Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Maminky, omlouvám se za nadpis, nevím, jak jinak upřesnit na co se chci zeptat.
Mám syna 3 roky, který nechodí do školky (mírná vývojová opožděnost řeči) a miluje děti, především o trochu starší děti. Přítel jezdí kamionem, jsme dost často sami a druhé dítě neplánuji ze zdravotních důvodů. Uvažuji již delší dobu o tom, že bych ráda synovi dopřála společnost po které tolik touží. Navštěvujeme dětské koutky, dětské programy, ale je to náročné i finančně. Slyšela jsem o možnosti, navštěvovat dětské domovy a děti si brát domů, třeba i ty, co rodiče mají, jen s nimi nemohou být - neberu to na lehkou váhu, neuvažuji lehkomyslně, je mi jasné, že dítě si zvykne, např. bude nás mít rádo apod., to si vše uvědomuji, i že by s námi bylo třeba na Vánoce, ráda bych ho skutečně přijala do rodiny. Jen vůbec nevím jak do toho, jestli to skutečně lze, co to obsahuje. Na samotnou adopci bych si netroufla, navíc nejsem vdaná a trvá to skutečně dlouho než by k tomu došlo.
No, neporadim…zajimaji me nazory ostatnich (jestli ten muj je prehnany nebo neni), tak promin, ze se privterim ![]()
Jinak, asi bych si nasla (kdyz to budes chtit opravdu realizovat) nejaky detsky domov v blizkosti a primo se zasla zeptat. Co radsi dochazet tam, nez si deti brat domu?
Já o tom taky uvažuji už hooodně dloho
…ale taky sama nevím jak přesně se to realizuje, moc ráda bych ho klidně brala na výlety, oslavy, Vánoce, doma na večeře…ale ono to asi nebude tak jednoduchý co ![]()
Našla jsem zajímavou diskuzi z loňského podzimu: http://www.rodina.cz/…15649783.htm
Já nechci aby to vyznělo, že si chci dítě půjčovat jako nějakou hračku - jako je zmíněno v diskuzi viz výše, jsem skutečně otevřená tomu, být dítěti oporou a do rodiny ho přijmout…
Podle me bude dite zklamany, ze treba ho nechcete na porad. Aby to detskou dusicku jeste vic netrapilo, ze nemuze byt s vami
Já mám dojem, že tohle se dělalo dřív, ale dneska už to nejde ![]()
Ja to musim napsat…
Proste se vzij do situace ditete… prozijes krasnou oslavu narozenin, dostanes dort a darky od rodiny, ktera si te „pujcuje“ a bum, v sest vecer zazvoni zvonec a odvezou te do domova a prtom ten jejich Pepicek s nimi zustane. On tu lasku ma porad a ja jen nekdy, kdyz si me „pujci“…
To same s Vanocemi, Silvestrem…
Co dale do zivota? Jednoho zajistis, a druhy bude „jen pujceny“… Nedas obema stejne, teda alespon predpokladam…
Myslim, ze toto muze vice ublizit nez pomoci!!! ![]()
Myslim, že je to hezkej nápad. Bylo by fajn, kdyby to legislativa povolovala. Nemyslim, že všechny děti v dětským domově čekaj, až si je někdo vezme. Budou třeba rády za kamaráda a tety určitě vyberou toho nejvhodnějšího.
Existuje to i je to u nás možné, jmenuje se to hostitelská péče, ale absolutně je to nevhodné z důvodu, který uvádíš, jakoliv to zní šlechetně a já nad tím ze stejného důvodu uvažuju už dva roky, zajistit malému synovi kamaráda není ten správný motiv, navíc se musí projít podobnou procedurou jako u pěstitelské péče, a tato forma péče je vhodná pro děti od osmi let, ty už totiž dokáží pochopit, že jdou jen na návštěvu a nedělá jim to zmatek v hlavičkách. U tříletého dítěte to nikdo nepovolí, není to v zájmu toho dítěte, skutečnost je taková, že by mu to emočně ublížilo než pomohlo.
Četla jsem hodně názorů a ucelila jsem si svůj vlastní: myslím, že když dětský domov „vykopne“ v 18ti dítě do „reality“, kterou předtím nemělo možnost poznat - tedy ani základní model fungující rodiny, jak může v té realitě bez problémů žít? Píšou tam, že hostitelská péče se vztahuje na děti starších 10ti let právě proto, že už se jim dá vysvětlit, jak to je a proč to je a do této skupiny patří děti, které nelze adoptovat, z různých důvodů (např. mají rodiče), tedy jediná jejich šance je hostitelská péče. Také jsem myslela na ty emoce a vše kolem toho, ale hostitelská péče je omezená pravidly, takže si dítě ani nejde vzít na Štědrý den, je určený i počet dní o prázdninách…
Záleží na tom, o jak staré dítě by ti šlo… U dětských domovů, které jsou zřizovány ministerstvem zdravotnictví (kojenecký ústavy) to nejde. Jsou tam sice děti až do 6 let, ale u většiny se řeší buď návrat do vlastní rodiny nebo náhradní rodinná péče. Navíc takhle malým dětem nevysvětlíte, proč jsou u vás jen na návštěvě…
U těch starších by to asi teoreticky šlo, ale moc se to nedělá…těm dětem to v praxi víc ublížilo než dalo, takže to personál nevidí rád…
@Barca12345 píše:
Ja to musim napsat…Proste se vzij do situace ditete… prozijes krasnou oslavu narozenin, dostanes dort a darky od rodiny, ktera si te „pujcuje“ a bum, v sest vecer zazvoni zvonec a odvezou te do domova a prtom ten jejich Pepicek s nimi zustane. On tu lasku ma porad a ja jen nekdy, kdyz si me „pujci“…
Co dale do zivota? Jednoho zajistis, a druhy bude „jen pujceny“… Nedas obema stejne, teda alespon predpokladam…
Myslim, ze toto muze vice ublizit nez pomoci!!!
@Barca12345 píše:
Ja to musim napsat…Proste se vzij do situace ditete… prozijes krasnou oslavu narozenin, dostanes dort a darky od rodiny, ktera si te „pujcuje“ a bum, v sest vecer zazvoni zvonec a odvezou te do domova a prtom ten jejich Pepicek s nimi zustane. On tu lasku ma porad a ja jen nekdy, kdyz si me „pujci“…
Myslim, ze toto muze vice ublizit nez pomoci!!!
Něco na tom určo bude, ale já bych to z pohledu toho dítěte asi viděla tak, že můj domov je prostě bohužel jinde a i když nemám tolik štěstí a lásky jako Pepíček, mám jí víc než „sestřička“ Adélka…
Ale těžko říct, koukám na to z pohledu toho, že mi to přijde fakt jako pomoc, i když sama si moc dobře pamatuju, ajk jsem brečívala po víkendu při odjezdu od babičky.. Taky jsem nechtěla DOMŮ… ![]()
Myslím, že děti z domova nejsou nějaké hračky nebo panenky, aby se daly jen tak půjčit, aby si měl tvůj synek s kým hrát. Ty děti mají svoje křehké dušičky a svoje city a pokud je někdo chce brát domů do hostitelské péče, měl by to dělat hlavně a jen kvůli nim a pro jejich dobro. Pokud nemáš naprosto pevnou motivaci v tom, že chceš nějakému dítěti pomoci a dát mu aspoň částečně pocit života v opravdové rodině, tak na to vůbec nepomýšlej.
Je to moc hezky napad, ale souhlasim s tim co napsala @Barca12345 a @terinka4444.
Zkusila bych se vzit do pozice ditete, pro ktere to je sice hezke, ale zacne vas mit rado, zvykne si a co potom? Pak to pro nej bude jeste horsi, nez kdyz je jen v domove.