UM na hlad/žízeň?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
UM na hlad/žízeň?
Ahoj, jsem nějaká zmatená. Už 3 týdny nekojím a dávám UM (7měs. prcek) a teprv minulý týden mi kámoška řekla, že UM je jen na hlad, ale na žízeň, že mu musím dávat čaj nebo vodu - je to pravda? Jenže když začne malej kňourat, tak mu mám dát nejdřív napít a až pak mlíko? Nebo jak nepoznám kdy má žízeň.. Týden se mu snažím nabízet čaj nebo vodu, ale moc toho teda nevypije. Vždycky jsem si myslela, že UM je i na žízeň, taky v něm je přeci voda.. Jsem asi popleta ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Při UM by se měly dávat i další tekutiny, např. voda nebo čaj, takže bych je dítku určitě zkusila co nejčastěji nabízet
Navíc v 7m by se nějaké tekutiny navíc měly pomalu zavádět i kdyby byl kojený, předpokládám že příkrmy už dáváte ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lussinka1984 Doporučují se i další tekutiny, ale třeba náš junior vodu/čaj/šťávu nevzal do huby skoro do dvou let
Takže měl jako pití UM. Má to tu nevýhodu, že dítko pak pochopitelně míň jí normální jídlo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Něco k pití už bych dávala, má se začít s příkrmy. Nabízej během celého dne, on se pomalu naučí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Když dáváš UM, nemusíš dávat pití. Pokud dodržuješ dávkování, tak je v tom tolik tekutin, aby to bylo k jídlu i k pití. Problém je, když je vedro, UM můžeš dát nejdřív za dvě hodiny, proto podáš místo UM pití.
Ale k příkrmům určitě dávat napít ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Při umělku musí být přidány tekutiny!! moje malá dostávala čajík od začátku tj. od narození páč od narození je na sunaru ale asi málo, začli problémy s kakáním měla tuhé hovínka zácpy, myslela jsem že jí nesedí umělko ale nakonec to bylo nedostatek tekutin. doktor přímo nakázal dávat při umělku dostatek tekutin, je to prášek který prostě se chová jinak než MM!! přidala jsem je a nebyl problém od té doby. jinak promiň ale názor že umělko je i na žízeň mě pobavil, 7 měs. dítě už je dost velké na to aby dostávalo pravidelně tekutiny a to i kdyby bylo kojené.
mě by ani nenapadlo nedávat tekutiny, nevím mám to nějak zavedený z dětství kdy maminy tahali neustále sebou flašky s čajem. a jak poznat kdy má hlad a kdy žízeŃ? tak u umělka je docela důležité dodržet rozestupy mezi jídly což si myslím u tak starého prcka jde, to už má určitý režim v jídle kdy dostane mlíko, kdy zeleninku kdy ovoce atd. takže prostě když víš že není čas na mlíko tak dej vodu! pokud nechce tak nabízej dál, kámošky malá taky nechtěla, museli zkusit víc čajíků než jí jeden sedl a pak už to šlo a časem vzala na milost i čistou vodu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lussinka1984 urcite davat pit!
UM pocitej jako jidlo, ma pouze tolik tekutin, kolik je nutno na jeho straveni, @LadyTommy ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky jsem měla malého na UM (od narození), na příkrmech od uk. 4. měsíce. Vodu ani čaj mi do pusy nevzal, to začal až cca ve 14m. Plen měl počůráno dost, takže jsem ho nenutila a dětská mi řekla, že je to normální když nechce a že dávat nemusím.
Druhý je stále kojený a přesto si trošinku čajíku vezme, cca 20ml když má malou žížu a 50ml když má velkou (za celý den). Zbytek mi vyplive, takže je pak na ždímání ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky a mohu mit dotaz, z ceo vychazite? Ja si totiz za svym nazorem stojim a rekla bych, ze zcela opravnene.
Jednak dceri podavam tekutiny az co prikrmujeme a driv ve vedrech a nikdy nemela jediny priznak dehydrovaneho ditete, jednak jsem se o tom radila se svou doktorkou. Ale zrovna pediatri se v tomhle nazoru taky rozchazeji.
Pred casem jsem se s nazorem podavat piti setkala na emiminu, rada udajne laktacni poradkyne. Dovrsila to kamaradka tim, ze vycetla, ze se bez piti ucpou streva a dite zemre. Takze jsem zacala zjistovat.
Strejda google o pitnem rezimu deti ve vetsine clancich tvrdi, ze i u nekojenych deti je cas na jine tekutiny od 6 mesicu. Nebo se zavedenim prikrmu. Tato informace na me cekala i na kojeni.net.. Jenzeorad ve me hlodal cervik, na internet si muze kazdy napsat, co chce. Takze jsem zvedla telefon, nazhavila email a hodila dotazy primo vyrobcum umelych mlek. A i oni mi sdelili, ze tekutiny nejsou treba.
Proto pisu, co pisu. Email klidne dohledam, az budu na pocitaci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@LadyTommy já když začala dokrmovat UM tak malá taky čůrala pořád dost i bez pití. Spíš jde o to, že čim dřív začneš podávat i něco jiného k pití, tím spíš si na to dítě zvykne a nebudeš mít později problémy. Vždyť přece na čisté vodě není nic špatného, abys ji nemohla párkrát za den prckovi nabídnout. Já začala nabízet něco k pití až s příkrmem a malá nechtěla pít vůbec. Trvalo to skoro půl roku, než byla schopná něco málo vypít. Ale ani teď tomu moc nedá.
Takže za mě, čím dřív si dítě zvykne i na jiné tekutiny, tím líp. Když se pak nedej bože něco stane, prcek bude mít třeba průjem tak budeš sakra ráda, že ti vypije aspoň trochu vody a neskončíte na kapačkách
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@petrul píše:
@LadyTommy já když začala dokrmovat UM tak malá taky čůrala pořád dost i bez pití. Spíš jde o to, že čim dřív začneš podávat i něco jiného k pití, tím spíš si na to dítě zvykne a nebudeš mít později problémy. Vždyť přece na čisté vodě není nic špatného, abys ji nemohla párkrát za den prckovi nabídnout. Já začala nabízet něco k pití až s příkrmem a malá nechtěla pít vůbec. Trvalo to skoro půl roku, než byla schopná něco málo vypít. Ale ani teď tomu moc nedá.
Takže za mě, čím dřív si dítě zvykne i na jiné tekutiny, tím líp. Když se pak nedej bože něco stane, prcek bude mít třeba průjem tak budeš sakra ráda, že ti vypije aspoň trochu vody a neskončíte na kapačkách
Naprosty souhlas + to, ze zakladatelka resi 7 mesicni dite, ktere uz dostava prikrmy, tudiz UM pro nej uz neni „1“, ale ma jine slozeni.
Pokud bychom se bavily o novorozenci, tam bych zavahala a resila to podle hustoty stolice, ciste intuitivne.
Beru to tak, ze dnesni UM jsou slozenim uz velmi podobna materskemu mleku, tudiz vzhledem k veku zakladatelcina ditete nepovazuji UM za reseni zizne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@LadyTommy z čeho vycházím? zosobních zkušeností u mojí malé a taky u neteře která taky byla na umělku! neříkám že bude děcko dehydratované ale určitě mu tekutiny neublíží? nebo šetříš na čaji či je ti líno nachystat děcku vodu? díky bohu za flašku s vodou/čajem, kolikrát byla maláprotivná stačilo si cucnout a byl hned klid, přes léto ani nemluvím to jí byli tehdy 4. měs. mlíko mi skoro nechtěla jen ráno a večer přes den jen pila jak duha!!! o statistikách z googlu si myslím svoje, když někdo napíše že nemám mít žízeň tak ho mít nebudu a basta
ne že bych přála prckům nějakou nemoc ale počkej až prcek dostane rýmu, či horečky, budeš pekelně ráda za to že se napije tekutin!!! moje malá odhorečkovala skoro každý očko, mlíko při teplotách nechtěla takže díky bohu že znala vodu a čajík!!!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit