstilo je dát do dětské skupiny u manžela v práci. To pak byly beze mě pár hodin a pohoda. Kojily se klidně 20× denně, ale jen když jsem byla u nich. Jak jsem byla pryč, mléko (třeba v 1 roce) nepotřebovaly. Uspávala jsem je výhradně kojením, většinou to trvalo 2 hodiny.
Když jsem pak ve 20 měsících první dcery musela na týden do nemocnice, tak si ji manžel ráno v nemocnici převzal, celý den se jí věnoval, byli na procházce, hráli si, pak jí pustil její oblíbený film Císařův pekař, uvařil jí španělské ptáčky podle receptu, který jsem mu poslala do SMS, večer jí řekl pohádku a ona do 10 minut spala. Na mě si ani nevzpomněla. A já se tak děsila, jak to spolu zvládnou. Jenže ona prostě věděla, že maminka není v dosahu, takže mléko nepotřebovala.
Pro odstavení třetí (2,5leté) dcery jsem odjela na týden pryč. Taky se kojila 20X denně, bez kojení neusnula. Manžel první den vzal všechny na koupaliště, užili si den. A ona večer krásně a rychle usnula. Kamarádkám to fungovalo stejně.
Ale jak píšeš, každé dítě je jiné.
Ještě dodám, že nejstarší jsem zkoušela odstavit v jejích 18 měsících, to už jsem byla těhotná a kojení mi vadilo. Jenže ona věděla, že jsem v obýváku, takže manželovi v pokojíčku 2 hodiny řvala. Pak se uřvala, ale jakmile chtěl manžel odejít, tak se probudila. Takže jsme to vzdali.