Rezervační smlouva s RK

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5866
28.9.18 19:00
@rokris píše:
Má se to složit v RK a je to kolem 150t.

Tak to je ještě větší riziko, to dávat přímo RK a nehnat to před advokátní úschovnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21111
28.9.18 19:02
@Paola21 píše:
To jo, pokud to uvidí černé na bílém tak ok, jinak v žádném případě.

plus druhá věc je, co RK v rezervační smlouvě garantuje, jestli to, že nemovitost prodá kupujícímu (zprostředkuje prodej), a pak to nesplní (třeba z důvodu, že nemá výhradní zastoupení), má kupující právo na náhradu škody vůči RK (smluvní pokutu - je-li tam), ale úplně stejný právo bude mít vůči prodávajícímu, pokud smlouva bude trojstranná (samozřejmě závisí na konkrétním obsahu), takže vkonečném důsledku nemusí být při trojstranné smlouvě jejich pozice o moc silnější

Příspěvek upraven 28.09.18 v 19:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rokris
28.9.18 19:02
@Paola21 píše:
Tak to je ještě větší riziko, to dávat přímo RK a nehnat to před advokátní úschovnu.

Oni strašně tlačí, aby nebyl na nic čas.

• Citovat
  • Upravit
5866
28.9.18 19:09
@rokris píše:
Oni strašně tlačí, aby nebyl na nic čas.

Jo to znám, chtějí tě znervóznit, jak čeká další X zájemců a musíš všechno rychle, rychle. Ale 150 000 Kč je fakt dost peněz a skládat je do RK, když nevíš, jestli tu nemovitost z rezervační smlouvy máš fakt rezervovanou… :nevim: Pak z nich dostat ten poplatek případně zpátky je nadlidský úkol a bohužel často propadne právě těm z RK.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rokris
28.9.18 19:13
@Paola21 píše:
Jo to znám, chtějí tě znervóznit, jak čeká další X zájemců a musíš všechno rychle, rychle. Ale 150 000 Kč je fakt dost peněz a skládat je do RK, když nevíš, jestli tu nemovitost z rezervační smlouvy máš fakt rezervovanou… :nevim: Pak z nich dostat ten poplatek případně zpátky je nadlidský úkol a bohužel často propadne právě těm z RK.

Mně se to prostě zdá divný, ale je to možná tím, že mám uplně jiný osobní zkušenosti než je to jednání tady.

• Citovat
  • Upravit
1883
28.9.18 19:22

Pokud si pamatuju správně, požadoval jsem po RK předložení titulu, z kterého prodávají. Tj. plnou moc. Předložili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16990
28.9.18 19:23
@rokris píše:
Prosím vás, je normální, aby rezervaci na pobočce musel podepsat jen zájemce, zatímco prodávajícímu se doručí domů? Děkuji za případné odpovědi.

U rezervace? Ano, my dokonce posílali na účet a pak nám dali stvrzenku. Ale u kupní určitě tři strany,.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5866
28.9.18 19:26
@rokris píše:
Mně se to prostě zdá divný, ale je to možná tím, že mám uplně jiný osobní zkušenosti než je to jednání tady.

Taky mám právě jinou zkušenost, kupovali jsme dům taky přes RK a při podpisu rezervační smlouvy jsme se tam setkaly všechny tři strany a taky jsme to všichni najednou podepsaly. Poplatek jsme pak ukládali u advokáta. A to se jednalo o „blbých“ 70 000 Kč a už tak jsem se bála hrozně, že o peníze přijdeme a to jsme tu smlouvu ještě dávali na kontrolu právníkovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rokris
28.9.18 19:30
@Paola21 píše:
Taky mám právě jinou zkušenost, kupovali jsme dům taky přes RK a při podpisu rezervační smlouvy jsme se tam setkaly všechny tři strany a taky jsme to všichni najednou podepsaly. Poplatek jsme pak ukládali u advokáta. A to se jednalo o „blbých“ 70 000 Kč a už tak jsem se bála hrozně, že o peníze přijdeme a to jsme tu smlouvu ještě dávali na kontrolu právníkovi.

Tak nějak si právě myslím, že to má být. :palec:

• Citovat
  • Upravit
2236
28.9.18 19:30

My jsme kupovali dům přes RK a majitele jsem neviděla vůbec, maklerka vždycky přivezla smlouvu k podpisu nám jako prvním, protože nás měla nejblíž, zatímco původní majitele nemovitosti bydleli 100km daleko. Takže mne to divně nepřijde. Spíš by mi vadilo, že peníze nejsou v advokátní uschove, ale přímo u realitky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rokris
28.9.18 19:33
@dickys píše:
My jsme kupovali dům přes RK a majitele jsem neviděla vůbec, maklerka vždycky přivezla smlouvu k podpisu nám jako prvním, protože nás měla nejblíž, zatímco původní majitele nemovitosti bydleli 100km daleko. Takže mne to divně nepřijde. Spíš by mi vadilo, že peníze nejsou v advokátní uschove, ale přímo u realitky.

Jo, to souhlasím. Asi to chtějí urychlit.

• Citovat
  • Upravit
4099
28.9.18 19:38

@rokris to není nic neobvyklého, většinou se všechny tři strany setkají až při podpisu kupní smlouvy. Jediné co bych poradila si ohlídat, je do kdy by vám vraceli zpátky provizi pokud by se z nějakého důvodu prodej nerealizoval

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rokris
28.9.18 19:44

Díky všem, že jste zareagovali. :kytka: Moc jsem v to nedoufala, je to stará diskuze. Ale za novou by to nestálo. :)

• Citovat
  • Upravit
686
29.9.18 01:03

U podpisu rezervační smlouvy prodávající nemusí být, ale pro vaši jistotu by bylo dobré, kdyby vám RK předložila doklad, že je oprávněná nemovitost nabízet, rezervovat, prodávat, tj. plnou moc. A co je důležité, tak nikdy neskládat rezervační poplatek v RK! To zavání průšvihem od začátku. Skládat jedině do advokátní úschovy a rezervační smlouvu si nechat zkontrolovat právníkem, jestli není pro vás příliš nevýhodná - na to, že vás RK tlačí, nehleďte, protože to dělají všechny, vždy a všem. Je to obvyklá taktika, jak dosáhnout prodeje. My když jsme kupovali, tak jsme zkrátka jen oznámili, že si znění smlouvy nejprve pořádně pročteme a na žádné řeči typu „zítra bude pozdě“ jsme nehleděli. Nechat si zkontrolovat smlouvu trvalo dva dny, během kterých nám náš právník smlouvu upravil, protože v ní bylo pro nás nevýhodné ustanovení, pak jsme donesli upravenou smlouvu real. agentovi s tím, že podepíšeme jen toto - domluvili jsme se, podepsali, koupě proběhla (asi ve skutečnosti takový přetlak zájemnců nebyl :) ). Peníze byly v advokátní úschově, tam jedině má člověk jistotu, že o ně nepřijde. Kdyby na toto tenkrát RK nepřistoupila, tak bychom se prostě nedomluvili a hledali jinde, šlo o naše (nemalé) peníze, tak jsme naznali, že do toho máme taky co mluvit :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rokris
29.9.18 01:52
@zzpet píše:
U podpisu rezervační smlouvy prodávající nemusí být, ale pro vaši jistotu by bylo dobré, kdyby vám RK předložila doklad, že je oprávněná nemovitost nabízet, rezervovat, prodávat, tj. plnou moc. A co je důležité, tak nikdy neskládat rezervační poplatek v RK! To zavání průšvihem od začátku. Skládat jedině do advokátní úschovy a rezervační smlouvu si nechat zkontrolovat právníkem, jestli není pro vás příliš nevýhodná - na to, že vás RK tlačí, nehleďte, protože to dělají všechny, vždy a všem. Je to obvyklá taktika, jak dosáhnout prodeje. My když jsme kupovali, tak jsme zkrátka jen oznámili, že si znění smlouvy nejprve pořádně pročteme a na žádné řeči typu „zítra bude pozdě“ jsme nehleděli. Nechat si zkontrolovat smlouvu trvalo dva dny, během kterých nám náš právník smlouvu upravil, protože v ní bylo pro nás nevýhodné ustanovení, pak jsme donesli upravenou smlouvu real. agentovi s tím, že podepíšeme jen toto - domluvili jsme se, podepsali, koupě proběhla (asi ve skutečnosti takový přetlak zájemnců nebyl :) ). Peníze byly v advokátní úschově, tam jedině má člověk jistotu, že o ně nepřijde. Kdyby na toto tenkrát RK nepřistoupila, tak bychom se prostě nedomluvili a hledali jinde, šlo o naše (nemalé) peníze, tak jsme naznali, že do toho máme taky co mluvit :-)

Velice děkuji za přínosný příspěvek. :kytka: Právě takto si myslím, že to má být. Dokonce prý navrhují, že se můžou přinést peníze k podpisu v hotovosti. Tak se mi to moc nezdá. Díky moc! :kytka:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová