Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Maminky, prosím o postřehy na téma ukončení laktace s velkými prsty, nebezpečí zánětu. Předchozí diskuze jsem četla, rady na internetu také. Jen nevím, zda to udělat stylem prsa do pevné podprsenky, ledovat, vydržet neodstrikavat, mléko za pár dní odejde; nebo odstrikavat do úlevy, min a min, masáže v teple vodě.
Moje situace: moc jsem nekojila, pak měsíc a půl odsavani elektrickou odsavackou 4× denně po 120 ml, z čehož mě ale tak bolí ruce a zápěstí, že musím skončit. Snížení odsavani na 2× denně asi tři dny. Pak od pátku snizeni jen 2× denně do úlevy např. 20 ml, homeopatika ricinus comunis 30ch, méně tekutin, salvejovy čaj, ve sprše se snažím rozmasirovat tvrdé boule, přes den chladím, nosím pevnou podprsenku. Přesto se prsa nalevaji a bojím se zánětu.
Co vase rady, vydržet bolest a spíše ledovat a skoro neodstrikavat; nebo si ulevovat víc a odstrikat si mléko z těch boulí?
Děkuji za názory.
@Jannie89 píše:
Maminky, prosím o postřehy na téma ukončení laktace s velkými prsty, nebezpečí zánětu. Předchozí diskuze jsem četla, rady na internetu také. Jen nevím, zda to udělat stylem prsa do pevné podprsenky, ledovat, vydržet neodstrikavat, mléko za pár dní odejde; nebo odstrikavat do úlevy, min a min, masáže v teple vodě.
Moje situace: moc jsem nekojila, pak měsíc a půl odsavani elektrickou odsavackou 4× denně po 120 ml, z čehož mě ale tak bolí ruce a zápěstí, že musím skončit. Snížení odsavani na 2× denně asi tři dny. Pak od pátku snizeni jen 2× denně do úlevy např. 20 ml, homeopatika ricinus comunis 30ch, méně tekutin, salvejovy čaj, ve sprše se snažím rozmasirovat tvrdé boule, přes den chladím, nosím pevnou podprsenku. Přesto se prsa nalevaji a bojím se zánětu.
Co vase rady, vydržet bolest a spíše ledovat a skoro neodstrikavat; nebo si ulevovat víc a odstrikat si mléko z těch boulí?
Děkuji za názory.
Jestli jediný důvod, proč chceš ukončit laktaci, je, že tě z odsávačky bolí ruce, tak bych určitě šla cestou pozvolného snížení množství odsátého mléka a byla ráda za každou lahvičku MM, co ještě dítěti můžeš dát. Osobně bych bývala pořídila elektrickou odsávačku (dá se i na některých místech půjčit) a byla za mateřské mléko ráda. Ale když s tím chceš seknout, tak prostě odsávej jen do úlevy, ono to za chvíli přejde.
@unuděná mám právě elektrickou i tak mě bolí zápěstí. Aby mi to mléko dobre teklo, musím to tam držet pevně a hold když jsem ty ruce namahala takto 4× denně měsíc a půl, toto je výsledek. Bolelo mě to i tak, že jsem měla problém zvedat malého - tím pádem co je důležitejsi, MM (stejně jsem dávala i UM z poloviny, tolik MM jsem neměla) nebo být schopna se starat o mimco..
Ahoj, mám veliká prsa a musela jsem ze zdravotních důvodů přestat kojit ze dne na den.
Zánět se mně neudělal. Jen jsem vždycky odstříkala jen do úlevy a potom prsa opláchla studenou vodou, aby se laktace snížila. Čím víc budeš odsávat, tím víc se ti bude laktace znovu a znovu rozjíždět. A můžeš brát homeopatika na zastavení laktace.
A zatvrdliny nebo boule jsi tam v průběhu ukoncovani neměla?
@Jannie89 píše:
A zatvrdliny nebo boule jsi tam v průběhu ukoncovani neměla?
Trošku, ty jsem vždycky rozmasírovala a odstříkala do úlevy. Radši víckrát za den než hodně.
Ja si nechala napsat na gynde prášky na zastaveni laktace. A paráda, žádný problém.
@Konys četla jsem, že při těch prascich se prý odstrika do prázdna a pak svazou prsa. Nebo tak jste to neměla? A za jak dlouho to zabralo a co jste dělala s prsy než to zabralo?
Dekuji
@Jannie89 píše:
@Konys četla jsem, že při těch prascich se prý odstrika do prázdna a pak svazou prsa. Nebo tak jste to neměla? A za jak dlouho to zabralo a co jste dělala s prsy než to zabralo?
Dekuji
Prsa se dávno svazovat nemají. A pokud máš takhle víc otázek, tak si najdi na laktační lize nějakou poradkyni třeba z tvého okolí a zavolej jí. Případně do laktační poradny do nemocnice. Tam ti poradí.
Ale myslím, že to zbytečně hrotíš. Prostě rozmasíruj prsa, když tě budou bolet a nebo se ti udělá zatvrdlina. To klidně ručně odstříkej a ochlaď. Můžeš to podpořit prášky nebo těmi homeo. Myslím, že ty cos psala jsou i na zastavení, jen se bere jiný počet. Nejhorší byly první dva dny resp. spíš noci.
@Jannie89 píše:
Dekuji
Nic takoveho. Byly to dve tablety, co se braly po 12hod, a nesmelo se akorat z prsou nic odstrikavat a nijak proste stimulovat bradavky.
Pár dnů jsem nosila ještě v podprde ty tamponky, ze neco jeste cintalo.. Ale cca do tydne jsem mela klid. Zadny boule, zanet.. Nic, naprosta parada.
Moje novorozené miminko bylo v nemocnici a také jsem musela odstříkávat, 8× denně mnoho týdnů. Také jsem měla elektrickou odsávačku a hodně mi trvalo najít správnou polohu, aby ruce nebolely, ale nakonec se podařilo. Když potom miminko zemřelo, potřebovala jsem rychle laktaci zastavit a prášky jsem nechtěla. Prsa jsem nestahovala ani nic neledovala. Jen jsem trošku masírovala boule ve sprše a při odsávání. Mám je řekla bych hodně velké (F). Odstříkala jsem vždy jen do úlevy a postupně prodlužovala intervaly mezi odstříkáním. Od 8 po 40 hod za 4 dny, pak už nebylo potřeba. Věřím ale, že mi „pomohl“ ten stres
Prosím o anonym, osobní informace, jinak smazat