Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já totiž ne, tak mě zajímá, jestli je na tom někdo stejně…
Nejdřív jsem chtěla anonymně, ale je to fuk ![]()
Vím, to už dlouho, ale včera mi to nějak víc došlo, když mi polichotil někdo pro mě docela důležitý.
Potkala jsem dlouholetého kamaráda, zmáme se věky. Kdysi jsme spolu měli cosi nezávazného (jen chvíli). Nejsme kamarádi ve smyslu, že bychom se cíleně vídali, ale když se potkáme, vždycky dobře popovídáme, semeleme rodiny (on má svou a já taky), děti, partnery (i ti se znají). Tak mi teda včera pochválil děti, jak máme krásné. To jsem ještě zvládla, poděkovala a řekla něco ve smyslu, že se nám povedly a že jsem ráda. A pak mi řekl, že mi to sluší, že vypadám se dvěma dětma dobře a odpočatě, a že mi to vyloženě svědčí. A já? Zapíchla oči do země a „no, to nevím…“ byla moje reakce
![]()
A takhle to prostě mám. I když mi kamarádka řekne, že mi to sluší, že mám hezké boty/kabát/šálu, reaguji podobně. Zpravidla ze mě vypadne „ále, to je jen takový hadr“ nebo něco podobnýho
. Pak mě to štve, protože vím, že nejsem žádná zoufalka a mohla bych si víc věřit a s grácií kompliment přijmout. No, jsem magor…
Neumím nikdy nevím co říct, jak se pak chovat, nutno dodat, že po prvním dítku a časem těch komplimentů ubylo ![]()
Lukresia -
já jsem byla vždycky šeredka, mě se komplimenty týkají pracovně
Pokud mi někdo chválí boty, tak přemýšlím, jestli si ze mě nedělá srandu
![]()
Ti, kteří ti vyjadřují kompliment, se mnohdy cítí trapně, když ten dotyčný se buď shazuje (tvůj případ) nebo zase naopak pochválenou věc (vlastnost, čin..) začne ještě víc zdůrazňovat a rozebírat…
Takže já se na dotyčného vždycky pěkně usměju a řeknu jen díky/děkuji. Dál se v tom nepitvám.
Snadné. Pro tebe i pro toho, kdo tě pochválil.
Me skladaji komplimenty nejvic zensky, obcas si nejsem jista, zda to mysli uprimne
ale jo, snad je prijimat umim, je to prijemne, vetsinou taky neco pochvalim B-)
@novo123 No tááák!
Takhle se pohanit. Určitě to tak není.
Jinak komplimenty taky neumím přijímat.
@novo123 tak vidím, že jsem tuto diskusi pojala dost povrchně, práce mi na mysl v souvislosti s komplimety vůbec nepřišla
![]()
a taky je rozdíl v tom kdo kompliment skládá, muž to myslí většinou upřímně a bezelstně, ovšem když mě pochválí žena ke které nemám nějak blízko je načase se zamyslet ![]()
Holky, kompliment je součást společenského chování… tak jako se pouští ženská první do dveří, kdo komu nabízí ruku, kdo se představuje jako první… tak i kompliment - ať už vyřčený či přijímaný.
Jiná reakce než „usměvavé díky“ prostě není.
To není z mé hlavy, to je Špaček a „jeho“ Etiketa..
@lukresia tak zase malokterej chlap pochvali nove boty, svetr, sperky, uces
me sklada komplimenty jen ten muj, ostatni muzi tak za vuni a vystrih
takove ty spolecenske komplimenty jsou bezne, tady v zahranici se porad vsichni chvali ![]()
Příspěvek upraven 24.10.12 v 10:10
U mě záleží, jaký komliment to je a jak je podaný - když vám instruktor v autoškole řekne, že by vás chtěl vidět bez břicha (byla jsem v 5. měsíci) a že mám určitě hezký nohy a nosím v létě minisukně - tak to teda nevím, co na to říct - tyhle „komplimenty“ jsou mi trapný
Na druhou stranu, když mi někdo pochválí malou atd., tak taky poděkuju a jsem ráda.
@Black_Orchids píše:
Ti, kteří ti vyjadřují kompliment, se mnohdy cítí trapně, když ten dotyčný se buď shazuje (tvůj případ) nebo zase naopak pochválenou věc (vlastnost, čin..) začne ještě víc zdůrazňovat a rozebírat…Takže já se na dotyčného vždycky pěkně usměju a řeknu jen díky/děkuji. Dál se v tom nepitvám.
Snadné. Pro tebe i pro toho, kdo tě pochválil.
To já ale vím a vždycky si to uvědomím za pět minut. Prostě v tu chvíli zareaguji blbě. Vím, že stačí poděkovat, taky to nepotřebuju rozebírat do detailů. A sama nevím, proč mi to nejde.
Přitom moje nejlepší kamarádka mi vždycky říká, jak ze mě vyzařuje sebevědomí (já nevím, myslím, že tak normálně průměrně), ale jak dojde na kompliment, propadám se metr do země ![]()
No tak já většinou prostě jen s úsměvem poděkuju, už to říkám tak nějak automaticky, ani moc nepřemýšlím, co mi to vlastně chválí… Prostě neřeš, řekni díky a hotovo
A pokud mi teda skládá kompliment přítel a říká jak mi to sluší apod. tak s humorem odpovídám „Já vím.“