Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, dneska jsem byla poprvé na utz u dr., jsem 14 dc, ale jsem zmatená, doktorka mi udělala vnitřní utz (do pochvy) a mluvila tak divně, že dle ní ovulace v příštích dvou dnech neproběhne a že dle ní možná už ovulace byla že tam vidí nějakou divnou tekutinu ale že to neví jistě jeslti jsem před ovulací (třeba týden před ovulací ) nebo po, že to by mi řekla jedině krev. ptala se mě jestli jsem neměla předešlé dny bolení břicha, no řekla jsem že jo ale spíš stresem, je mi divný že bych měla ovulaci 11-12 dc když jí vždy mám až kolem 16-18 dc. doma jsem si udělala ovulační test a dle čárek vypadá že by se měl za 3-4 dny vybarvit do supersilných což by odpovídalo. ovulační testy si dělám pokaždé a takto poovulační čárka nikdy nevypadala, tahle mi fakt připadá jako předovulační.
ale k věci, chci se zeptat jak se provádí utz v době ovulace, na co se kouká? je mi divný že mi koukala do dělohy a ne na vaječníky či vejcovody, jestli jsem před ovulací třeba 4 dny tak by v děloze nic neviděla ne?
Co dělal utz mě když mi hlídal ovulaci tak koukal na vaječníky, bud tam folikuly viděl a jaké jsou velikosti a nebo mi řekl že vypadá že už praskl podle toho jak byl folikul tvarovaný, byla jsem na tom jednou tak víc nevím
@zanetka2712 A TO TI DĚLAL VNITŘNÍM UTZ NEBO PŘES BŘICHO? mě přijde divný že o žádném folíku dr. nemluvila, spíš řekla že buď to byl anovulák, nebo už je po a že pravdu by řekla stejně až krev. mě koukala jen do dělohy, přišlo mi divné že jí nezajímají vejcovody a vaječníky
Vnitří, ten mi dělá vždy, přes břicho dělá jen v pokročilém těhotenství
@martulkasloník ona tou vnitřní sondou kouká mj. i na ty vaječníky ![]()
Měla by vidět rostoucí folikly - pokud žádné nevidí, tak už asi praskly = je po ovu, nebo tam žádné nejsou = anovulační cyklus.
Ehm no, tak jestli to je gyndař jako ta moje, tak Bůh ví, co tam viděl ![]()
Jinak přes vnitřní sono mrká i na vaječníky a ta tekutina by mohla znamenat, že už folík prasknul. Mám jí tam taky vždycky po.. Ovulace se může měnit každý měsíc jinak, stejně jako menstruační cyklus, ona ta příroda bohužel v tomhle není nalajnovaná na minuty..
A v děloze by opravdu nic vidět neměl.. Pouze na vaječníku - za předpokladu, že bys byla před ovulací - by měl být vidět folikul. Přes břicho by viděl kulový. Blbý je, že ti nic nevysvětlil a nepopsal, co viděl. Příště se nedej a ptej se. Oni se to ti naši doktoři snad jednou naučí, mluvit se svými pacienty ![]()
Díky holky mě jen zarazil ten ovulační test který vypadá tak jako mám testy pár dnů před ovulkou. a divné mi přišlo i to že mi vlastně neuměla říct co se děje, řekla mi že buď ovulka bude až za dlouh, nebo je po nebo je to anovulák, tak si mám jako vybrat nebo co? fakt nevím ![]()
@martulkasloník A co třeba ovulační hlen, nesleduješ? Jestli ho máš jako před ovulkou nebo jako po. Měla by sledovat velikost folikulů a podle toho určit, kdy bude ovulace. ![]()
@ajleenka hlen jsem tento cyklus moc nesledovala, ani jsem si nedělala ovulační testíky dopředu, řekla jsem si že to nebudu řešit pořád se pozorovat a že zajdu jen na ten utz, vlastně jsem šla na stěry, řekla jsem dr. ať mi udělá stěry v pochvě protože před dcerou mi tam něco našli a po zaléčení jsem otěhotněla a ona že mi udělá i utz když jsme zhruba v té půlce cyklu a jak jsem psala výše neuměla mi moc říct zda je po ovulce, nebo anovulák a nebo bude ovulka třeba až o dost později, řekla v příštích hodinách nevypadá že by mělo něco prasknout a já se jí zeptala zda jde zjistit jestli jsem před nebo po ovulce či zda byl ten anovulák a to mi řekla to jde zjistit z krve
@martulkasloník Tak to asi znamená, že tam neviděla žádný velký folikul. Ale ono je možné, že v ordinaci na to nemá dost citlivý ultrazvuk. Mohl tam být, ale třeba ne tak velký, aby ho mohla dobře najít.