Ukončení kojení správně

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
11
1.10.23 22:26

Ukončení kojení správně

Ahoj, chtěla jsem se s vámi podělit o tipy, jak alespoň trochu správně ukončit kojení.

1.Dejte si čas - ve většině případů to nemusí být ze dne na den
2.Začnete s uklidňovanim mimo prso - nám nejvíce pomohlo nošení na hrudi a dělání zvuku ššš, případně pochopení pro pocity (to muselo bolet moc mne to mrzí, vím že jsi smutny kvůli mlicku, mrzí mne to atd)
3. Spojte kojení s místem případně aktivitou. Koji se pouze v posteli nebo pouze na spaní. Zpočátku i mimo spánek, ale v posteli a tedy venku se nekojí pokud se nejde spinkat v kočárku/autě
4. Omezeni kojení přes den. Mějte po ruce vždy svačinku, co má dítě rádo. U nás třeba kapsičky. Ano jsou sladké a ano sporadalo jich naše dítě za 14 dní spoustu, ale bylo to jediné co fungovalo na hlad venku, když se miminko chtělo kojit a vše ostatní odmitalo. Rychlá příprava a rychle zvýšení cukru a konec pláče z hladu - a ano snedlo třeba 2 na posezení a pak bylo až ochotne si dat jablko/blumu nebo rohlik.
5. Ukončení kojení před spánkem ve dne - pořád jsme jen kočarkovali nebo jezdili v autě na spaní.
6. Pro mne nejtěžší krok ukončení kojení přes noc - poradna večeře a pak na uspání buď opět do auta nebo do kočárku a pak přenést. V noci čekat pláč a utesovat jako bod 22.to trvalo kupodivu jen 2 noci.
7. Uspani doma - po 3 dnech jsme přestali jezdit autem a miminko se večer jenom pritulilo a usnulo po večeři a čištění zubů. Ještě tedy na noc pouštíme šumění. Začali jsme když se ještě kojil aby věděl, že ten zvuk znamená spánek.

U nas celý proces trval měsíc možná i dva. Musela jsem kojení ukončit ze zdravotních důvodů. Celkem jsem to obrečela, ale ve výsledku strach byl větší nežli ukončení kojení. Náš vztah se nezměnil. A ne postup odjedu na víkend a nechám manžela s miminkem jsem vážně nechtěla akceptovat. Nutné podotknout, že jsme s ukončováním kojení začali až po roce dítěte. Také jsme se synovi snažili vysvětlit vše. Nejtěžší bylo samozřejmě nepovolit když syn plakal. Jenže, zdravotní důvodové holt téžko obejdou. Také mám pocit, že se více mazlíček přes den namísto kojení. A ano zničila jsem si za ty 2 noci záda tím utesovanim. A tedy je dobrý se pak objednat k fyzioterapeutovi, který vám je srovná.

Naše dítě odmítlo úplně lahvičku s umělým mlékem. V noci se jen napije z hrníčku a pak zas usne. Odmítl dokonce i mliko z hrníčku, jak kravské tak umělé. A lahvičky i třeba s vodou ho rozčilujou. Takže se slovy pití pití si nakonec vždy dal nejraději z hrníčku.

To je náš příběh, protože když jsem hledala v diskuzích stále jsem narazela na to abych nechala miminko samotné s otcem a tak píši, že to jde i jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22375
1.10.23 22:59

Ty jo, takovy dlouhy popis. Ja skoncila s kojenim 2× a zadny problem to nebyl. Proste jsem jednou prso nedala a hotovo. Ani zada jsem si neznicila. Ani zadne tajtrdliky nedelala. Ja nemela nikdy prsni zavislaky. Kazdy dite+matka je original. To, co fungovalo tobe jinym fungovat vubec nemusi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
1.10.23 23:12

Já dítě prsofila měla. Kojení průměrně 8× za noc. A šlo to bez pláče a zničených zad. Nejdřív jsem naučila jiné spánkové asociace přes den, pak se to přeneslo na noc, pak na jenom společné ležení a usínání bez asistence, pak na tatínka a pak jsme postupně odbourávali noční kojení. Vždy jedno méně raz za pár dní. Spal s tatínkem, ať necítí mlíčko a já přicházela jenom na kojení. Náhradní pití nebylo. Chlap vyhlásil, že on se v noci s nějakými čajíčky babrat nebude. A do dvou týdnů spali oba jako medvědi celou noc. Denní odstav byl 3 měsíce později, to vůbec nebyl problém. Jsem zvědavá, jak to bude podruhý. Miminko naštěstí až takový prsofil není. Taky má trpělivost je v tomhle mnohem menší, už mám všech kojení, těhotenství celkem dost, takže se s tím tolik babrat nebudu.

• Citovat
  • Upravit
34322
1.10.23 23:25

Ve finale bohate staci jedine tri veci:

• koncit ve veku cca 20 mesicu a pozdeji
  • nez skoncim uplne, ubrat kojeni tak, ze zbyde kojeni na uspani
  • byt na 120 % procent rozhodnuta, ze nedam
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5672
1.10.23 23:34

Tohle může platit leda u miminka. Jako uspávat v autě nebo kočárku, to bych večer nedělala, akorát si můžeš zadělat na další problém. A ani tedy neznám nikoho, kdo by přestával kojit tak, že nechá dítě otci a někam odjede na x dní. Přestávala jsem 2× postupně, kolem 1,5-2 let. Teď je dceři 28 měsíců, kojím jen na uspání, případně v noci, ale určitě bych jí nezvládla celou noc nosit po baráku. :lol: Zatím odolávám, ale až se rozhodnu, prostě to utneme a bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
1.10.23 23:37

Když musíš tak musíš. S tím moc neuděláš, krom prostě odstavit. Hlavně ať je vše ok :kytka: A proběhlo to u vás hladce. :palec:

Příspěvek upraven 01.10.23 v 23:44

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
1.10.23 23:38

K tomu uspávání. Mám dítě které nikdy nespalo jinde než v posteli. Neusnul v kočáře, ani autě. Čili u nás ježdění smůla. Když na spánek přišlo ( nebyli jsme doma ), tak raději spánek zrušil.

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
1.10.23 23:44

@Lil Kitkatt zrovna tady se to doporučovalo.

Ja odstavovala x krat tedy, když jsem se rozhodla. Ve většině případů starší děti, ale bylo to moje pevné rozhodnutí, takže to šlo. Já tedy musela odstavit všechny naráz. Nejlepší domluva byla s 3l. Normálně jsme se domluvili že nejdřív kojení jen na noc ( přes den nespal už ) a pak že už stačí že konec. ( odhaduji cca 3,3 l ).

Teď kojím 2,5 l co normálně chodit do školky ( po adaptaci úplně v pohodě). A věřím že až nastane čas, tak se taky domluvíme. Zatím jsme ani jeden do toho bodů nedošli.
Někdy to jde v klidu. Z těch x dětí mi pouze jedno vzalo UM, ale pak ho tedy vyžadovalo děsně dlouho. Udělalo si z toho rituál ;()

• Citovat
  • Upravit
101535
2.10.23 04:48

@LucMuc No, ja pockala, az se odstaví dítě a usetrila jsem sebe i jeho vsech popisovanych tanecku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.10.23 07:14

Dobre rano, ja uz jsem totalne bezmocna. Mam dite 16 mesicu a kojeni je u nas stale na vyzadani. Spi s nama v posteli, takze usinani je u prsa, coz mi nevadi. Par hodin spinka krasne, ale cca od 1:00-1:30 zacina peklo. Od teto chvile vyzaduje prso imervere v puse a jakmile mam zendenci vyndat, tak zacne plakat. Kdyby aspon pila a nebo jen dudlala, ale ona se krouti, na prsa mi tlaci a proste je to jedno velke spatne. Nehlede na to, ze jsem stale na jednom boku a spani totalne pretrhane. Tuto noc jsem ji dala napit a dal uz prso nedala. Od pulnoci do 4:00 neco sileneho. Vubec netusim, co s tim :zed: :think:

• Citovat
  • Upravit
4
2.10.23 10:44

Co takhle kojit do samoodstavu? Proč brat diteti neco, co pro nej znamena nejvice? Pak nebudete muset zbytecne toto resit ;) neni to jen o mleku, take o pocitu bezpeci, duvery ve vas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
2.10.23 17:54
@Anonymní píše:
Dobre rano, ja uz jsem totalne bezmocna. Mam dite 16 mesicu a kojeni je u nas stale na vyzadani. Spi s nama v posteli, takze usinani je u prsa, coz mi nevadi. Par hodin spinka krasne, ale cca od 1:00-1:30 zacina peklo. Od teto chvile vyzaduje prso imervere v puse a jakmile mam zendenci vyndat, tak zacne plakat. Kdyby aspon pila a nebo jen dudlala, ale ona se krouti, na prsa mi tlaci a proste je to jedno velke spatne. Nehlede na to, ze jsem stale na jednom boku a spani totalne pretrhane. Tuto noc jsem ji dala napit a dal uz prso nedala. Od pulnoci do 4:00 neco sileneho. Vubec netusim, co s tim :zed: :think:

Naucit odpojovat.
Uklidnit, vyndat. Rve, uklidnovat jinak, rve moc, nakojit, uklidnit, vyndat. A furt dokola.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová