Umělé oplodnění maximálně dvou vajíček

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
5.2.13 17:26

Umělé oplodnění dotaz

Ahoj,
chci se zeptat za kamarádku, raději anonymně. Díky.

Ona je z nějakého důvodu proti umělému oplodnění, snaží se už delší dobu, jediné na co by přistoupila je oplození maximálně 2 vajíček. (Ona prostě nechce z náboženských důvodů, aby vznikly nadbytečně oplozená vajíčka, které se nepoužijou, tedy ani zamrazení). Může to být takhle reálný?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
zuzula432
5.2.13 17:31

To je ale sama proti sobě. Ale i to to je realný.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.2.13 17:31
@Anonymní píše:
Ahoj,
chci se zeptat za kamarádku, raději anonymně. Díky.Ona je z nějakého důvodu proti umělému oplodnění, snaží se už delší dobu, jediné na co by přistoupila je oplození maximálně 2 vajíček. (Ona prostě nechce z náboženských důvodů, aby vznikly nadbytečně oplozená vajíčka, které se nepoužijou, tedy ani zamrazení). Může to být takhle reálný?

Pokud chce děti, tak ať to řeší a brzy (tedy podle věku, diagnózy atd.). Určitě se muže v CAR svěřit se svou obavou a oni mohou dle toho zvolit způsob stimulace - třeba minimální atd. Jinak prvních pár pokusů má (pokud splňuje podmínky) na pojišťovnu, takže možná nejdřív spíše klasické IVF s menší dávkou hormonů. Tu stanoví lékař také dle hormonálního profilu atd. Ono to není tak snadné, i když vznikne třeba 10 vajec, tak např. jen 7 je zralých, jen 5 se oplodní a jen 3 se dožijí embryotransferu, zavedou se 2 a když je štěstí, tak se 1 chytí. A zbylé jedno se zamrazí na příště.. Takže tak. Prostě popsat lékaři své obavy a on navrhne optimální řešení.

• Citovat
  • Upravit
ish
5353
5.2.13 17:35

A co má za zdravotní problém? Je docela dobře možné, že je to řešitelné inseminací nebo nativním cyklem :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11955
5.2.13 17:38

Samozřejmě. Snahou lékařů je, aby z jedné stimulace bylo ideálně jednočetné těhotenství bez embryií navíc. Problém je v tom, že každá žena reaguje na stejnou dávku stimulace jinak, podaří se jich oplodnit pokaždé jiný počet - takže není jednoduché to odhadnout. Pokud se žena sdělí lékaři, že by raději preferovala menší počet, nepochybuju o tom, že jí vyhoví ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14691
5.2.13 17:52

Myslím, že je důležité, aby se kamarádka rovnou lékaře ptala, jestli hodlá sdílet její náboženské přesvědčení. Taky by se jí mohlo stát, že bude stokrát za stimulaci muset reagovat na ironické poznámky, drobné jedovatůstky a tak. Taky by si měla rozmyslet, jaká jsou její omezení. Pro někoho je problém už vlastní oplodnění mimo tělo. Pro někoho není problém odebrat vajíčka a vybrat kvalitní, ale embrya nechat už jenom např. 2. A potom bych jí navrhovala, aby do center napsala a počkala, co jí odpoví. Mám s nimi zkušenost, že odpoví cca do dvou dnů skoro všichni. A vyhnula bych se centrům, kde jí napíšou, že si s tím snižuje úspěšnost, že je to nerozumné atd. protože její víra je pro ni možná důležitější, než úspěšnost. A patrně čské poměry zná, tak asi nebude těmi reakcemi překvapená. :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14662
5.2.13 17:58
@Anonymní píše:
Ahoj,
chci se zeptat za kamarádku, raději anonymně. Díky.Ona je z nějakého důvodu proti umělému oplodnění, snaží se už delší dobu, jediné na co by přistoupila je oplození maximálně 2 vajíček. (Ona prostě nechce z náboženských důvodů, aby vznikly nadbytečně oplozená vajíčka, které se nepoužijou, tedy ani zamrazení). Může to být takhle reálný?

Může jít na IVF v nativu, čili jí odeberou jen jedno vajíčko.
Jen nikdo nezaručí, že právě to jedno vajíčko bude oplodnění schopné a celý proces, který není až tak levný musí hradit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14691
5.2.13 18:06
@Renatt píše:
Může jít na IVF v nativu, čili jí odeberou jen jedno vajíčko.
Jen nikdo nezaručí, že právě to jedno vajíčko bude oplodnění schopné a celý proces, který není až tak levný musí hradit.

jASNĚ HOLKY MAJÍ PRAVDU - minimálka nebo úplný nativ, a samozřejmě, s menší pravděpodobností budou větší náklady. Ale to s tím rozhodně musí počítat. Skoro by mě zajímalo, jak se rozhodně, taky jsem se hrozně dlouho k IVF rozhodovala. A teď mám diagnozu, se kterou za dvě embryjka budu vděčná jak blázen. Takže vyřešeno samo :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35029
5.2.13 18:29

V CARu se to určitě domluvit dá, nemusí nic zamrazit, ale i při slabší stimulace se počet vajíček blbě odhaduje dopředu, já jich měla 5, oplodnily se jen 3 a jen 2 byly schopné transferu a jedno se uchytilo, takže tak :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.2.13 18:35

@ixule No já si to právě také myslím, že se naděje mnohonásobně snižuje, když prostě nechce žádný „odpad“. Oplození mimi tělo jí nevadí, jen jí vadí, že by se vyhodily oplozená vajíčka.

• Citovat
  • Upravit
14691
5.2.13 18:51
@Anonymní píše:
@ixule No já si to právě také myslím, že se naděje mnohonásobně snižuje, když prostě nechce žádný „odpad“. Oplození mimi tělo jí nevadí, jen jí vadí, že by se vyhodily oplozená vajíčka.

No, to je to něco za něco. Nelze mít všechno, ale šance tady rozhodně je, holt udělá víc opakování, ale zase si nebude ničit tělo velkými dávkami hormonů, takže si to větší množství opakování bude moci dovolit. Ale vážně bacha, jsou centra, která jí sice na počátku odkývají cokoliv, ale pak na ni budou „tlačit“. Může si například na diskuzi „nízké AMH“ ověřit jaká centra a jací doktoři dělají nativy a minimálky rádi. Kazí to úspěšnost a je z toho menší zisk. Co já vím, tak Dr. Langerová v Genetu v Praze, nebo na Moravě Dr. Machač v Reprofitu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3328
5.2.13 19:18
@Anonymní píše:

To je fakt, že se šance snižuje, ale pokud to chce riskovat, je to její rozhodnutí.
Jeden příklad za všechny- ten náš. Měli jsme odebráno 9 vajíček, z toho 7 zralých, 5 oplodněno, na transfer šli dvě a výsledek je náš Vojtík. Žádný „odpad“ nezbyl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14691
5.2.13 19:39

Ale holky, tohle přesně jsem myslela, když jsem psala, ať se kamarádka anonymní připraví na to, že do ní budou „hučet“. Vaše argumenty jsou naprosto racionální, ale naprosto v nich chybí, že by jste brali v úvahu kamarádčino přesvědčení. Jenom teoreticky - jak by jste se zachovali v případě, že by jste měli 8 vajíček, oplodnily by se všechny, jedno by nepřežilo kultivaci a vám by jich zbylo sedm. POŘÍDÍTE SI POSTUPNĚ SEDM DĚTÍ? Ne? A co uděláte se zbývajícími embryi? Chápejte, ona tohle nemůže riskovat. Ona je nemůže vyhodit. Protože co jiného děláme s těmi tisíci a tisíci embryjek, které jsou nad počet? Svá přání jsme si splnili a co už nepotřebujeme, to vyhodíme. Není to jinak, já bych to neudělala jinak, ale každá by jsme na to měla alespoň pomyslet!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.2.13 20:01

Děkuji holky, to už si musí přebrat sama, mě samotnou zajímalo, jestil je to možné, já naštěstí už děti mám. Ale řešit bych to nechtěla. :think:

• Citovat
  • Upravit
9989
5.2.13 20:02

Ano reálné to nepochybně je. Doktor v Sanus Jihlava se nás ptal zdali nemáme nějaké náboženské důvody k tomu omezit množství vajíček. Ptal se naprosto vážně při plánování IVF takže to asi sem tam zažijí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.