Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky (nebo i kluci
)
nemáte některá z vás zkušenost s umělým oplodněním? Mám za sebou už dva neúspěšné embyotransfery (jeden čerstvý, druhý KET) a třetí je přede mnou a moje psychika na tom není zrovna nejlíp… Potřebovala bych nějaké povzbuzení nebo doporučení, jak na to nemyslet. Nebo aspon konktrétní pozitivní výsledek, který by mě povzbudil… Předem díky.
Hlavně klid, klid a ještě jednou klid… Ono se to snadno řekne viď? Ale ta psychika má fakt docela velkou roli. Musíš si říkat, že děláte s manželem co můžete a teď už musí trochu pomoci i příroda. Já po ET asi týden doma polehávala, netrajdala po schodech, neuklízela… Měli jsme štěstí, vyšlo nám to napoprvé a výsledek má už dnes půl roku. Snaž se na to upínat co nejméně, vyjde - bude dobře, nevyjde - tak to vyjde příště. Neboj a držím pěsti.
Včera jsem se dozvěděla, že miminko přirozenou cestou mít nebudeme-jedno už máme a šlo všecno jako po másle. Ale teď nemám ovulaci a budou mi brát vaječníky-časem. Takže mi nabídli umělé oplodnění se kterým souhlasíme, jen musíme počkat na manželův spermiogram. Prosím najde se někdo kdo si dá ten čas a popíše mi co vše souvisí s umělým oplodněním? Prý si předtím doma musíte píchat nějaké hormony či co je to pravda? Díky moc
Milá Tarrynko,
myslela jsem na Tebe a objevila jsi se v jiném článku. Už to, že Ti lékaři můžou pomoct jinou cestou, je na půl výhra!!!
Mamčina spolupracovnice se snažila o mimi také touhle cestou. (Ona byla ale už v pokročilém věku a mimi ještě neměla). Její manžel chodil na Spermiogram a ona brala nějaké hormony. Jestli v podobě prášků nebo injekcí nevím, ale musela se doma připravovat a když jich měla dost na početí, jeli na pár dní do Brna. Několikrát se jim to povedlo, ale její děloha nebyla dost silná na udržení.
Moc štěstí a hlavu vzhůru ![]()
Iva a Michael 35tt ![]()
Ahoj Merlinko, no já jediný co mám opravdu dobrý je děloha-což je docela ironie. Moje vaječníky jsou sice funkční ale prý neovuluji-ještě jsem to úplně nepochopila-chci si o tom najít něco na netu, protože jsem si vždycky naivně myslela, že pokud žena menstruuje tak má ovulaci, ale asi to není podstatné, no je fakt že jsem se o to nikdy nezajímala a teď určitě začnu. Manžel jde na spermiogram příští čtvrtek. Docela mě udivilo že to jde tak rychle já myslela, že na um. opl. posílají páry které se snaží několik let-my teprve od září. Ale asi je to pro to, že spěchají na tu operaci a pak už vlastně nebude šance získat moje vlastní vajíčko-leda teď nějak zmrazit jestli se to dá-no nevím. Nechám to na doktorech - já udělám všechno co je v mých silách. Drž mi palce ať to vyjde. ![]()
Ahoj Tarrynko,
je bezva, že se o Tebe doktoři tak starají. Na co by také měli čekat, když nemáš ovulaci? Čím dřív, tím líp. Tak Vám držím vše co mám, ať se vše povede co nejdřív!!!
Iva a Michael 35tt ![]()
Ahoj Tarrynko,
vajíčka se bohužel samostatně zmrazit nedají
, pouze embrya…
Tak držím palečky, ať mražení není potřeba a vyjde to napoprvé ![]()
Dadla
Ahojky Tarrynko,
nechci tě strašit, ale injekce se u umělého oplodnění opravdu píchaji do břicha i do nohy, já už jsem to podstoupila dvakrát a ikdyž při pohledu na injekci mi není nejlíp tak jsem si to zvládla píchat sama. Není to taková hrůza jsou to malinké jehličky a pícha se to pod kůži jednou denně, já si to píchala deset dnů. Pokud by ti to dělalo problémy tak se dá určitě docházet někam k doktorovi kde ti to píchnou, ale opravdu se to dá zvládnout!!!!!! Držím palce ať to dobře dopadne ahoj
Kamča
ahoj Tarrynka,
len na upresnenie, zena moze menstruovat, aj ked neovuluje. V druhej faze menstruacneho cyklu sa totiz posevna sliznica zacne vplyvom hormonov pripravovat na uhniezdenie vajicka. Ked k nemu nedojde, sliznica (jej cast) vplyvom nahlej straty prekrvovania odumiera a vyplavuje sa z tela zeny von s malym mnozstvom menstruacnej krvi. Toto sa deje aj ked zene vo vajecnikoch nedozrelo vajicko a ma anovulacny cyklus. Tiez som sa nedavno divila, ako je to mozne, ze ma zena MS aj bez ovulacie, tak som si to nasla niekde na nete …
Kazdopadne ti hlavne drzim palce a neklesaj na duchu - urcite sa to podari!!
Tulki
Ahoj dozvedela jsem se ze přirozenou cestou miminko mit nebudem.. ja jsem v poradku ale pritel jich ma malo a ma je zpomalene, kolik by me stalo tak umele oplodneni dekuji za rady
@Tarrynka Ahoj injekce se opravdu píchají. Já píchala do břicha lék menopur a jsou to v podstatě hormony. IVF jsem podstoupila dvakrát a rozhodně nelituji. I když jsem ze začátku s injekcema bojovala dalo se to přežít a pak jsem měla cvik a šlo to samo.
Ovšem, když se vše zadaří výsledek stojí za to a mám dvě krásné děti ![]()
Držím palce
@ninusks Ahoj, my jsme na tom úplně stejně. Ale prej se zázraky dějí. Tak jsme dostali vitaminy… a snažíme se.Ale když nic jdeme na to. četla jsem že když je o. k žena tak stačí jen vybrat dobré spermie a při ovulaci ti je tam pustí. A to by se mělo pohybovat cca. 1000- 5000kč. ![]()
Ahoj všem, sama jsem před několika lety absolvovala proces IVF, KET apod…a nyní jsem si téma asistované reprodukce a Center asistované reprodukce vybrala do své seminární práce. Ráda bych těm z Vás, které budou ochotné odpovídat, položila pár otázek. Odpovědi na ně mi prosím pošlete do soukromé zprávy nebo sem do textu, klidně anonymně, záleží na Vás. Zároveň bych chtěla poděkovat těm z Vás, které se mi rozhodnou se seminárkou svými odpověďmi pomoci ![]()
1/ Po jak dlouhé době od začátku zkoušení počít jste navštívili CAR?
2/ Proč právě po této době?
3/ Podle jakých kritérií jste vybírali své CAR?
4/ Měnili jste CAR? Pokud ano proč?
5/ Po kolika stimulacích, pokusech, letech se Vám podařilo počít a porodit dítě?
6/ Kolik potomků se Vám díky IVF či KET narodilo a v jakém časovém rozmezí?
7/ Jakého pohlaví jsou děti, které se Vám narodily díky umělému oplodnění?
8/ Na jakou finální částku jste se v CAR dostali než jste se dočkali vytouženého potomka?
Ještě jednou předem děkuji za Vaše odpovědi ![]()