Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
ač jsme druhorodička,první porod jsem měla těžký a strašně se bojím blížícího se druhého porodu
![]()
tak taková anketka,co komu pomohlo k co nejrychlejšímu a nejméně bolestivému porodu..uvažuji nad těmato věcma…
jsou ještě nějaké tipy a rady a máte zkušenosti z tím co jsem napsala výše a jaké případně dá se kombinovat vše dohromady? ![]()
radu sice nemám, zato mám za 3 týdny termín, tak bych se přiživila
jsem prvorodička, tak mám strach..
Luckap píše:
ač jsme druhorodička,první porod jsem měla těžký a strašně se bojím blížícího se druhého porodu![]()
tak taková anketka,co komu pomohlo k co nejrychlejšímu a nejméně bolestivému porodu..uvažuji nad těmato věcma…jsou ještě nějaké tipy a rady a máte zkušenosti z tím co jsem napsala výše a jaké případně dá se kombinovat vše dohromady?
- homeopatika před porodem a k porodu
- epi-no balonek (tam se ale bojím,že třeba pomůže porodu,ale pak třeba bude na nic sex. život..
- dianatal gel
- maliník
- lněné semínko
no podle mně je maliník i lněné semínko na houby. Před prvním porodem jsem to jedla a skončila na císaři kvuli nepostupujícímu porodu
teda nechci brát elán ale podle mně to jaký bude porod lze ovlivnit dost minimálně
znám holky co se na porod vubec nepřipravovaly a nechaly to osudu a rodily 3 hodky a pak taky případy co vymetly kdejaký kurz cvičení jedly všecko možné a výsledek byl horor
![]()
Ahoj, dianatal podle toho co jsem zjistovala ja pred porodem, jsou jen vyhozene pezine, to uz je pry lepsi epino balonek… Kamaradka ho mela a chvalila. Jinak ja pila malinikovy caj, ale nevim jestli to k necemu bylo… V tomto se dost tezko radi a hleda neco zaruceneho.
Holky, psychika. To je to nejhlavnější. Můj první porod byl katastrofa, dlouho poslíčcky, pak jsem se strápila, no nebudu to popisovat, nástřih jak kráva, jizvu jsem cítila hodně dlouho. Říkala jsem si, co jen budu dělat, když nechchi zůstat jen u jednoho dítěte… No, nezůstala. Vzepřela jsem se osudu a slíbila si, že tentokrát si porod nenechám vzít, že to bude mejdan a že si to užiju. Nastudovala jsem si nějaké knihy o přirozených porodech a v rámci možností se pokusila ho zrealizovat. Můj druhý porod byl nádherný zážitek. Bolestivý, to jo, ale PA přinesla nahřáté polštářky s rýží, při kontrakcích mi manžel jeden držel na bedrech, já druhý na břiše a není nic lepšího, strašně to pomáhalo. Ale celkově jsem při porodu zvládala i vtipkovat a malá nahatá na mém břiše na konci to jen umocnila ![]()
Nutno podotknout, že před prvním porodem jsem poctivě masírovala hráz a před tím druhým jsem se na to pěkně vybodla ![]()
Já myslím, že je klíčové se uvolnit a „pustit dítě ven“. Tuhle mantru jsem si opakovala celý porod. Zní to možná hloupě, ale když jsem já přijala porod i s bolestí, která měla přijít, rodilo se mi dobře. Takže radím najít dobrou porodní asistentku a pořádně to s ní probrat. Taky mi hodně pomohlo právě poučení od PA, že když nebudu porodu vědomě i nevědomě „bránit“, příroda to odřídí rychle, že prostě mám na tu chvíli vypnout mozek a nechat dělat tělo to, co potřebuje. A že dítě na té cestě ven musím pustit, ale ne opustit (tj. žádná analgezie), abych včas pocítíla, že mi tělo hlásí nějaký problém.
Fakt jsem hodně racionální typ, žádná čakra makra, ale při porodu se mi fakt osvědčilo vědomě se od racionality odpoutat ![]()
A nebojte, přijít to musí, je lepší to přijmout, než bojovat se strachem, což k ničemu není.
Držím palce!
mikky píše:Luckap píše:no podle mně je maliník i lněné semínko na houby. Před prvním porodem jsem to jedla a skončila na císaři kvuli nepostupujícímu porodu
ač jsme druhorodička,první porod jsem měla těžký a strašně se bojím blížícího se druhého porodu![]()
tak taková anketka,co komu pomohlo k co nejrychlejšímu a nejméně bolestivému porodu..uvažuji nad těmato věcma…jsou ještě nějaké tipy a rady a máte zkušenosti z tím co jsem napsala výše a jaké případně dá se kombinovat vše dohromady?
- homeopatika před porodem a k porodu
- epi-no balonek (tam se ale bojím,že třeba pomůže porodu,ale pak třeba bude na nic sex. život..
- dianatal gel
- maliník
- lněné semínko
![]()
![]()
teda nechci brát elán ale podle mně to jaký bude porod lze ovlivnit dost minimálně
![]()
![]()
znám holky co se na porod vubec nepřipravovaly a nechaly to osudu a rodily 3 hodky a pak taky případy co vymetly kdejaký kurz cvičení jedly všecko možné a výsledek byl horor
![]()
Taky myslím. Mě nepostupoval porod, protože byla malá zamotaná do šňůry … a na to by stejně nic nepomohlo … ale i tak budu u dalšího chodit cviči a pít maliník …
Naučit se posilovat a tím pádem i uvolňovat svaly v pánvi… Jinak bych řekla, že je zbytek v hlavě a taky je třeba trochu štěstí…
Personál v porodnici, co nebude nevrlý a nebude chtít všechno urychlovat.
No já si myslím, že tohle všechno bude sázka do loterie. Někomu něco pomohlo, někomu ne, ale otázkou zůstává, jestli k dobrému porodu přispěla skutečně ona věc. Hodně si chválí ten epi-no, kdo s ním rodil, tak byly holky bez nástřihu. Ale jinak já tedy pila jen maliník asi měsíc před porodem, jestli pomohl vážně netuším, ale šla jsem rodit vyvolávaně dva dny po termínu 4,5kg dítě s velkou hlavou a širokými ramínky a porod byl úžasný. Porodní poranění sice velká, ale syn se narodil do hodinky a půl od první kontrakce, šlo to skutečně velice rychle a jako po másle.
nezkusila jsem nic z toho co pises, me nejvic pomohlo se uvolnit. brat to jako prirozenou vec, v klidu si lezet (mezi prvotnima kontrakcema jsem si dopisovala sudoku
) a jediny co mi bezelo hlavou byla predstava toho jak tam malej lezi, kde asi je, jak je asi otocenej, co tam dela,.. proste premyslela jsem nad jeho poslednima minutkama v brisku.
na sale uz to bylo jen o tom ,,zbytecne nervat,, nevysilovat se, byt v klidu a premyslet nad tim co delam. byl to muj prvni porod a na sale jsme byli fakt chvilinku (od prichodu do narozeni necelych 10min.)
PA sama pak chvalila ze kolikrat maminy rvou a ,,nic nedelaji,, a tim si to sami zabrzdi, ze se proste bloknou a rvou misto toho aby tu silu daly do zatlaceni ![]()
Každopádně epidurál
a psychika
já celou dobu myslela na to jaký ten porod chci a tak jsem si ho představovala a byl přesně podle mého scénaře
a epidurál mi hodně pomohl! ![]()
Lilišák píše:
nezkusila jsem nic z toho co pises, me nejvic pomohlo se uvolnit. brat to jako prirozenou vec, v klidu si lezet (mezi prvotnima kontrakcema jsem si dopisovala sudoku) a jediny co mi bezelo hlavou byla predstava toho jak tam malej lezi, kde asi je, jak je asi otocenej, co tam dela,.. proste premyslela jsem nad jeho poslednima minutkama v brisku.
na sale uz to bylo jen o tom ,,zbytecne nervat,, nevysilovat se, byt v klidu a premyslet nad tim co delam. byl to muj prvni porod a na sale jsme byli fakt chvilinku (od prichodu do narozeni necelych 10min.)
PA sama pak chvalila ze kolikrat maminy rvou a ,,nic nedelaji,, a tim si to sami zabrzdi, ze se proste bloknou a rvou misto toho aby tu silu daly do zatlaceni
To je moc hezky napsáné, ale … já byla naprosto v klidu, ale po 12ti hodnách jsem byla prostě vyčerpaná … někdy to prostě neovlivníš ničím … ale je pravda, že řvaní prej vysiluje a chválili mě za tlačení … a bylo určitě díky cvičení, kam jsem chodila.
kacice píše:
Každopádně epidurála psychika
já celou dobu myslela na to jaký ten porod chci a tak jsem si ho představovala a byl přesně podle mého scénaře
a epidurál mi hodně pomohl!
Mě ho nedovolili
Ale je pravda, že teď na porod vzpomínám v dobrém a těším se na další …
Marjanka píše:
Já myslím, že je klíčové se uvolnit a „pustit dítě ven“. Tuhle mantru jsem si opakovala celý porod. Zní to možná hloupě, ale když jsem já přijala porod i s bolestí, která měla přijít, rodilo se mi dobře. Takže radím najít dobrou porodní asistentku a pořádně to s ní probrat. Taky mi hodně pomohlo právě poučení od PA, že když nebudu porodu vědomě i nevědomě „bránit“, příroda to odřídí rychle, že prostě mám na tu chvíli vypnout mozek a nechat dělat tělo to, co potřebuje. A že dítě na té cestě ven musím pustit, ale ne opustit (tj. žádná analgezie), abych včas pocítíla, že mi tělo hlásí nějaký problém.Fakt jsem hodně racionální typ, žádná čakra makra, ale při porodu se mi fakt osvědčilo vědomě se od racionality odpoutat
A nebojte, přijít to musí, je lepší to přijmout, než bojovat se strachem, což k ničemu není.
Držím palce!
To jsi napsala moc hezky a přesně- toto radím i já svým klientkám- vypnout hlavu a poslouchat své tělo, což bývá opravdu největší problém.
Zakladatelce přeju hodně štěstí a klidný a rychlý porod. ![]()
Ahoj, taky jsem se chtěla připravit a co jsem tím dokázala? Nic, porod skončil sekcí, takže u druhého na to taky prdim. Důležitý je přístup doktorů, u toho mýho porodu byli dost zbrklí a nedočkaví, takže mam pocit, že jsem na stole skončila úplně zbytečně ![]()