Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojte, nedělám žádnou šatistiku, jen by mě zajímali vaše příběhy, jestli vám někdy někdo (kamaratka, sestra,…) ukradl vaše vysněné dětské jméno? Jak jste na to reagovali?
Můžu začít, tohle se sice nestalo mně ale mé mamce: Když byla těhotná, tak o pár měsíců později i její sestra ohlásila, že je těhotná. Mluvili spolu o jménech a moje máma řekla že by chtěla Natalii od té chvíle se její sestra neuměla zbavit myšlenky že i ona by chtěla Natalii. I si přišla s mojí mámou promluvit, že jestli stále uvažuje nad tím, že by dala Natalii, protože by ji chtěla i ona. Jak už vidíte z mého uživatelského jména, moje mamka porodila skurej tak jsem to jméno dostala já
a moje sestřenice se jmenuje Nikolka. Ale neumím si ani představit jak by se moje mamka mohla citit, kdyby byla ta co rodí později. Máte s tím někdo zkušenost?
Ani ne..byla jsem těhotná zároveň se sestřenici (ona byla měsíc přede mnou) a pak s neteří (ta teda otěhotněla když já jsem byla už ve 3.trim) všechny jsme čekaly holky…neteř ta má pro dceru méně obvyklé jméno které by mě v životě nenapadlo a nedala bych ho…měla ho vysněné už dávno ale prozradila ho až krátce před porodem…nicmene nemusela se asi bát že by ní ho někdo ukradl…a sestřenice..jméno které vybrali se mi líbí ale už jsme v té době měli vybrané jiné…takže vpohode…kdybsme měli stejné jméno určitě bysme se nějak dohodly…asi by to bylo hodně o tom že oni měli dřívější termín…navíc já jako vdaná jsem si mohla jméno vymyslet klidně až na porod mi sále kdežto jim by se to jako nesezdanym zkomplikovalo…
spíš mě možná trochu mrzí že při druhém těhotenství jsem si pro případnou holčičku vybrala krásné jméno které jsem pak nemohla pouzit (narodil se kluk) a už asi ani nikdy nevyužiju…a tak si říkám že je škoda že jsme na něj nekapli už napoprvé…protože se mi líbí víc než to co jsme vybrali pro první…ale co už…třeba si někdy pořídím psa…teda vlastně fenku 😝 jinak celkově jsou v rodině hodně jména která by se mi i líbila (hlavně klučičí) ale to jsou příbuzní kteří jsou třeba v mém věku nebo o několik let starší než mě děti..takže jméno mi nikdo neukradl, jen tím že už je v rodině někdo má jsme ho my ze seznamu vyškrtli aby se neopakovalo…navíc v klučičím jméně měl právo výběru můj muž a ten měl jasno v první vteřině…takže bych stejně měla smůlu…
Příspěvek upraven 20.05.24 v 13:24
Mám dva sourozence, dohromady máme 6 dětí, a ani u jednoho se dopředu neříkalo ani pohlaví (já se ségrou jsme si ho nenechaly říct, brácha věděl, ale neprozradil) ani jména. Všechny děti měly pracovní neutrální název. Jméno a pohlaví jsme se dozvěděli až po porodu a ano, stalo se, že jméno, které dala ségra dceři, chtěl dát i brácha, jejichž dcera se narodila o 5m později. Vybrali jiné, žádná tragédie, odbylo se to pár historkama o zběsilém vybírání nového jména, všichni to vzali s humorem. Tím, že nikdo nic neříkal dopředu, tak žádné zabrané a ukradené jméno být ani nemohlo, a když už to jméno patří k narozenému miminku a ne k něčemu v břiše, tak jsou všichni rádi za zdravé dítě a nikdo jména neřeší.
Hele asi ne. Nebo jak se to vezme. V naší rodině se jména dědila a tak jsem si řekla, že kdyby na mě s tím děděním tlačili, že to uhadam na jméno co slaví na mě narozeniny. Pokud by to byla holka teda. No, kamarádka byla rychlejší takže tohle jméno má její dcera. Takže v podstatě je v blízkém kruhu.
Vím, že druhá kamarádka má takové jméno a tak jsem si ho vyškrtla. Ne že by to bylo to ono ale neměla bych s tím problém ho dát. Takže nedám. Jsem kámoška
Kdysi jsem tu psala, stalo. Jméno které jsem měla léta vysněné dala dcera mojí kolegyně z práce když jsem byla těhotná ve stejnou dobu jako ta dcera kolegyně.
I když ONY pořád mluvily o tom, jak se TA jejich bude jmenovat po mámě a babičce - té kolegyni, prý rodinné jméno stylu Miluška, Květuška, tak něco.
Pak daly to moje, že prý se té dceři zalíbilo když jsem o něm mluvila. Ale dala jsem ho stejně. To jméno může dát tisíc dalších lidí a já s tím nic neudělám.
Nehrozí. Děti mají jména, která každý nedá.
Ale jinak v rodině došlo k uhnutí, protože mojí sestře se líbilo jméno, které se líbilo nám a ona ho měla vybrané.
Něco podobného jsem zažila, ale nehrotila jsem to. Vybrala jsem tedy jiné jméno ze seznamu. Dnes bych poučená sdělila jméno asi až po porodu. A to nejen jaké dítě má, ale i celkově výběr. Někteří do toho rádi mluví.
@Natalia761 píše: Více
Ach jo
Jméno se krást nedá. A co je na tom, že se dvě děti v rodině budou jmenovat stejně? Pokud s tím ten druhý má problém, pošli ho do háje. Je to tvoje rozhodnutí a nikdo nemá právo ti říkat, jaké můžeš nebo nemůžeš dát dítěti jméno. Nikdo.
Čekali jsme překvapení a vybraná jména vědělo jen minimum lidí. Hlavně z důvodu, aby to nikdo nekomentoval, proč takové jméno a že lepší bude jiné ![]()
Nevidím důvod komukoliv sdělovat jméno před porodem. Máme o 2 měsíce starší dítě než má manželův bratr. My jsme si v těhotenství nechali říct pohlaví a to jsme rodině řekli, oni si pohlaví říct nenechali. Vzájemně jsme si vybraná jména nesdělovali. Naše dcera se narodila první, o dva měsíce později se narodila dcera jim. Jméno měli vybrané jiné.
Pokud by se jejich dcera narodila předčasně a dříve než ta naše a pojmenovali by ji tak, jak jsme chtěli my, myslím si (ale nemohu samozřejmě říct s jistotou), že bychom i tak dali stejné jméno, protože je to jméno, které jsme oba dva chtěli hodně moc a nikdo z nás nedělal kompromisy.
@Natalia761 píše: Více
No hele asi tak. I kdyby si její sestra dala to stejné jméno, tak to přece není krádež. Jméno se přece ukrást nedá a každý si může dát jaký chce. Tak by jste byly dvě sestřenice stejného jména, vždytˇčemu by to tak strašně vadilo?
Vyloženě neukradl, ale nastěhovali jsme se do vesnice, kde to jméno je hodně častý a to já nemám ráda. Pak ho dala i sousedka, takže bylo rozhodnuto, že hledáme jiný. Našla jsem mnohem lepší, k dceři se opravdu hodí. Kdyby dal někdo v rodině moje vysněný jméno, tak taky hledám jiný. Nesnáším, když se v rodině jména opakují. U nás je to dotažený až k absurditě.
@arinecka píše: Více
Není nad to, když mají prarodiče dvě vnoučata stejnýho jména a děcka dostávají přívlastky. Moji hitparádu vede “velká a malá”. ![]()