Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak my sme pokial si dobre pamatam neplatili ziaden poplatok za spisanie KS…ale platili sme nejaky kolok tusim 1500Kc, tak to mohol byt ten vklad vlastnickeho prava.
No ono ak si myslis, ze o nemovist nebude az taky zaujem, tak RS nemusite podpisovat a mozes podpisat hned kupnu zmluvu resp. zmluvu o buducej kupnej zmluve.
Lebo ak sa ti nepaci RS, tak bohvie ako bude vyzerat kupna ![]()
Příspěvek upraven 22.10.12 v 14:09
Ahoj, taky jsme neplatili za sepsání kupní smlouvy, ale vklad do katastru ano.
Ahoj, za vklad do katastru jsme platili my, jakožto kupující. Za sepsání KS nic, to by měla být samozřejmost, od čeho je ta provize? Hele hlavně se neukvapujte, a právník v první řadě, opravdu, my si k rezervační smlouvě právníka nevzali, a trochu jsme se spálili, naštěstí se to pak napravilo, ale dohadovat se s někým, v momentě kdy už má tvých 150 tis. není příjemné. Já radím bez právníka ani ránu!
Vklad do katastru bezne plati kupujici… teda alespon jsem se nesetkala s jinou domluvou.
Na dalsich poplatcich bohuzel zalezi na realitce samotne, u nas se tyto vydaje hradi z provize. Ale to taky nemusi nic znamenat, ze se hradi z provize, protoze laicky receno - nekdo si vezme provizi 20 tisic a das ty 3 tisice za smlouva a jiny si vezme 25 tis a rekne ti, ze ti veskery servis zaplati…
Takze se na to podivej i takto… ![]()
Vklad do katastru jsme platili urcite my jako kupujici. Ale ostatni bylo v ramci provize, ale je fakt, ze zalezi kolik si tu provizi uctujou. Ale vy jako kupujici platite urcitou cenu a o tu provizi ji snizi prodavajicimu, takze vam to muze bejt fuk, vy nejste klienti realitky, to prodavajici, ne? Proste jestli stoji byt napr. 3 miliony, tak vy zaplatite tuhle castku a kolik z toho dostane prodavajici je uz na jejich domluve, ne?
@fusa píše:
Vklad do katastru jsme platili urcite my jako kupujici. Ale ostatni bylo v ramci provize, ale je fakt, ze zalezi kolik si tu provizi uctujou. Ale vy jako kupujici platite urcitou cenu a o tu provizi ji snizi prodavajicimu, takze vam to muze bejt fuk, vy nejste klienti realitky, to prodavajici, ne? Proste jestli stoji byt napr. 3 miliony, tak vy zaplatite tuhle castku a kolik z toho dostane prodavajici je uz na jejich domluve, ne?
No, to je zase na te RK… bud chce klient za dum 2.800.000 a k tomu si realitka prisadi provizi a nebo chce klient tri miliony a zaplati si provizi…
Kolek na katastru platí kupující (je to zakotveno i v zákoně), nedohodnou-li se smluvní strany jinak. Že po vás chtějí úhradu kupní smlouvy je nestandardní. Zkus si vyjednat jiné podmínky. Mně by se to také nelíbilo a u nás v realitce jsme toto NIKDY NEPRAKTIKOVALI. Nakonec si stejně budeš muset vzít právníka, aby ti jejich kupní smlouvu zkontroloval a nechápu, proč bys to teda měla platit dvakrát! Podle mě je to od té RK nestydatost.
Realitka by měla být nestranná, ale často je na straně prodávajícího, jelikož jim platí provizi, že ano. Proto i kupní smlouva by mohla být mírně ve prospěch prodávajících. Pozor na to.
@Barca12345 píše:
No, to je zase na te RK… bud chce klient za dum 2.800.000 a k tomu si realitka prisadi provizi a nebo chce klient tri miliony a zaplati si provizi…
To jo, ale me osobne odradi, kdyz se neco prodava za urcitou cenu a pak se dozvis, ze v tom neni napr DPH a provize a poplatek za to a ono. Takze ja to beru, ze inzerovana cena je konecna a ruzne poplatky at si do toho zapoctou a domluvi s prodavajicim (pokud on to prodava pres RK). Me by tohle proste vadilo. A s pravnikem bych se urcite poradila, mame spatnou zkusenost, spatne udelana smlouva s RK a na byte bylo nekolik exekuci, vetsinu jsme pak museli platit my.
Jeste dodam, ze jsme pak museli platit i dan z prevodu nemovitosti, coz normalne plati prodavajici, ale ta smlouva byla blbe napsana a prodavajici byl zadluzeny, coz se zacalo ukazovat az za nejaky cas (kdyz nam prisel z financaku dopis, haha).No uz je to pres deset let. A realitka pak nejak zahadne zmizela ze sveta.
Příspěvek upraven 22.10.12 v 14:47
@Barca12345 píše:
Neni nikde dano, ze provizi plati prodavajici…
Ale vetsinou to mas, ze v cene bytu mas provizi pro RK, nebo aspon to tak byvalo, me to prijde logicky. A jako kupujici vedet kolik budu platit a ostatni at si vyridi s prodavajicim.
Ahoj zakladatelko,
v první řadě ti poradím, že si uvědom, ty jsi kupující a dáš jim peníze, takže do toho máš co mluvit. Pokud se ti rezervační smlouva nelíbí, tak navrhni změny nebo to projdi s právníkem. Kolek do katastru platíte vy jako kupující a peníze za sepsání smlouvy bych jim nedala. Zvlášť když vidíš, že je neumí napsat, to si radši zaplatím právníka. Nám smlouvy vždy psal právník dané realitky a posílaly jsme je meilem tam a zpátky s návrhy změn.
Třeba teď budu pronajímat byt a nájemní smlouvu už jse vracela 6× kvůli chybám a nutným úpravám. To stejné s rezervační smlouvou při koupi chaty, také jsme ji několikrát vraceli a měnili, než jsme byli spokojení.
Musíš ukázat, že se sebou nenecháš vydrbat a stát si za svým.
@Barca12345 píše:
Neni nikde dano, ze provizi plati prodavajici…
Provizi platí většinou kupující, daň z převodu nemovitosti prodávající (je potřeba si to ohlídat jak je to definované ve smlouvě, čili část peněz zůstane v úschově, dokud to není zaplaceno a notář je vyplatí až po zaplacení). Aspoň takhle jsem to zatím vždy zažila.
A v realitka by ti měla říct, co je součástí provize. Co vše dělají, sepis smlouvy, sehnání notáře, podání všech dokladů a sehnání atd.
Zdravím!
V rámci koupi bytu uzavíráme rezervační smlouvu s RK. Pokud přehlédnu to, že se mi právně nelíbí (nejspíš nakonec budu konzultovat s právníkem), tak mám dotaz ohledně jedné věci. RK ve smlouvě uvádí, že zájemce se zavazuje uhradit náklady na sepsání kupní smlouvy ve výši 3.570,– Kč a správní poplatek spojený s vkladem vlastnického práva do katastru nemovitostí. Neměly by tyhle náklady jít z provize z kupní ceny, kterou pak RK po prodeji obdrží?
Od začátku se mi přístup RK nelíbí, je to fakt diletanství, ale jiná možnost nejspíš není, páč vlastník nemovitosti s nimi jede na exkluzivitu.
Máte s tímhle někdo zkušenost?
díky za odpovědi