Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, řeším kojení s prvním dítětem, tak se jdu poradit. Syn má 11 měsíců a už od jeho 3 měsíců tak nějak bojujeme s kojením, protože málo pil, tak jsme přikrmovali z lahve MM i UM. Mně ale nešlo odstříkavat, prostě jsem to odsávačkou z prsu nevytáhla, tak jsem to vzdala a syn začal postupně vyžadovat UM více a více. Teď jí 3× denně příkrmy (když má světlé období, jinak bohužel často nechce vůbec nic), UM pije jak duha a kojím už jen asi 1× denně a sem tam si cucne v noci. Jenže to kojení vypadá tak, že se přisaje na několik sekund a pak mě kousne, někdy i brečí, pak pije z lahve. Tak si myslím, že už asi nemám moc mléka. Je mi to líto, asi ještě nejsem úplně připravená ukončit kojení, ale v téhle podobě v tom už moc nevidím smysl. Syn vypadá, že mu to asi nechybí, i když se nekojí, mazlíme se hodně a usíná v nosítku. Máte někdo podobnou zkušenost? Myslíte, že můžu kojení ukončit ze dne na den a nebudu mít problém s prsy, pokud se už moc mléka netvoří?
Za téhle situace bych kojení bez jakýchkoliv výčitek svědomí ukončila. Vydrželi jste to dostatečně dlouho. Já jsem u druhého přešla na UM v cca 9-10 měsících. Začal bojkotovat kojení, do té doby láhev s UM neznal. No tak jsem se s ním odmítla dohadovat, dostal flašku a byl na UM do cca 2,5 let. A myslím, že ani nebudeš mít žádné problémy s naléváním prsů či zatvrdlinami…
Tomuhle se říká, že se dítě odstavilo samo
měla jsem to podobně s druhým. Taky postupně přestával chtít prso, odstrkoval ho, nechtěl u něj být, až se nakonec kojil jen jednou za noc. No a to zase přestalo bavit mě, takže pak už nedostal nic, přestal se v noci budit a spal celou noc.
S prsama absolutně problém nebyl, ta se rychle přizpůsobila ![]()
Mne se druhá dcera odstavila ze dne na den v 9 měsících. Nechtěla pak ani UM. Prsa mě bolela pekelně 2 dny. Ale já předtím končila velmi často a intenzivně. U tebe bych se problémů nebála.
Ahoj, oživuji diskuzi a jdu si pro radu… My jsme kojení nakonec ukončili, teď je to asi 10 dnů. Zatím všechno bylo bez problémů, ale dneska jsem si v jednom prsu nahmatala bouličky, které na dotyk trochu bolely, prostě asi plné mlékovody. Trošku jsem odsála odsávačkou, asi 5 - 10 ml, a pak prso zchladila pod studenou vodou a je to lepší. Akorát nevím, jestli bych takové odsávání měla praktikovat, abych zbytečně nestimulovala laktaci… Ale zase se bojím mastitidy. Máte někdo podobnou zkušenost?
Dobrý den,
věřím, že Vám pomůže také odborník z poradny pro výživu dětí do 3 let na eMiminu - stačí do poradny vložit dotaz.
Lucia z Nutriklubu je připravena vám odpovědět na vaše všeobecné otázky týkající se (nejen mléčné) výživy dětí do 3 let nebo konkrétních výrobků od společnosti Danone (Nutrilon a Hami).
Poradna je pro uživatele zdarma, dotaz lze vložit i anonymně ![]()
Držím palce ![]()
Viki ![]()